ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ
Απειλούν με επανελέγχους και όσους φοροσυμβιβάστηκαν

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποσιώπησε το 1994 ότι οι 735.000 φορολογικές υποθέσεις που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, δεν "περαιώνονται οριστικά", αλλά θα μπορούν να επανελεγχθούν και στο μέλλον

Τη νομότυπη αυθαιρεσία των φορολογικών αρχών θα αντιμετωπίσουν πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι το 1994 είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών να ρυθμίσουν τις φορολογικές εκκρεμότητες (ανέλεγκτες φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών) πληρώνοντας ένα επιπλέον ποσό φόρο, με αντάλλαγμα το οριστικό κλείσιμο του φακέλου τους από την Εφορία χωρίς έλεγχο. Και είναι αλήθεια, ότι πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να φοροσυμβιβαστούν, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Οι τελευταίοι βέβαια, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι - τη σχετική ρύθμιση αποδέχτηκαν 735.000 φορολογούμενοι - δε θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ ήσυχοι, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών, επικαλείται σήμερα σχετικό νόμο, ο οποίος, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δίνει στις φορολογικές αρχές τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων και της καταβολής και νέων φόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το θέμα αυτό, το οποίο παρουσίασε χτες η εφημερίδα "Ημερησία", η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να πάρει επίσημα θέση.

Υπό τη στενή ερμηνεία του νόμου, το υπουργείο Οικονομικών έχει δίκιο. Ομως οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο θέμα της ρύθμισης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία της εξαπάτησης, σε βάρος χιλιάδων φορολογουμένων. Οι τελευταίοι αποδεχόμενοι τον φορολογικό συμβιβασμό, αλλά και τις δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες η αποδοχή της ρύθμισης σήμαινε και την αυτόματη διαγραφή όλων των φοροεκκρεμοτήτων, έμειναν με την εντύπωση, ότι "ξεμπέρδεψαν" με την Εφορία. Και πραγματικά σε κανένα σημείο της η υπουργική απόφαση με ημερομηνία 27 Απρίλη 1994 και με θέμα"Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων" (φέρει την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου) δεν αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση επανελέγχου και στο μέλλον, των υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών αντικειμένων (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ.), στην περίπτωση που οι τελευταίες ρυθμιστούν. Και η ρύθμιση αυτή τελικά θεωρήθηκε επιτυχημένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο 7 εκατ. φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1983 - 1992, εκδόθηκαν 1.460.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, ενώ δέχτηκαν να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τους επιπλέον φόρους 735.000 φορολογούμενοι. Βεβαιώθηκε φόρος ύψους 400 δισ. δραχμών και εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα 250 δισ. δραχμές. Καθόλου άσχημα δηλαδή. Και ενώ η περίοδος της ρύθμισης ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάη του 1996, το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται σήμερα διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία, τα φυσικά πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις που ρύθμισαντις φορολογικές τους υποχρεώσεις δεν απαλλάσσονται από τη δυνατότητα επανελέγχου. Ειδικότερα το άρθρο 68 του ν.2238/94 αναφέρει ότι: φύλλο ελέγχου και αν ακόμα έγινε οριστικό, δεν αποκλείει την έκδοση και κοινοποίηση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου αν:

  • Από συμπληρωματικά στοιχεία εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογούμενου υπερβαίνει αυτό που έχει περιληφθεί στο προηγούμενο φύλλο ελέγχου.
  • Η δήλωση που υποβλήθηκε ή τα έντυπα ή οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδειχθούν ανακριβή.

Είναι το άρθρο του νόμου το οποίο η "παλιά" ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών "ξέχασε" να μνημονεύσει με την εξαγγελία της ρύθμισης, κάτι όμως που "θυμήθηκε" η σημερινή.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Προτάσεις για τροποποιήσεις στη φορολογική νομοθεσία

Την προώθηση αλλαγών στις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων, ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη.Συγκεκριμένα, σε υπόμνημα που παρέδωσε η Ομοσποσπονδία στον υφυπουργό, επισημαίνεται ότι η σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας, καθιστά αναγκαία μια σειρά τροποποιήσεων της φορολογικής νομοθεσίας με τροπολογίες στο νομοσχέδιο που εκκρεμεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Να θεσπιστεί το 50% σαν ανώτατο ετήσιο όριο φορολογικής επιβάρυνσης όλων των πολιτών (ιδιαίτερα των ιδιοκτητών ακινήτων) για τους κάθε είδους φόρους και τέλη εισοδήματος και κεφαλαίου που υποχρεούνται να καταβάλουν στο δημόσιο.
  • Να επανέλθουν τα προηγούμενα αφορολόγητα ποσοστά από μισθώματα στο 25% από κατοικίες και στο 10% από επαγγελματικά ακίνητα (αντί 10% και 5% που είναι σήμερα).
  • Να επανέλθει η έκπτωση των τόκων των ενυπόθηκων δανείων, ιδιαίτερα δανείων λόγω εισαγωγής συναλλάγματος και λόγω επισκευής διατηρητέου.
  • Να αφαιρεθούν από τα φορολογητέα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, τα ποσά που καταβάλλουν οι εκμισθωτές στους ενοικιαστές των επαγγελματικών ακινήτων τους ως αποζημίωση στην περίπτωση λύσης της μισθωτικής σχέσης του ακινήτου ("άυλη εμπορική αξία"). Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών, αντί γι' αυτό, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες, πρόσθεσε διάταξη η οποία ορίζει ότι αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του εκμισθωτή: Το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στον μισθωτή για τη λύση της μισθωτικής σχέσης του ακινήτου, μέχρι του ύψους του ακαθαρίστου εισοδήματος που αποκτά ο εκμισθωτής από το ακίνητο αυτό, κατά το έτος που καταβλήθηκε η αποζημίωση. Σημειώνεται ακόμη ότι τυχόν αρνητικό ποσό δε συμψηφίζεται με εισοδήματα άλλων ακινήτων ή με άλλα θετικά εισοδήματα του φορολογούμενου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1996
Μέχρι 5 του Μάρτη η αποστολή άλλων 500.000 εντύπων

Μέχρι τις 5 του Μάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί από το ΚΕΠΥΟ η διαδικασία αποστολής εντύπων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδημάτων που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 1995. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία απομένει να αποσταλούν 500.000 περίπου φορολογικά έντυπα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι φέτος σημειώθηκε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση και διανομή των φορολογικών εντύπων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων, λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, να μη λάβει ακόμη το σχετικό φάκελο του ΚΕΠΥΟ και όχι λίγες φορές οι φάκελοι να είναι ελλιπέστατοι. Στις αρχές της περασμένης βδομάδας, από το σύνολο των 4 εκατ. φορολογούμενων, που θα υποβάλουν φέτος δήλωση, είχαν λάβει έντυπα μόνο τα 3 εκατ. Αυτό οδήγησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) να ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την παράταση της προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το έτος 1995, μέχρι και 20 μέρες, ενδεχόμενο που όμως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν τίθεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Βδομάδα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ

Εληξε χτες, επίσημα, η προθεσμία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α ή Β Κατηγορίας του ΚΒΣ και αρχικά γράμματα Α-Ζ,καθώς και για την υποβολή προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ Κατηγορίας με αρχικά Α-Ζ.

Σήμερα,λήγει η προθεσμία υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α ή Β Κατηγορίας και αρχικά γράμματα Η-Λ και προσωρινής δήλωσης για επιχειρήσεις με βιβλία Γ Κατηγορίας και αρχικά Η-Λ.

Αύριο,λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων για επιχειρήσεις με βιβλία Α ή Β Κατηγορίας και αρχικά γράμματα Μ-Π,όπως επίσης και για την υποβολή προσωρινής δήλωσης επιχειρήσεων με βιβλία Γ Κατηγορίας με τα ίδια γράμματα.

Τέλος, μεθαύριο Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων για επιχειρήσεις με βιβλία Α ή Β Κατηγορίας και αρχικά Ρ-Ω,όπως επίσης και για προσωρινή δήλωση από επιχειρήσεις με βιβλία Γ Κατηγορίας και αρχικά Ρ-Ω.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΥΣ
Εγγυημένη η ασυδοσία της απελευθερωμένης αγοράς

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θίξει το καθεστώς του απελευθερωμένου ωραρίου και το πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα των πολυκαταστημάτων, για το οποίο η κυβέρνηση διατεινόταν την περασμένη άνοιξη ότι έθεσε για να... προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απέσπασαν χτες οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Με το υπόμνημα, το οποίο υπέβαλε το ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων αξιώνουν:

  • Να μη θιχτεί το καθεστώς του απελευθερωμένου ωραρίου και το πλαφόν των τετραγωνικών μέτρων των καταστημάτων. Για το τελευταίο, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς "συγχαίρουν" την κυβέρνηση που... παρά τις επιφυλάξεις του ΣΕΛΠΕ, "το ρύθμισε πρόσφατα"! Επίσης, ζητούν να μη θιχτεί το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών που τους λύνει τα χέρια να ασκούν άνισο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
  • Να "εξομοιωθεί η βιομηχανία με το εμπόριο σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά κίνητρα" και, βέβαια, δεν εννοούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...
  • Επίσης, ζητούν τη ρύθμιση του θέματος της επισφάλειας των λιανικών πωλήσεων επί πιστώσει, που, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΛΠΕ, δημιουργεί δυσχερείς καταστάσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ