ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
3ο "Πάρτε τον αγώνα στα χέρια σας"

Προκήρυξη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών", ενόψει των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ

"Λύση στα προβλήματά μας υπάρχει μόνο μέσα από τον ενωμένο, ταξικό, παρατεταμένο αγώνα. Αγώνας, που να απαιτεί ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό. Τέτοιου είδους αγώνες προτείναμε και απέρριψε η γνωστή πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ", τονίζει σε προκήρυξή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) ενόψει των κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Πρόκειται για την πεντάωρη στάση εργασίας (10πμ-3μμ) στις 6 του Μάρτη και την τετραήμερη απεργία (11-14 του Μάρτη).

Για να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες, τονίζει η ΔΕΥ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών και στην Ομοσπονδία και στα Σωματεία. "Με τέτοιες ηγεσίες σαν τις σημερινές, που το μόνο θέλουν και κάνουν είναι να βάζουν "πλάτη" να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική με το λιγότερο δυνατό κόστος για την κυβέρνηση, δε θέλουν και δεν μπορούν να αγωνιστούν".

Η ΔΕΥ, αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή, επισημαίνει ότι αποκαλύφθηκε πως είναι "παραμύθια της Χαλιμάς τα περί "κεντροαριστερού" προσώπου της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη". Η συνάντηση, συνεχίζει η ΔΕΥ, έδειξε πως κι αυτός ο υπουργός και η κυβέρνησή του συνεχίζουν την ίδια πολιτική της λιτότητας, της περιφρόνησης των προβλημάτων των υγειονομικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας, της αύξησης των υπερκερδών των μεγαλοεργολάβων της υγείας και των βιομηχάνων.

Η ΔΕΥ καταγγέλλει και τη στάση που κράτησε στη συνάντηση η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ. "Η ΠΑΣΚΕ με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ και της Πρωτοβουλίας ("ΣΥΝ") - σημειώνει - που δεν είδαν πουθενά απώλειες για να διεκδικήσουν, που θεωρούν αμυντική την ΑΤΑ για να τη διεκδικήσουν, που θεωρούν αναπότρεπτη την αντιλαϊκή πολιτική του 2,5+2,5%, επαναβεβαίωσαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 20/2/96 την επιμονή τους να αρνούνται τους αγώνες για τα ουσιαστικά προβλήματα". Κατηγορεί τους "κυβερνητικούς συνδικαλιστές" πως αποφάσισαν κάποιες κινητοποιήσεις απονευρωμένες από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Η ΔΕΥ τονίζει πως επιδιώκεται η αντιπαράθεση των υγειονομικών με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, αντί να αναπτύσσεται αλληλεγγύη και ενότητα, που είναι απαραίτητη για να "σπάσει" η κυβερνητική αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός. Κατηγορεί την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ότι "συμφωνούν ξεδιάντροπα στην επιβολή νέων οικονομικών βαρών και περικοπών στους εργαζόμενους, ώστε να... βρεθούν χρήματα για να χορηγηθεί κάποιο νοσοκομειακό επίδομα. Και η ξεδιαντροπιά τους φτάνει στο να βάζει και διλήμματα από πάνω ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δηλαδή αν θα δεχτούν οι υγειονομικοί το νοσοκομειακό επίδομα ή θα διεκδικηθεί το υπόλοιπο 45% του επιδόματος των 18.000 δραχμών".

Η ΔΕΥ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους και να προστατέψουν τις κινητοποιήσεις απ' τον εκφυλισμό και την υπονόμευση.

Τα κύρια αιτήματα, που προβάλλει η ΔΕΥ, είναι: Κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος σε ποσοστό 30%. Νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μείωση των ωρών εργασίας. Αμεση καταβολή του υπολοίπου 45% των αναδρομικών απ' το επίδομα των 18.000 δραχμών. Επέκταση του ειδικού επιδόματος και αδείας σε όλους και όχι μόνο στις ειδικές μονάδες και τα χειρουργεία. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

ΑΤΤΙΚΗ
Κλείνουν αύριο τα φαρμακεία

Συγκέντρωση των φαρμακοποιών στο υπουργείο Εμπορίου, ώρα 10 πμ και πορεία προς τη Βουλή

Μόνο τα ολικώς διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα μείνουν ανοιχτά αύριο σε Αθήνα και Πειραιά, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Στις 10 π.μ. οι φαρμακοποιοί θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Εμπορίου απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή. Οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στη δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Επίσης στις 4 του Μάρτη 1996 θα γίνει Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και την πιθανή προκήρυξη νέων κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στη "λίστα" οποιασδήποτε μορφής, που, πέρα απ' την αντιεπιστημονική της διάσταση, θα χωρίσει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες και θα ανοίξει το δρόμο για απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων. Υποστηρίζουν ότι η "λίστα" δεν περιλαμβάνει όλες τις δραστικές ουσίες - όπως θα συμβαίνει με το Εθνικό Συνταγολόγιο που προτείνει ο ΦΣΑ - παρά μόνο σκευάσματα και διαμορφώνεται βάσει του κόστους. Ακόμη, δηλώνουν πως δε διαπραγματεύονται θέμα κατάργησης του νόμου 1132/81, όπως ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, που αφορά τη σταθερή λιανική τιμή των φαρμάκων και πως δε δέχονται μείωση του ποσοστού κέρδους.

Να σημειωθεί πως από τις κινητοποιήσεις αποστασιοποιείται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Είναι της άποψης να δράσουν οι φαρμακοποιοί εκ των υστέρων, αφού δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή η δέσμη των μέτρων που εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου. Ανεξάρτητα πάντως από τη θέση του ΠΦΣ, φαρμακευτικοί σύλλογοι της επαρχίας κάνουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία. Στα Γιάννενα το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου δέχτηκε ομόφωνα την απεργία και χτες το βράδυ είχε γενική συνέλευση. Αρκετοί είναι οι σύλλογοι που θα κάνουν σήμερα γενικές συνελεύσεις.

Καταδικάζει ο ΦΣΑ

Θέμα προέκυψε με την φαρμακοποιό Ευαγγελία Κωνσταντίνου - Νίκου, η οποία κατηγορείται ότι χορηγούσε σε ασθενείς σκευάσματα που εισήγαγε από το εξωτερικό και δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ.

Για το θέμα αυτό ο ΦΣΑ ανακοίνωσε ότι μετά τις καταγγελίες πολιτών εναντίον της, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του συλλόγου ασχολήθηκε με το θέμα και καταδίκασε τη φαρμακοποιό για αδικήματα αρμοδιότητας του ΦΣΑ. Παράλληλα παρέπεμψε τις σχετικές καταγγελίες με ανάλογα έγγραφα στα αρμόδια όργανα της πολιτείας (Νομαρχία, Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Υγείας, ΕΟΦ, υπουργό Υγείας), από τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τον ΦΣΑ για τη λήψη μέτρων "πλην ενός χρηματικού προστίμου το οποίο δεν αλλάζει το κλίμα", όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος. Η ευθύνη του ΦΣΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, περιορίζεται στην άμεση παραπομπή του φαρμακοποιού - μέλους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στην επιβολή ποινής και στις συνεχείς και έντονες πιέσεις προς την πολιτεία για ενέργειες απολύτου αρμοδιότητας αυτής.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
1ο Εντατική προετοιμασία της συγκέντρωσης

Συγκέντρωση και στην Καβάλα των συνταξιούχων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στις 12 του Μάρτη 1996

Επί ποδός βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, του δημοσίου και των τραπεζών, σε όλη τη χώρα, για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής συγκέντρωσης στις 12 του Μάρτη. Θα είναι μια αγωνιστική επέτειος της 9ης Μάρτη 1995, που οι συνταξιούχοι δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα, θα είναι και μια απάντηση αντάξια της γενιάς τους στη νέα έκδοση λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σ' όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και τις συνοικίες της Αθήνας οργανώνονται συσκέψεις με τη συμμετοχή διοικήσεων σωματείων και συνταξιούχων, όπου αναλύονται οι στόχοι τις συγκέντρωσης, αλλά και παίρνονται μέτρα για τη μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων συνταξιούχων στην Αθήνα. "Τουλάχιστον ένα πούλμαν από κάθε νομό στην Αθήνα".Μ' αυτό το σύνθημα έφυγαν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων απ' τη σύσκεψη που έγινε στην Πρέβεζα.Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι των σωματείων απ' την Πρέβεζα,την Αρτα,τα Γιάννενα,την Κέρκυρα και το Αγρίνιο.

Περιφερειακή σύσκεψη των διοικήσεων των συνταξιουχικών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έγινε και στην Καβάλα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) της περιοχής. Πήραν μέρος τα συνταξιουχικά σωματεία της Καβάλας,της Κομοτηνής,της Δράμας,της Ελευθερούπολης και των Σερρών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση των συνταξιούχων της περιοχής στην Καβάλα στις 12 του Μάρτη 1996,γιατί η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και θα ήταν αδύνατη η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Αθήνας. Η ΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί τα σωματεία της περιοχής να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για την επιτυχία της συγκέντρωσης στην Καβάλα. Σήμερα, στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας,θα γίνει συγκέντρωση συνταξιουχικών σωματείων στις 10.30 πμ.Θα πάρουν μέρος τα σωματεία της Πάτρας,του Αιγίου,του Αργους,της Κορίνθου,του Λουτρακίου και του Ξυλόκαστρου.

Αύριο θα γίνουν δυο μεγάλες περιφερειακές συσκέψεις:

  • Στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας,ώρα 11 πμ, θα γίνει πανθεσσαλική συγκέντρωση εκπροσώπων των συνταξιουχικών σωματείων.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Χανίων,ώρα 10 πμ, θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση των συνταξιουχικών σωματείων.

Περιφερειακή σύσκεψη θα γίνει και στη Λιβαδειά την Παρασκευή, 1η Μάρτη 1996, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνταξιουχικών σωματείων απ' τη Λιβαδειά,τη Λαμία,τη Θήβα,την Αλίαρτο,την Αμφισσα και το Μαντούδι.

Χωρίς αγροτικό γιατρό

Χωρίς γιατρό είναι τον τελευταίο μήνα το Αγροτικό Ιατρείο Πόμπιας του Νομού Ηρακλείου. Το θέμα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Γερ. Αραβανής.

Η γιατρός, που υπηρετούσε σ' αυτό, έφυγε μετά την ολοκλήρωση του "αγροτικού" της, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι χωρίς ιατρική περίθαλψη. Το ιατρείο της Πόμπιας εξυπηρετεί και τις γειτονικές κοινότητες του Πετροκεφαλίου, των Πηγαϊδακίων, της Αληθινής και του Περίου, ακόμη καλύπτει και τις ανάγκες του ΠΙΚΠΑ της Πόμπιας. Καθημερινά εξυπηρετεί περίπου 30 άτομα, κυρίως της τρίτης ηλικίας.

Οι Στρ. Κόρακας και Γερ. Αραβανής ρωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή εάν θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε στο Αγροτικό Ιατρείο Πόμπιας, ώστε να μην είναι χωρίς ιατρική περίθαλψη οι κάτοικοι της περιοχής.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ

Πανελλαδικές απεργίες και στάσεις εργασίας ξεκινούν από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ.

Σήμερα και αύριο γίνεται σαρανταοχτάωρη πανελλαδική απεργία και 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη 1996. Ακόμη, γίνονται στάσεις εργασίας δυόμισι ωρών πριν την έναρξη κάθε ωραρίου (πρωινού και απογευματινού) στις 4, 12 και 18 Μάρτη 1996.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν τον εκσυγχρονισμό της περίθαλψης στο ίδρυμα, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών, τη χορήγηση κινήτρου παραγωγικότητας και στους γιατρούς, φορολογική δικαιοσύνη των μισθωτών γιατρών του ΙΚΑ - που ταυτίζονται με τους ελευθεροεπαγγελματίες - και να σταματήσουν οι περιορισμοί στα φάρμακα.

Λεζάντα 1ου θέματος σελ 19

Λεζάντα 1ου θέματος σελ 19

Οι συνταξιούχοι έχουν ένα και μοναδικό αίτημα: Την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και την ανάλογη ρύθμιση για τα ειδικά Ταμεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ