Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Κλείνουν αύριο τα φαρμακεία

Συγκέντρωση των φαρμακοποιών στο υπουργείο Εμπορίου, ώρα 10 πμ και πορεία προς τη Βουλή

Μόνο τα ολικώς διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα μείνουν ανοιχτά αύριο σε Αθήνα και Πειραιά, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Στις 10 π.μ. οι φαρμακοποιοί θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Εμπορίου απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή. Οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στη δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Επίσης στις 4 του Μάρτη 1996 θα γίνει Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και την πιθανή προκήρυξη νέων κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στη "λίστα" οποιασδήποτε μορφής, που, πέρα απ' την αντιεπιστημονική της διάσταση, θα χωρίσει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες και θα ανοίξει το δρόμο για απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων. Υποστηρίζουν ότι η "λίστα" δεν περιλαμβάνει όλες τις δραστικές ουσίες - όπως θα συμβαίνει με το Εθνικό Συνταγολόγιο που προτείνει ο ΦΣΑ - παρά μόνο σκευάσματα και διαμορφώνεται βάσει του κόστους. Ακόμη, δηλώνουν πως δε διαπραγματεύονται θέμα κατάργησης του νόμου 1132/81, όπως ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, που αφορά τη σταθερή λιανική τιμή των φαρμάκων και πως δε δέχονται μείωση του ποσοστού κέρδους.

Να σημειωθεί πως από τις κινητοποιήσεις αποστασιοποιείται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Είναι της άποψης να δράσουν οι φαρμακοποιοί εκ των υστέρων, αφού δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή η δέσμη των μέτρων που εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου. Ανεξάρτητα πάντως από τη θέση του ΠΦΣ, φαρμακευτικοί σύλλογοι της επαρχίας κάνουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία. Στα Γιάννενα το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου δέχτηκε ομόφωνα την απεργία και χτες το βράδυ είχε γενική συνέλευση. Αρκετοί είναι οι σύλλογοι που θα κάνουν σήμερα γενικές συνελεύσεις.

Καταδικάζει ο ΦΣΑ

Θέμα προέκυψε με την φαρμακοποιό Ευαγγελία Κωνσταντίνου - Νίκου, η οποία κατηγορείται ότι χορηγούσε σε ασθενείς σκευάσματα που εισήγαγε από το εξωτερικό και δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ.

Για το θέμα αυτό ο ΦΣΑ ανακοίνωσε ότι μετά τις καταγγελίες πολιτών εναντίον της, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του συλλόγου ασχολήθηκε με το θέμα και καταδίκασε τη φαρμακοποιό για αδικήματα αρμοδιότητας του ΦΣΑ. Παράλληλα παρέπεμψε τις σχετικές καταγγελίες με ανάλογα έγγραφα στα αρμόδια όργανα της πολιτείας (Νομαρχία, Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Υγείας, ΕΟΦ, υπουργό Υγείας), από τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τον ΦΣΑ για τη λήψη μέτρων "πλην ενός χρηματικού προστίμου το οποίο δεν αλλάζει το κλίμα", όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος. Η ευθύνη του ΦΣΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, περιορίζεται στην άμεση παραπομπή του φαρμακοποιού - μέλους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στην επιβολή ποινής και στις συνεχείς και έντονες πιέσεις προς την πολιτεία για ενέργειες απολύτου αρμοδιότητας αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ