Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ακμαίο σθένος

Δεν περίμεναν την εαρινή διάθεση του καιρού οι απόμαχοι της δουλιάς για να κινητοποιηθούν και πάλι. Παρά το σχεδόν απαγορευτικό της ηλικίας τους, με το συνακόλουθο των νοσημάτων, που επικρατεί στην πλειοψηφία τους, βρίσκονται, εκ νέου, επί "ποδός πολέμου"! Η αγωνιστική τους πρόθεση κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, όπου συζητείται η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την αύξηση των αποδοχών τους. Οι εκφραστές των παροπλισμένων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με την αδύναμη φωνή τους, κατήγγειλαν την κυβερνητική ανακολουθία. Υπενθύμισαν στη συμπολίτευση τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις μεγαλαυχίες του ηγέτη της! Δεν αρνήθηκαν ακόμα και να προσκομίσουν αποδειχτικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η αρπαγή των χρημάτων τους από το κράτος. Νούμερα, όπως τα 900 δισεκατομμύρια δραχμές, που χρωστάνε στο ΙΚΑ οι μεγαλοεργοδότες, και τρία τρισεκατομμύρια, τα οποία καταληστεύτηκαν σε μια τριακονταετία, από το αυτό ίδρυμα - και άλλα ασφαλιστικά ταμεία - ρίχτηκαν στο "τραπέζι" των κοινοβουλευτικών. Κι επίσης, δεν παραλείφτηκε να τονιστεί, το αδιάσειστο δεδομένο, πως το εισόδημα των υπερήφανων γηρατειών συρρικνώθηκε, με την πολιτική της λιτότητας, κατά σαράντα, και πλέον, τοις εκατό!

Σ' αυτά τα αδιάψευστα η κυβερνητική επιχειρηματολογία αδυνατούσε να αντιπαρατεθεί. Και αναγκάστηκε, ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, να χαρακτηρίσει "δίκαια τα αιτήματα". Με τον ισχυρισμό, όμως, ότι "δεν αντέχει η οικονομία" και την προβολή των "δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης", απέρριψε την εισήγηση του ΚΚΕ. Ανάλογη υπήρξε και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω κι αν ωραιοποίησε, φραστικά, και τη δική της πρόσδεση στις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ! Οσον αφορά τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχάνων, αυτός είναι, που ανερυθρίαστα δήλωσε: "Ολοι θέλουμε να είμαστε στον παράδεισο, ποιος όμως θα πληρώσει το κόστος;" Δηλαδή, οι εκμεταλλευτές του ιδρώτα των εργαζομένων... δικαιούνται να κυκλοφορούν με θαλαμηγούς και κότερα και ν' απολαμβάνουν τ' αγαθά της ζωής! Ενώ εκείνοι, που εξάντλησαν το βίο τους στη φάμπρικα και ανάμεσα σε απάνθρωπες, συχνά, συνθήκες, να στερούνται και το ψωμί! Ο,τι και ν' απαντήσεις, στον κάθε καπιταλιστή, η ντροπή δε θα τον αγγίξει... Το πνεύμα της αστικής του παιδείας φρόντισε, εγκαίρως, να τον γαλουχήσει με καντάρια αναισθησίας! Βαπτίζονται στα νάματα της αναλγησίας όσοι προσφέρονται να υπηρετήσουν, ενσυνειδήτως, την αναισχυντία. Απαρνούνται τη συγκίνηση και περιβάλλονται το μανδύα του στυγνού υπολογιστή.

Βέβαια, οι όποιες θέσεις και μεθοδεύσεις των ανά τον κόσμο εκμεταλλευτών, για να ευδοκιμήσουν, έχουν τους υποτακτικούς τους. Και πρώτιστο καθήκον τους η μέριμνα της εξασφάλισης "εξουσιαστικού" προσωπικού. Αυτές οι... οικονόμοι των φεουδαρχικών αντιλήψεων, που τοποθετούνται σε θώκους περίβλεπτους - οι "Φιλιππινέζες", για τα ενεστώτα - υπεραμύνονται των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών τους. Και η παρούσα περίπτωση, των δικαίων αιτημάτων των συνταξιούχων, ανεμένετο να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης; Δεν αμφέβαλλε γι' αυτό ο παλαίμαχος εργάτης. Ψευδαισθήσεις αισιοδοξίας δεν έτρεφε ο λιτοδίαιτος! Για τη ζωή του, ωστόσο, και για την επιστροφή των "κλεμμένων", δε θ' απουσιάσει από το πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις δώδεκα του Μάρτη. Θα υψώσουν τα φλάμπουρα της ειρηνικής μάχης τα γεροντικά χέρια. Και θα επιδείξουν, με τη γροθιά τους, το αποθεματικό του δυναμισμού τους, για τη δικαίωσή τους. Κι αν τολμήσουν να στείλουν οι κρατούντες τους ένστολους και ένοπλους κουκουλοφόρους - που... έδρασαν, την περασμένη βδομάδα, με περισσή αγριότητα, στον παραγκοσυνοικισμό του Ασπρόπυργου - θα πειστούν πως το ψυχικό σθένος και του απόμαχου εργάτη και υπάλληλου διατηρείται ακμαίο!

Ο συνάδελφος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ