Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Με τη θηλιά στο λαιμό

Νέο δάνειο 25 δισ., που θα κοστίσει 36 δισ. στους Αθηναίους, αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, που υπερχρεώνει ακόμα περισσότερο το Δήμο Αθηναίων για την επόμενη δεκαετία και δημιουργεί ασφυκτικά δεδομένα για την όποια επόμενη δημοτική αρχή, διαμορφώνει η χτεσινοβραδινή απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για σύναψη νέου δανείου 25 δισ. Το δάνειο είναι το τέταρτο στη σειρά, θα αποπληρωθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο και για τη λήψη της απόφασης δεν παρουσιάστηκε καμία μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση πάρθηκε από τους 19 συμβούλους της πλειοψηφίας, απόντος του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου,που βρίσκεται στο Λος Αντζελες για δημόσιες σχέσεις. Τα 25 δισ. του νέου δανείου, προστιθέμενα στα 5,3 δισ. που έχει ήδη δανειστεί η σημερινή δημοτική αρχή, αυξάνουν το συνολικό ποσό που έχει δανειστεί στους 14 μήνες της θητείας της σε 30,3 δισ.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία, 17 δισ. θα καλύψουν την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου για το 1996 και τα υπόλοιπα θα χρησιμεύσουν για την εκτέλεση έργων τα επόμενα χρόνια. Το δάνειο θα εξοφληθεί μέχρι το 2003. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, έχει ως βάση το επιτόκιο ATHIBOR, αυτό δηλαδή των διατραπεζικών συναλλαγών που ορίζεται τώρα στο 14%, συν 1,85% που θα είναι το κέρδος της Τράπεζας, συν τις νόμιμες επιβαρύνσεις και ανέρχεται συνολικά στο 17,3%. Με βάση το 17,3%, ο δήμος θα πληρώσει συνολικά 36 δισ. Για την εξασφάλιση του δανείου θα εκχωρηθεί μέρος των τακτικών εσόδων του δήμου στην Τράπεζα.

Το δάνειο εγκυμονεί φυσικά μεγάλους κινδύνους για το μέλλον του δήμου. Οπως παραδέχτηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Γιατράκος,ο δήμος ρισκάρει και μπορεί να τιναχτεί στον αέρα!

Το δάνειο και οι διαδικασίες σύναψής του προκάλεσαν την αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν ότι ο δήμος οδηγείται σε χρεοκοπία και επισήμαναν το γεγονός ότι ο δήμος μέχρι το 2013 πρέπει να εξοφλήσει 28,6 δισ. από παλαιότερες υποχρεώσεις. Τόνισαν ότι εφόσον η δημοτική αρχή δε διευκρινίζει ποιοι πόροι θα εκχωρηθούν, ετοιμάζει νέα δημοτική φορολογία.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής τόνισε ότι η παράταξη της πλειοψηφίας δεν έχει καν προμελέτη για το ποια έργα θα κάνει με το δάνειο και πόσα χρήματα θα χρειαστούν για το καθένα, όπως απαιτεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σημείωσε ότι ο δήμος δανείζεται, ενώ δεν έχουν περικοπεί οι σπατάλες, δεν υπάρχει αύξηση της παραγωγικότητας και εξορθολογισμός των υπηρεσιών, αλλά χάος και επιδείνωση των όρων λειτουργίας του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ