Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ξεριζωμός

Η διέλευση από και προς το Σαράγεβο έχει μετατραπεί σε ρίσκο. Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν και δρόμους που ανοίχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δρόμους γεμάτους λακκούβες, λάσπη και χιόνι, σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Από τη μια πλευρά και σε όλο το μήκος του δρόμου προς το Σαράγεβο σερβοβοσνιακά φορτηγά, κυβερνητικά και ιδιωτικά, περιμένουν ώρες μέσα στον πάγο να πάνε στην πόλη να φορτώσουν νοικοκυριά. Για ένα χιλιόμετρο μπορεί να κάνει ένα φορτηγό και μία ώρα.

Κατά μήκος του δρόμου συναντάμε ολόκληρα νοικοκυριά σκεπασμένα στο χιόνι και κουφάρια αυτοκινήτων. Η βενζίνη είναι ελάχιστη, ενώ τα ανταλλακτικάχρυσάφι. Η βοήθεια δίνεται εκ των ενόντων. Κατά μήκος του προσφυγικού κομβόι θα συναντήσουμε πρόσφυγες να μοιράζουν σε νέους πρόσφυγες ψωμί, σαλάμι και τυρί, ενώ από ένα φορτηγό κρέμονται καλώδια, για να φορτίζουν τις μπαταρίες τους τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι οι πρόσφυγες που δεν έχουν αυτοκίνητα, αλλά κάρα με άλογα, φορτωμένα με ό,τι μπορούν να κουβαλήσουν: Από τα παράθυρα των σπιτιών τους μέχρι και τις σκεπές τους και στην κορφή ο παππούς και η γιαγιά.

Οι παλιές γενιές είναι και οι πιο απλησίαστες. Γνώρισαν κι άλλο πόλεμο και ξέρουν. Ρωτάμε έναν γέροντα μέσα σε ένα φορτηγό αν θέλει να μιλήσει και μας λέει ότι "δεν έχω τίποτα να πω". Τα μάτια του είναι καρφωμένα μπροστά, σφίγγει το μπαστούνι του, αλλά δε φαίνεται να βλέπει μπροστά του.

Την ίδια στιγμή, όμως, η εικόνα αλλάζει. Χαρούμενες φωνές ακούγονται και μια παρέα φορτωμένη στην καρότσα ενός φορτηγού ποζάρει στο φωτογραφικό φακό. Ενας οδηγός μάς ζητάει ένα τσιγάρο και όταν του δίνουμε πακέτο δε σταματάει να μας λέει "ευχαριστώ". Πριν όμως ρώτησε από πού είμαστε. Μόνο σε Ελληνες δημοσιογράφους, λένε, δέχονται να μιλήσουν, όσοι θελήσουν να μιλήσουν.

Το κομβόι συνεχίζει το δύσκολο δρόμο του. Ελάχιστοι, από όσους ρωτήσαμε, ξέρανε πού θα πάνε. Οι περισσότεροι απαντούσαν με σιωπή. Το σίγουρο είναι ότι κανείς τους δε θέλει να περάσει στη Σερβία. Μια Σέρβα πρόσφυγας από το Σαράγεβο, από τις "τυχερές" που ζουν σε ένα παράπηγμα του Πάλε, η Μίρα Σίκιμα,μας είπε ότι προτιμά να μείνει κάτω από δέντρο παρά στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με την πιστή μετάφραση των λέξεων που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, ο Μιλόσεβιτς είναι "προδότης" και η δύναμη του ΝΑΤΟ, "δύναμη κατοχής"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το όνομά μου είναι Κανένας (2018-03-31 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τις ναυτιλιακές εταιρίες (2002-07-30 00:00:00.0)
Δύο ναυτικά ατυχήματα (1999-12-02 00:00:00.0)
Κρούσματα σοβαρής έντασης (1996-08-30 00:00:00.0)
Το μέλλον φαίνεται σκοτεινό... (1996-03-06 00:00:00.0)
Εγκατάλειψη και ...αστυνομικές περιπολίες (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ