Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Εγκατάλειψη και ... αστυνομικές περιπολίες

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι πρώτοι αστυνομικοί της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας περιπολούν από χτες το πρωί στο έρημο και μέχρι πρότινος σερβοκατοικούμενο προάστιο του Σαράγεβο, Ιλιτζα. Από τους 17.000 Σερβοβόσνιους που έμεναν άλλοτε στις γειτονιές της Ιλιτζα, τώρα απέμειναν μόνον 127, γέροντες στην πλειοψηφία τους...

Οι 65 Κροάτες και μουσουλμάνοι αστυνομικοί μαζί με τον Βόσνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντο Χεμπίμπ, επιβαίνοντας σε τεθωρακισμένα και φορτηγά αυτοκίνητα, έφθασαν στην Ιλιτζα λίγο μετά τις 10.00 το πρωί. Την ίδια ώρα, ο Χασάν Μουράτοβιτς, ο μουσουλμάνος πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόνιζε στο Σαράγεβο ότι με την ανάληψη του προαστίου Ιλιτζα δίνεται, για πρώτη φορά μετά από ακριβώς τέσσερα χρόνια, η δυνατότητα σύνδεσης της βοσνιακής πρωτεύουσας με το κεντρικό τμήμα της χώρας... Πριν από την εγκατάσταση των Κροατών και μουσουλμάνων ανδρών στο αστυνομικό τμήμα του προαστίου, ομάδα πυροτεχνουργών έκανε έλεγχο στο κτίριο για το ενδεχόμενο τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών. Τη σκηνή παρακολουθούσαν περίπου 20 Σέρβοι. Ορισμένοι αναγνώρισαν μεταξύ των Κροατών και μουσουλμάνων αστυνομικών παλιούς γνωστούς. Αλλοι παρέμειναν σιωπηλοί και άλλοι αντάλλαξαν διστακτικά μερικές κουβέντες. Μία Σερβίδα, ώρες πριν "αποχαιρετήσει" για πάντα το παλιό της σπίτι, είπε σε έναν ξένο δημοσιογράφο: "Θα ήθελα να βρω ένα μέρος, στο οποίο δε θα ακούσω ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις: Σέρβοι, μουσουλμάνοι, Κροάτες"!

Την ίδια στιγμή, στο έρημο από τους Σέρβους κατοίκους του προαστίου, Βογκόσκα, έφθαναν δειλά δειλά οι πρώτοι μουσουλμάνοι πρόσφυγες. Ενας απ' αυτούς, ο Σούλτζο, άρχισε να διασχίζει αργά αργά τους δρόμους του προαστίου, αναζητώντας, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ένα σπίτι για να μείνει. "Είμαι πρόσφυγας"... ήταν η τελευταία του λέξη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην περιοχή, Κρις Γιανούσκι, η βοσνιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει στο Βογκόσκα περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες.

Σε περιπέτειες και ο Μιλόσεβιτς;

Χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν" ισχυρίζεται ότι οι από καιρού διαψευδόμενοι δεσμοί ανάμεσα στο Βελιγράδι και το σερβοβοσνιακό στρατό αποδεικνύονται από έγγραφα που δείχνουν πως ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Τζόρτζε Τζούκιτς, που κρατείται στη Χάγη, είναι αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού... Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα χαρτιά της ταυτότητας του στρατηγού δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι διέκοψε τη στρατιωτική υποστήριξη των Σερβοβόσνιων, ήταν αναληθείς. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι οι ερευνητές των εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ενδέχεται τώρα να εξετάσουν την ευθύνη του Προέδρου Μιλόσεβιτς σε εγκλήματα που διαπράχτηκαν από σερβικά στρατεύματα και παραστρατιωτικές δυνάμεις στη διάρκεια των 3,5 χρόνων που διήρκεσε ο πόλεμος στη Βοσνία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ