Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Παράταση του αποκλεισμού και της έντασης

Βαριά παραμένει η ατμόσφαιρα στο Ισραήλ ενώ έχουν ενταθεί στο έπακρο τα μέτρα ασφαλείας. Αν και ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό, τουλάχιστον για τη μεταφορά εμπορευμάτων, δεν επιτράπηκε η είσοδος σε εμπορικά φορτηγά που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες, δήλωσε αποφασισμένος να παρατείνει επ' αόριστον τον αποκλεισμό και άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, αν η παλαιστινιακή αρχή δεν πάρει αυστηρά μέτρα κατά των φανατικών ισλαμιστών. Μάλιστα, ο Πέρες τόνισε ότι αν συνεχιστούν "οι τρομοκρατικές αυτές ενέργειες" δεν είναι καθόλου απίθανο ανάμεσα στους στόχους τους να είναι και ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Τη δυσφορία του για την παράταση του αποκλεισμού εξέφρασε, χτες από το Κάιρο όπου βρίσκεται για επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε υπερβολικά τα ισραηλινά μέτρα ασφαλείας και υπογράμμισε ότι φθάνουν στα όρια της παραβίασης των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Παρ' όλα αυτά, η παλαιστινιακή αστυνομία συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό των φανατικών ισλαμιστών. Από την Κυριακή έχουν συλληφθεί σε όλες τις αυτόνομες περιοχές 250 μέλη της οργάνωσης "Χαμάς". Αύριο, δε, λήγει και το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο Γιάσερ Αραφάτ σε όλους τους Παλαιστινίους πολίτες να παραδώσουν τα αδήλωτα όπλα τους. Οπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, από σήμερα τα μεσάνυχτα θα αρχίσουν οι επιδρομές στα σπίτια και όποιος ανακαλυφθεί να έχει στην κατοχή του παράνομο όπλο, θα αντιμετωπίσει ποινές φυλάκισης από 5 μέχρι 15 χρόνια.

Από την πλευρά της, η οργάνωση "Χαμάς" μοίρασε, χτες, φυλλάδια στο προσφυγικό στρατόπεδο της Γάζας "Αλ Φαουάρ" με τα οποία αναλάμβανε την ευθύνη των επιθέσεων και προειδοποιούσε ότι "ο ιερός πόλεμος εναντίον των σιωνιστών θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση και του τελευταίου εκατοστού παλαιστινιακής γης". Πάντως, αρκετά τοπικά παρακλάδια της "Χαμάς" επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στις τελευταίες επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ