Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελιγμοί Τσιλέρ

"Δεν έχουμε υπερβεί όλα τα εμπόδια", δηλώνει τώρα η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου, για το σχηματισμό κυβέρνησης με τον Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, επιχείρησε χτες ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα, προκειμένου να κερδίσει έδαφος στις συνομιλίες με τον ηγέτη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ: "Δεν έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες", δήλωσε, αναφερόμενη στις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας των δύο κομμάτων.

Νωρίτερα, ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε μια ακόμη υπεραισιόδοξη δήλωση, είχε πει ότι σκοπεύει να παραδώσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον κατάλογο του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ πρόσθεσε πως έχει συμφωνηθεί να αναλάβει πρώτος αυτός την πρωθυπουργία.

Φυσικά, τα θέματα που απομένουν να ρυθμιστούν πριν συγκροτηθεί ο συνασπισμός είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Οι λεπτομέρειες της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας, για παράδειγμα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί (αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση σήμερα). Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν ο ένας θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση της άλλης ή όχι, να κατανείμουν τα 33 χαρτοφυλάκια και να βρουν κοινοβουλευτικούς συμμάχους.

Βέβαιη θεωρείται η στήριξη της συμμαχίας από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος όμως θέτει ορισμένους "όρους".

Για το σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής της υφής, παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, ασκήθηκαν εντονότατες πιέσεις στους δύο πολιτικούς ηγέτες. Στον Μεσούτ Γιλμάζ για να εγκαταλείψει την πιθανότητα συμμαχίας με τους ισλαμιστές του Νετσμεντίν Ερμπακάν, και στην Τανσού Τσιλέρ για να πειστεί να εγκαταλείψει, έστω προσωρινά, την πρωθυπουργία.

Πιέσεις που προήλθαν από πολλές κατευθύνσεις: τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους, την κοινή γνώμη - πριν από λίγες μέρες, η Τσιλέρ είχε πει ότι 80% ψήφισε κατά των ισλαμιστών - και το στρατιωτικό πλέγμα. Κι από ό,τι φαίνεται, "κατ' αρχήν" πέτυχαν το στόχο τους...

  • Στο μεταξύ, επτά από τους οκτώ βουλευτές που ανήκαν στο εθνικιστικό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (φίλα προσκείμενο στους ισλαμιστές) και εκλέχτηκαν με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα του Γιλμάζ, πράγμα που όπως ανέφεραν "προβλεπόταν" από τη συμφωνία τους, πριν τις εκλογές της 24ης Δεκέμβρη. Μοναδικός τους στόχος, πρόσθεσαν, σε μια επίδειξη κυνισμού, ήταν να μπουν στη Βουλή...

Με την αποχώρηση των εφτά, οι βουλευτές του Γιλμάζ μειώνονται από 133 σε 126 - αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερος αριθμός από τον ανάλογο του Κόμματος Ορθού Δρόμου (125 έδρες)...

Παραδοχή των βασανιστηρίων

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας παραδέχτηκε χτες ότι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ευθύνονται για βασανιστήρια ανθρώπων στις φυλακές ή σε προσωρινή κράτηση.

Ο Φιρούτζ Τσιλινγκίρογλου, προσπάθησε να μετακυλήσει τις ευθύνες από τις πλάτες των πολιτικών προϊσταμένων των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός απάντησε στις κατηγορίες για βασανισμό εφήβων κρατουμένων από αστυνομικούς, ότι "στην Τουρκία, δυστυχώς, ορισμένοι αλαζόνες ζηλωτές, που δεν έχουν σχέση με την ανθρωπότητα, συχνά κάνουν βασανιστήρια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους".

Η συγκεκριμένη υπόθεση σημειώθηκε στην κωμόπολη Μανίσα, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου καταγγέλεται ότι 16 έφηβοι βασανίστηκαν, βιάστηκαν και χτυπήθηκαν βάναυσα από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ