Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κρούσματα σοβαρής έντασης

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ενταση χτες σε σερβοκατοικούμενο χωριό της Βοσνίας και νέο κρούσμα βίας στο Κοσσυφοπέδιο με έναν Σέρβο αστυνομικό νεκρό, μόλις δύο βδομάδες πριν τις πολύκροτες εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, Σέρβοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά μουσουλμάνων προσφύγων στο χωριό Μαχάλα (80 χλμ βορειοδυτικά του Σαράγεβο), χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάποιος, αν και αναφέρθηκε ο ξυλοδαρμός αρκετών προσφύγων από Σέρβους αστυνομικούς. Στην περιοχή στάλθηκαν στρατιώτες των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι οποίοι και σταμάτησαν τα επεισόδια, προχωρώντας σε συλλήψεις περίπου 25 Σερβοβόσνιων, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και υπάλληλοι του σερβοβοσνιακού υπουργείου Εσωτερικών. Ο Αντρέα Αντζελι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Τούζλα, υποστήριξε ότι πιθανή αιτία του επεισοδίου είναι η επιστροφή μουσουλμάνων προσφύγων στο χωριό Μαχάλα, ενώ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Σαράγεβο, Αλεξάντερ Ιβάνκο, πρόσθεσε "πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία"...

Αρκετές ώρες πριν το επεισόδιο στο χωριό Μαχάλα, δύο ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν (βράδυ της Τετάρτης) αστυνομικό της σερβικής αστυνομίας στην αλβανόφωνη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Πηγές της τοπικής αστυνομίας, που επικαλείται το πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, αναφέρουν ότι οι δύο δράστες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και έριξαν πυρ κατά του αστυνομικού σε κεντρικό δρόμο του χωριού Ντόνιε Λιούπσε, 30 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Πρίστινα. Την ίδια περίπου ώρα, οι ΗΠΑ ζητούσαν από τους Βόσνιους πρόσφυγες ψηφοφόρους να πάρουν μέρος στις εκλογές του Σεπτέμβρη και να μην ακολουθήσουν το κάλεσμα αποχής που τους απηύθυναν τα δύο βασικά κόμματα των Βόσνιων μουσουλμάνων, εκ των οποίων το ένα το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Προέδρου Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, με επιχείρημα ότι είναι θολές οι συνθήκες εγγραφής των προσφύγων στους εκλογικούς καταλόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ