Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Μ. ΕΒΕΡΤ
Θα ξεπουλήσουμε τα πάντα...
  • Ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, εξήγγειλε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ
  • Σε πλήρη εξέλιξη η δικομματική αντιπαράθεση, με προεκλογικές υποσχέσεις δισεκατομμυρίων

Στο τρίπτυχο δημαγωγία, λιτότητα και ξεπούλημα των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα κινήθηκε και η νέα συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ, με την οποία έδωσε συνέχεια στη δικομματική προεκλογική παροχολογία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής, όταν εξήγησε το πού θα βρει τα χρήματα για να υλοποιηθούν οι παροχές που τις τελευταίες μέρες υπόσχεται: Θα βρεθούν από το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και την περικοπή κοινωνικών δαπανών. Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ιδιωτικοποιήσει εκ νέου τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, θα ξεπουλήσει τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ μέχρι του ποσοστού του 49% και θα ιδιωτικοποιήσει τις θυγατρικές εταιρίες της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας.

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, φρόντισε να πει η ΝΔ είναι καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να πουλήσει οτιδήποτε.

Δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής του απείλησε ότι θα περικόψει τις δαπάνες για τα φάρμακα, μέτρο που πλήττει κατ' εξοχήν τους συνταξιούχους, για τους οποίους κατά τα άλλα ο Μ. Εβερτ δείχνει ενδιαφέρον, υποσχόμενος αύξηση των συντάξεών τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε συνέχεια στην παροχολογία των τελευταίων ημερών και επανέλαβε ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους "είναι ρεαλιστικές λύσεις". Δίνοντας συνέχεια στο χορό των δισεκατομμυρίων, στον οποίο πρωταγωνιστούν τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είπε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων είναι 290 δισ. δραχμές και όχι 600 δισ. που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σαφής όμως ήταν ο Μ. Εβερτ και στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής που υπόσχεται. Φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα να επανέλθει το καθεστώς της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και με το σύνθημα "ούτε λιτότητα, ούτε επιδόματα" υποσχέθηκε ουσιαστικά τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα, επανέλαβε την πρόθεσή του να αντιπαρατεθεί με το συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να περάσει η πολιτική του, λέγοντας ότι "δε θα μας σταματήσει τίποτα μα τίποτα", προκειμένου να εφαρμοστεί η πολιτική της λιτότητας.

Από τη συνέντευξη δεν έλειψαν και οι λαϊκίστικους κορόνες για την "εγκατάλειψη της υπαίθρου και το μαράζωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων", ενώ ο Μ. Εβερτ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να πείσει ότι οι υποσχέσεις του δεν είναι προεκλογικές.

Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε σαφές ότι για τη ΝΔ η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι "ευαγγέλιο", παραγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή έχει και τις οποίες τις βιώνουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μικρομεσαίοι, για τους οποίους κατά τα άλλα υποτίθεται ότι δείχνει ενδιαφέρον.

Η νέα συνέντευξη του Μ. Εβερτ πυροδότησε νέο κύμα ανούσιου δικομματικού καυγά, καθώς έσπευσαν αμέσως να απαντήσουν τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας όσο και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπαντωνίου σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο Μ. Εβερτ είναι "λαϊκιστής" και υπονομεύει την εθνική οικονομία, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι εάν εφαρμοστούν οι προεκλογικές παροχές που υπόσχεται ο Μ. Εβερτ, τότε κινδυνεύει η οικονομία της χώρας με κατάρρευση.

Κατά τα φαινόμενα η δικομματική αντιπαράθεση περί τα οικονομικά, με το μοίρασμα εκατέρωθεν δισεκατομμυρίων, θα έχει και συνέχεια καθώς στη ΝΔ εκτιμούν ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προσφέρονται για δημαγωγία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λιτότητα στη ...θέση της(2004-02-18 00:00:00.0)
«Ανταγωνιστικότητα» και ελάχιστο εισόδημα...(2003-09-02 00:00:00.0)
Συνεχίζει την προεκλογική παροχολογία(1996-09-09 00:00:00.0)
Προβλήματα από την προεκλογική τακτική(1996-08-31 00:00:00.0)
Δημαγωγία και προαναγγελία αυταρχισμού(1996-08-28 00:00:00.0)
Θέσεις δίπλα στον πρωθυπουργό(1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ