Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΣΟΚ
Πλειοδοσία σε "κοινωνική ευαισθησία"

Στο στόχαστρο της προεκλογικής προπαγάνδας και αυτή τη φορά οι αριστεροί

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική καμπάνια και τακτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της να αποτρέπει "διαρροές προς τα αριστερά" και να συσπειρώνει τους οπαδούς του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα με την απάντηση στην παροχολογία της ΝΔ, το εκλογικό επιτελείο ετοιμάζεται να μοιράσει τις δικές του υποσχέσεις, όπως ήδη έκανε χτες ο Ε. Γιαννόπουλος με τα δάνεια, αλλά και να προβάλει "φιλολαϊκά" συνθήματα όπως "ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία", "κοινωνική αλληλεγγύη" κ.ά. Μεταξύ των φιλολαϊκών εξαγγελιών, τις οποίες θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο Κ. Σημίτης και οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί, περιλαμβάνεται η επέκταση του άθλιου βοηθήματος που δόθηκε στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, οι άνεργοι και τμήμα των αγροτών.

Παράλληλα, με την τηλεοπτική καμπάνια επιχειρείται να περάσει στους ψηφοφόρους η αίσθηση της σιγουριάς και ασφάλειας με κυβέρνηση Σημίτη. Είναι χαρακτηριστικό το σλόγκαν του δεύτερου τηλεοπτικού σποτ "Κ. Σημίτης - σιγουριά - αξιοπιστία, προοπτική".

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της "αρνητικής" προπαγάνδας της ΝΔ, η οποία όμως έχει θορυβήσει τη Χ. Τρικούπη, αποφασίστηκε να μην απαντά ο Κ. Σημίτης στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά ο Κ. Σκανδαλίδης και ο αρμόδιος κάθε φορά υπουργός, όπως έγινε χτες.

Από την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσαν να λείπουν τα εκβιαστικά διλήμματα και οι παγίδες προς τους αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους. Μεταξύ των "μέσων" που θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση, είναι τα γκάλοπ. Ετσι τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κυκλοφορήσει γκάλοπ στο οποίο η ΝΔ θα εμφανίζεται να υπερτερεί ελαφρά του ΠΑΣΟΚ, με προφανείς στόχους.

Παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες για κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, η κατάσταση του οποίου δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, όπως φάνηκε από τις προχτεσινές προκριματικές εκλογές. Στόχος είναι να περάσουν οι οργανώσεις στη δουλιά "πόρτα - πόρτα", όπως υπέδειξε ο Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα.

Το βασικό χαρακτηριστικό στις προκριματικές εκλογές ήταν η μεγάλη αποχή των μελών, η οποία έφτασε στο 30 - 40% ενώ στο Λεκανοπέδιο ανέβηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Α Αθήνας σε σύνολο γραμμένων μελών 3.330 ψήφισαν για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών μόλις 1.239. Επίσης στο Ηράκλειο από τα 7.294 μέλη ψήφισαν τα 3.487. Ο γραμματέας του Οργανωτικού Μ. Νεονάκης απέδωσε την αποχή στο ότι δεν έχει επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές του. Τα αποτελέσματα των προκριματικών θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ και αύριο την ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ