Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απελάσεις μεταναστών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι απελάσεις μεταναστών από τη Γαλλία. Η κυβέρνηση Ζιπέ εμφανίζεται αποφασισμένη να "καθαρίσει τον τόπο" από όσους θεωρεί ανεπιθύμητους, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η στάση της τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς καμία σχετική προειδοποίηση βρέθηκαν στις χώρες τους, χτες τα ξημερώματα, τουλάχιστον 88 Αφρικανοί μετανάστες, που απελάθηκαν από τη Γαλλία. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, άφησαν πίσω τους συζύγους και παιδιά που είχαν καταφέρει να πάρουν τη γαλλική υπηκοότητα. Οπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι απελαθέντες είναι 11 Σενεγαλέζοι, 12 Τυνήσιοι, 3ο Ζαϊρινοί και 35 μετανάστες από το Μαλί. Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται αν ανάμεσα στους εκδιωχθέντες είναι και κάποιοι από τους λαθρομετανάστες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε εκκλησία της γαλλικής πρωτεύουσας και δέχτηκαν την κτηνώδη επίθεση της γαλλικής Αστυνομίας την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα, πάντα, με τη γαλλική κυβέρνηση, η μεταφορά των λαθρομεταναστών έγινε με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου "Α 310" και ένα ναυλωμένο, από το στρατό, "Μπόινγκ 737" καθώς οι εργαζόμενοι στην "Αϊρ Φρανς" αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην όλη διαδικασία.

Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής τακτικής της γαλλικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης, σε όλες, σχεδόν, τις γαλλικές πόλεις. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στο Παρίσι, στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 20.000 άτομα. Στις συγκεντρώσεις, που διοργανώθηκαν από αντιρατσιστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, κυριάρχησε το αίτημα της άμεσης κατάργησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Στη γαλλική πρωτεύουσα, μάλιστα, δεν έλειψαν και οι συμπλοκές με την Αστυνομία, οι οποίες, στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στις φτωχοσυνοικίες του Παρισιού και τελικά έληξαν μετά από μερικές ώρες χωρίς να αναφερθούν θύματα ή συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ