Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ας τους "προσέξουν"

Υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων του δικομματισμού και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους οι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, πρέπει να προσέξουν και να "περιποιηθούν" ανάλογα, με την ψήφο τους. Πρόκειται για τους συνδικαλιστές, επικεφαλής τις περισσότερες φορές τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Οι υποψήφιοι αυτοί δεν ταυτίζονται με τις άλλες κατηγορίες αυτών που διεκδικούν την ψήφο του λαού (τους αστέρες της τηλεόρασης, τους εκλεκτούς των καναλιών και της οικονομικής ολιγαρχίας, τους γόνους των τζακιών κ.ο.κ). Είναι υποψήφιοι που έχουν δοκιμαστεί χρόνια τώρα στην πράξη και έχουν δώσει απτές αποδείξεις, αν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στα συνδικάτα. Πόσο μάλλον στη Βουλή.

***

Οι συνδικαλιστές υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ - και δευτερευόντως της ΝΔ - έχουν να επιδείξουν τα δικά τους "έργα και ημέρες" και γι' αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν στους εργαζόμενους και στο λαό.

Οι εργαζόμενοι, την ώρα της κάλπης πρέπει να επαναφέρουν στη σκέψη τους ορισμένα από τα "επιτεύγματά" τους:

  • Συνθηκολόγησαν και συμβιβάστηκαν με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές και ξεπούλησαν τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούσαν. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα: εισοδηματική πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις, νομοσχέδιο για την ανεργία, αποδοχή επιλογών των μεγαλοεπιχειρηματιών για τη μείωση του "κόστους εργασίας" κ.ο.κ.
  • Μετατράπηκαν σε ζωντανούς κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής στα συμφέροντα των εργοδοτών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους. Μετέφεραν στις γραμμές του την κυρίαρχη ιδεολογία και εξάγνιζαν τις επιλογές τους με τα ίδια ακριβώς "επιχειρήματα" που χρησιμοποιεί και ο ΣΕΒ ("ανάπτυξη", "ανταγωνιστικότητα" κλπ).
  • Ανέλαβαν συνειδητά να παίξουν το ρόλο του μοχλού για την επιβολή των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων, να υπονομεύσουν και να εξουδετερώσουν την ανάπτυξη των αγώνων και όταν δεν το κατάφερναν δε δίσταζαν να σταθούν αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους που διεκδικούσαν. Η βασική γραμμή πλεύσης τους ήταν - και είναι - ο "κοινωνικός διάλογος" και η "εργασιακή ειρήνη", που μοναδικό στόχο είχαν την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης για λογαριασμό των αφεντικών.

***

Τέλος, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύτηκαν στο πλευρό του Κ. Σημίτη και αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς παράγοντες που του έδωσε τη νίκη στο συνέδριο. Η στήριξη και ενίσχυση του Κ. Σημίτη, ο οποίος εκφράζει αυθεντικά πολιτικά τις πλέον σκληρές αντιλαϊκές επιλογές, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την εχθρική τους στάση απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν αξίζει τέτοιοι υποψήφιοι, σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, να τιμηθούν με την ψήφο των εργαζομένων.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ