Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απεργία αλλά και συνομιλίες

Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε η χτεσινή τετράωρη απεργία των Παλαιστινίων, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο αυτό για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών. Λίγες μόνο ώρες μετά τη λήξη της απεργίας, συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, ο Σάεμπ Ερακάτ, ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος και σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ με τον στρατηγό Νταν Σομρόν, πρώην αρχηγό του ισραηλινού στρατού. Η ξαφνική συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε μόλις μία ώρα και, όπως φαίνεται, δεν κατάφερε να κατευνάσει την ένταση και να ανοίξει το δρόμο στη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Ερακάτ επανέλαβε τη θέση της παλαιστινιακής ηγεσίας περί πίστης στις ειρηνευτικές συμφωνίες, υπογράμμισε, όμως, ότι η υπομονή του παλαιστινιακού λαού έχει φθάσει στα όριά της εξαιτίας της απροθυμίας της νέας ισραηλινής κυβέρνησης να σεβαστεί και να συνεχίσει τον ειρηνευτικό διάλογο.

Ισραηλινή αδιαλλαξία παρά τις διεθνείς επικρίσεις

Εντονη κριτική άσκησε στην ισραηλινή κυβέρνηση και την εποικιστική της πολιτική και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Με χτεσινή του ανακοίνωση το Φόρεϊν Οφις κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανάχιου ότι πυροδοτεί νέο κύκλο έντασης στην περιοχή και ότι καταπατά τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Γαλλία όπως επίσης και ο Ιρλανδός υπουργός εξωτερικών σαν προεδρεύων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, χρησιμοποίησε και ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Αμπντέλ Καρίμ Καμπαρίτι, που συναντήθηκε, χτες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Ο Καμπαρίτι δεσμεύτηκε να παρέμβει η χώρα του για την εκτόνωση της κρίσης στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις και προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι η Ιορδανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία ενέργεια σε βάρος των μουσουλμανικών συμφερόντων στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Παρά τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται ολοένα και πιο αδιάλλακτη. Ετσι, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερσάι ανακοίνωσε και επισήμως την ανέγερση νέων κατοικιών στους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν η επέκταση αυτή να ξεπερνά τον αριθμό των 3.000 νέων κατοικιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβολή εκλογών και αναμονή του «οδικού χάρτη»(2002-12-24 00:00:00.0)
Ψηλά σταθεροποιείται το "θερμόμετρο"(1998-07-02 00:00:00.0)
"Πολεμική ατμόσφαιρα" στην Ιερουσαλήμ(1997-03-18 00:00:00.0)
Σε "τεντωμένο σχοινί"(1997-03-14 00:00:00.0)
Αραβική δυσαρέσκεια για τον οικισμό στην Ιερουσαλήμ(1997-02-28 00:00:00.0)
Ανησυχητική ένταση(1996-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ