Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανησυχητική ένταση

Σε γενική απεργία κάλεσε ο Γ. Αραφάτ με αφορμή την κατεδάφιση από τους Παλαιστίνιους του ανεγειρόμενου κέντρου νεότητας

Αρκετά ανησυχητική τροπή παίρνει, πλέον, η κρίση που έχει ξεσπάσει στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις. Κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης την κατεδάφιση παλαιστινιακού κτιρίου στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ και την απόφαση ανέγερσης νέων κτιριακών συγκροτημάτων στους εβραϊκούς εποικισμούς. Ο Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας στο παλαιστινιακό συμβούλιο όπου χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, κάλεσε σε απεργία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας όλους τους Παλαιστινίους και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας.

"Θα αντισταθούμε στις πολεμικές προκλήσεις" διακηρύσσει ο Αραφάτ

"Οι συνεχείς παραβιάσεις των ειρηνευτικών συμφωνιών και τα εγκλήματα της νέας ισραηλινής ηγεσίας σημαίνουν ότι κηρύσσεται πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού λαού", τόνισε κατά τη διάρκεια συνέλευσης του παλαιστινιακού συμβουλίου ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Αφού καταδίκασε εντονότατα την προχτεσινή κατεδάφιση του, υπό ανέγερση, παλαιστινιακού κέντρου νεότητας στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ καθώς και την απόφαση επέκτασης των εποικισμών, ο Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, σήμερα, τόσο σε όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Επίσης, ο Αραφάτ κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους αλλά και τους χριστιανούς να συγκεντρωθούν, την Παρασκευή, στο τζαμί Αλ Ακσά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η τελευταία αυτή κινητοποίηση αποκτά ιδιαίτερα μεγάλο βάρος αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στο ισραηλινό έδαφος για τους Παλαιστινίους των αυτόνομων εδαφών και το τζαμί Αλ Ακσά βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε την ανησυχία του και δήλωσε ότι η παρούσα φάση είναι"η πλέον κρίσιμη που έχουν αντιμετωπίσει οι ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας". Μέσα στην ομιλία του, ο Αραφάτ κάλεσε τις εγγυήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες να καταδικάσουν την προκλητική και επιθετική στάση της κυβέρνησης Νετανάχιου και να παρέμβουν προς όφελος της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο αραβικός σύνδεσμος στο πλευρό των Παλαιστινίων

Στην έκκληση Αραφάτ ανταποκρίθηκε άμεσα ο αραβικός σύνδεσμος, του οποίου τα 22 μέλη εκφράζουν, με ανακοινωθέν τους, την πλήρη υποστήριξή τους στη σημερινή απεργία καθώς και στα αιτήματα των Παλαιστινίων. Για να συζητήσει τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, σπεύδει στη Λωρίδα της Γάζας και ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντούλ Καρίμ Καμπαρίτι, ο οποίος θα μεταφέρει στον Γιάσερ Αραφάτ και μήνυμα του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν. Επείγουσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αραφάτ είχε και ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, ο οποίος συντονίζει τις συνομιλίες του Ντόρε Γκολντ, συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, και του Οσάμα ελ Μπαζ, συμβούλου του Αιγυπτίου Προέδρου, που διεξάγονται στο Παρίσι. Οπως έγινε γνωστό από ανώτερες αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Ρος δεν κατάφερε να κατευνάσει την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια ενώ ο Οσάμα ελ Μπαζ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πορεία των συνομιλών, τις οποίες χαρακτήρισε αδιέξοδες.

Ισραηλινή λακωνική αδιαλλαξία

Και ενώ η ηρεμία της όλης περιοχής μοιάζει, για άλλη μια φορά, να κρέμεται από μια κλωστή, η ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε να τηρήσει και πάλι σκληρή και ανένδοτη στάση. Στις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις το Τελ Αβίβ απάντησε μόνο μέσω ενός λακωνικού ανακοινωθέντος του πρωθυπουργικού γραφείου, μέσα στο οποίο δηλώνεται σαφώς ότι "το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σκληρά οποιαδήποτε απόπειρα κλιμάκωσης της έντασης ή της βίας που θα έβλαπτε την ειρηνευτική διαδικασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ