Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝ
Ψάχνουν ... διαφορές με το ΠΑΣΟΚ

Σε ρόλο συμπληρωματικής δύναμης στο ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης προαλείφεται ο ΣΥΝ, εφόσον οι εκλογές δε δώσουν αυτοδυναμία σε κανένα από τα κόμματα του δικομματισμού. Αυτό άφησε να εννοηθεί με απόλυτη σαφήνεια ο Ν. Κωνσταντόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Ζάππειο.

Απ' όσα είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος - τόσο στην εισηγητική του ομιλία, όσο και στις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - φάνηκε καθαρά ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει πρόβλημα διαρροής ψήφων προς το ΠΑΣΟΚ, αφού οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι δυσδιάκριτες και έγιναν ακόμη πιο δυσδιάκριτες από τότε που στην ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος αναδείχτηκε ο Κ. Σημίτης. Γι' αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε πολλές φορές προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον, ανάμεσα στα άλλα, ότι χρησιμοποιεί πρακτικές του παρελθόντος, ότι "πήρε τον απόλυτο έλεγχο στο κόμμα και στην κυβέρνηση" και στη συνέχεια "αγνόησε κυβέρνηση και κόμμα και προκήρυξε εκλογές". Το κάλεσε μάλιστα σε δημόσια συζήτηση για να ξεκαθαρίσουν ποιος είναι εκσυγχρονιστής και ποιος όχι, ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο αυτού του εκσυγχρονισμού, τι είναι η κεντροαριστερά, για την οποία μιλάει ο Κ. Σημίτης και τι η σύγχρονη δημοκρατική αριστερά, για την οποία μιλάει ο ΣΥΝ. Κατά τ' άλλα, αντιφάσκοντας με τον εαυτό του και αποδεικνύοντας την αδυναμία του κόμματός του να κάνει ουσιαστική κριτική στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι μένει να αποδειχτεί στην πράξη πως οι αλλαγές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημαίνουν και αλλαγή πολιτικής στο κυβερνητικό κόμμα. Ετσι αν μετεκλογικά τα πράγματα έρθουν... βολικά και σύμφωνα με τις βλέψεις της Θεμιστοκλέους, το ξεπούλημα στο ΠΑΣΟΚ όσων ψηφίσουν ΣΥΝ θα δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι τάχα άλλαξε το σημερινό κυβερνητικό κόμμα.

Στη βάση των παραπάνω, στόχος του ΣΥΝ σ' αυτές τις εκλογές - όπως τον περιέγραψε ο πρόεδρός του - είναι να μπει στη Βουλή για να μπορεί, εάν εκλείψουν οι αυτοδυναμίες, να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα, βάσει των οποίων θα προσχωρήσει στην αγκαλιά της Χαριλάου Τρικούπη. Ως προεκλογικό σύνθημα του κόμματός του ο Ν. Κωνσταντόπουλος εμφάνισε το κλεμμένο από το ΚΚΕ "Δώσε δύναμη στη δύναμή σου". Απέφυγε όμως να απαντήσει στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΝ να είναι δύναμη του λαού, όταν τάσσεται υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όταν είναι υπέρ της "Λευκής Βίβλου", όταν αποδέχεται ως δεδομένη τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν ξέχασε να "βγάλει λάδι" για την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανακάλυψε όσα δεν έχουν μέχρι σήμερα ανακαλύψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οτι δηλαδή υπάρχουν περιθώρια φιλολαϊκής πολιτικής στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και όσων επιτάσσει το πρόγραμμα "σύγκλισης"!!!

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε ότι "δεν υπήρξε πλαίσιο εκλογικής συνεργασίας" με τον Μ. Δρεττάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ