Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Το διεφθαρμένο "πλέγμα ισχύος"

Του Χρήστου ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ

Στις εκλογές αυτές ο λαός δεν πρόκειται να αξιώσει με την ψήφο του την ανατροπή του πολιτικού συστήματος ή την αλλαγή του κοινωνικού καθεστώτος.

Απλώς, θα αντισταθεί.

Θα αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται σήμερα και στην αγριότερη επίθεσηπου μεθοδεύεται εναντίον του για την επομένη των εκλογών.

Η επίθεση είναι διπλή.

Προέρχεται και από τους αρχιτέκτονες της Νέας Τάξης Πραγμάτων των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι βάλθηκαν να αφαιρέσουν από όλους τους λαούς όσα κέρδισαν, κατά τον αιώνα μας με θυσίες και αγώνες και με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης.

Προέρχεται, όμως, και από την εγχώρια πλουτοκρατία, η οποία έχει εγκαταλείψει επιδεικτικά όλα τα προσχήματα και έχει αναγορεύσει σε καθεστώς την αγοραία και χυδαία πρακτική της...

Κανείς δεν αξιώνει, φυσικά, από τον εργάτη, από τον υπάλληλο, από τον άνεργο, από το συνταξιούχο, από τον αγρότη και από τον μικροεπαγγελματία να γίνει διεθνολόγος και οικονομολόγος και να αντιληφθεί ποια δεσμά του ετοιμάζει η Νέα Τάξη με το νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας - και ισχύος.Ο καθένας, όμως, δικαιούται να αξιώνει από τους μη προνομιούχους πολίτες να ρίξουν μια ματιά στα "καθ' ημάς".

Να δουν - χωρίς προκαταλήψεις - την ποιότητα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Να δουν ποιοι και πώς διαχειρίζονται και σφετερίζονται το μόχθο τους.

Να δουν ποιοι και πώς μεταβάλλουν τον κλεμμένο ιδρώτα τους και το κλεμμένο γάλα των παιδιών τους σε βίλες και σκάφη χλιδής, σε δαπανηρά όργια και ρωμαϊκές φιέστες...

Η λέξη "διαπλοκές" είναι πολύ αθώα και πολύ ρηχή για να προσδώσει την έκταση και το βάθος της σύζευξης των ποικιλώνυμων συμφερόντων, που ροκανίζουν το μόχθο του εργαζόμενου λαού, τον εθνικό πλούτο και τις προοπτικές του τόπου.

Το πρωτοφανές φαινόμενο το βιώνουμε όλοι:

Πολιτικοί, κομματάρχες, "τεχνοκράτες", κρατικοί λειτουργοί, αξιωματούχοι, μεγαλοκαρχαρίες, κομπιναδόροι, καναλάρχες, προμηθευτές του δημοσίου, μεγαλοεργολάβοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, εκπρόσωποι πολυεθνικών, προδότες του εργατικού κινήματος και πάσης φύσεως τυχοδιώκτες έχουν δημιουργήσει ένα πανίσχυρο πλέγμα πολιτικής, κρατικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ισχύος, το οποίο λεηλατεί το λαό και τη χώρα, μέσω της αγοράς και μέσω των μηχανισμών του δημοσίου.

Ποιος, τάχα, δεν το γνωρίζει;

Την ώρα που ο συνταξιούχος δέρνεται επειδή αξιώνει τα απομαχικά του, το "πλέγμα ισχύος" ασχημονεί βάναυσα σε όλους τους τομείς:

"Κλείνει δουλιές" δισεκατομμυρίων, εξασφαλίζει προμήθειες δισεκατομμυρίων, παίρνει χαριστικά δάνεια, πραγματοποιεί εξοργιστικές διευθετήσεις χρεών, κλείνει όσες βιομηχανίες του στέκονται εμπόδιο, συνεργάζεται με ξένους για τον έλεγχο της αγοράς, αρπάζει τις κατασκευές, σφετερίζεται τον πολιτισμό, καταλαμβάνει τις επικοινωνίες, δημιουργεί ιδιωτικούς "στρατούς" και, φυσικά, υπερχρεώνει το κράτος.

Τα κέρδη, δηλαδή, στη χυδαία πλουτοκρατία και τα χρέη στο λαό...

Σε όλες τις χώρες, βεβαίως, η ολιγαρχία ασχημονεί εις βάρος των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα του δικομματισμού, όμως, στόχος της χυδαίας πλουτοκρατίας, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι. Είναι και τα μικρομεσαία αστικά στρώματα, τα οποία ωθούνται στην εξαθλίωση.

Ας ενωθούν, λοιπόν, κι αυτά με τους εργάτες και ας αντισταθούν. Ας μαυρίσουν τα φερέφωνα της ολιγαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ