Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Οι κλόουν του δικομματισμού

Τελικά δεν είναι τόσο ισχυρός και παντοδύναμος, όσο θέλουν να εμφανίζονται οι εκπρόσωποί του, ο δικομματισμός. Οταν φτάνει η ώρα της κρίσης, όταν, δηλαδή, το σαθρό σύστημά τους τίθεται στην κρίση της λαϊκής ετυμηγορίας, τότε εγκαταλείπουν το υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος τους και προσπαθούν να εμφανιστούν ως αυθεντικοί και συνεπείς εκπρόσωποι των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την αδυναμία και το ευάλωτο του σημερινού πολιτικού συστήματος, από το γεγονός ότι οι εκπρόσωποί του, έστω και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ορκίζονται στο λαό ότι δεν πρόκειται να θίξουν τα συμφέροντά του και μάλιστα τού υπόσχονται "καλύτερες μέρες".

Η "ευγενής άμιλλα" τα τελευταία 24ωρα μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε απλόχερες υποσχέσεις προς μεγάλα κοινωνικά στρώματα, πέρα από την προφανή ψηφοθηρική τους διάσταση, επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν με κάθε τρόπο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, υποχρεώνονται σε μεγάλο βαθμό να την αποκηρύξουν, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στις λαϊκές μάζες και να υφαρπάξουν βέβαια την ψήφο τους.

***

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξεφτίλα, από μια σκοπιά, να βλέπεις τον Μ. Εβερτ και τον Γ. Παπαντωνίου να κόπτονται ότι είναι με το μέρος των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων.

Μπροστά στην κάλπη οι ένθερμοι υποστηρικτές και εκφραστές των πλέον αντιλαϊκών επιλογών, αναγκάζονται να φορέσουν την προβιά των εκπροσώπων των λαϊκών συμφερόντων.

Προσποιούνται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα "καταραμένα" διαπλεκόμενα συμφέροντα και την οικονομική ολιγαρχία, ενώ την ίδια στιγμή κάτω από το τραπέζι έχουν δεσμευτεί απέναντί τους σε εντελώς συγκεκριμένα ζητήματα για την επομένη των εκλογών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους. (Είναι γνωστό ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων αναλαμβάνουν αυτές τις μέρες γραπτές δεσμεύσεις απέναντι σε μεγαλοεπιχειρηματίες και τον ΣΕΒ για προώθηση άμεσων επιδιώξεών τους, όπως η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η μείωση του "κόστους εργασίας").

Προτιμούν να ξεχνούν τις "απωθητικές" διακηρύξεις περί "προγραμμάτων σύγκλισης" και "μονόδρομους του Μάαστριχτ" και επιλέγουν να εμφανίζονται με το προσωπείο του υπέρμαχου των λαϊκών συμφερόντων.

***

Είναι αυτονόητο ότι τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να τους κάνουν τη χάρη, να τους λυπηθούν και να εγκλωβιστούν στις κακοστημένες παγίδες τους. Αντίθετα, απολαμβάνοντας το θέαμα που στήνουν οι κλόουν του δικομματισμού, να τους δώσουν ένα γερό μάθημα, και να μην τους επιτρέψουν να υποστηρίξουν μετά ότι τους "έπιασαν κορόιδο".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ