Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ψηλά σταθεροποιείται το "θερμόμετρο"

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σταθερά τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες χειροτέρευσαν ακόμη περισσότερο από την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τη δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ και στους γύρω της εβραϊκούς οικισμούς. Ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με βάση το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου να καταδικαστεί και να ζητηθεί η ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι η υπομονή του εξαντλείται. Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο ανεβαίνει και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου η κόντρα του Προέδρου Εζέρ Βάιζμαν και του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δε φαίνεται να καταλαγιάζει.

"Ο παλαιστινιακός λαός δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί ολοκληρωτική ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ", δήλωσε κατηγορηματικά ο Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς Παλαιστινίους βουλευτές. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε τους Παλαιστινίους να υπερασπίσουν με κάθε μέσο την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα αραβικά κράτη να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για τη διάσωση του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ. Ο Αραφάτ, ο οποίος κατηγόρησε, πάλι, την ισραηλινή κυβέρνηση για ακατάπαυστη κωλυσιεργία στην εφαρμογή της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και για παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών", υπογράμμισε ότι "η υπομονή του παλαιστινιακού λαού έχει ξεπεράσει τα όριά της και όλη η περιοχή βρίσκεται στο χείλος της βίας". Οι εκτιμήσεις του Αραφάτ μοιάζουν να επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Κέντρου Παλαιστινιακών Ερευνών και Σπουδών, σύμφωνα με τα οποία το 50% των Παλαιστινίων τάσσονται υπέρ των ενόπλων επιθέσεων κατά του Ισραήλ, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι υπέρ των επιθέσεων κατά στρατιωτικών στόχων μόνο ή όχι.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σάεμπ Ερακάτ γνωστοποίησε ότι η παλαιστινιακή αρχή, με μήνυμά της, ζητά από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να μην ασκηθεί βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην όποια αρνητική, για το Ισραήλ, απόφαση ληφθεί από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση του αιτήματος του Αραβικού Συνδέσμου για καταδίκη και ανάκληση της ισραηλινής απόφασης επέκτασης της δημοτικής αρχής της Ιερουσαλήμ.

Ενταση, όμως, επικρατεί και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου η διαμάχη προέδρου και πρωθυπουργού "καλά κρατεί". Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Εζέρ Βάιζμαν ότι εκτός της υπέρβασης των καθηκόντων του τάσσεται στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Ο Βάιζμαν, από την άλλη, υπογράμμισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κυβερνά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Παρ' όλα αυτά, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, χτες το πρωί, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους της κόντρας τους. Καμία πληροφορία σχετικά με τη συνάντηση αυτή δεν έγινε γνωστή. Πάντως, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης που μεταδόθηκαν, χτες, από ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, το 51% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, πρόταση που έκανε και ο Πρόεδρος Βάιζμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ