Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η λιτότητα στη ... θέση της

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Οι δύο «μονομάχοι», συνεταίροι του δικομματισμού, έδωσαν τα προγράμματά τους, αν και κανείς δεν ασχολείται μ' αυτά. Ωστόσο, οι υποσχέσεις και η παροχολογία συνεχίζονται, με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων σε έναν νέο κύκλο προσδοκιών και ψευδαισθήσεων. Οι καλοσκηνοθετημένες διαφημίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι εύπεπτες εξαγγελίες των κ. κ. Παπανδρέου και Καραμανλή έχουν στόχο τη διαμόρφωση μιας ειδυλλιακής εικόνας για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για την επομένη των εκλογών.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η «επόμενη μέρα» με κυβέρνηση ΝΔ, ή ΠΑΣΟΚ, είναι προδιαγεγραμμένη. Το μόνο στοιχείο που μένει να μάθουμε στις 7 του Μάρτη είναι η δύναμη της αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και της αποτροπής των εφαρμογών της.

Οσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ αποφεύγουν να κάνουν λόγο για συγκεκριμένα ποσά και ποσοστά αύξησης, μιλούν όμως για ενίσχυση του εισοδήματος μόνο σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΝΔ στο πρόγραμμά της υπόσχεται: «Σύγκλιση μέσα σε 8-10 χρόνια των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της EE». Απ' την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας (16 του Φλεβάρη), δεσμεύτηκε «για αύξηση μισθών και παραγωγικότητας στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Πέρα, όμως, από τις τελείως ασαφείς υποσχέσεις των δύο «μονομάχων», για τα εισοδήματα των εργαζομένων, την επόμενη μέρα, μιλούν οι κατευθύνσεις και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της (20 του Γενάρη) για την ελληνική οικονομία σημειώνει: «Προβληματική σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης παραμένει η αδυναμία περιορισμού του κόστους της εργασίας, αλλά και η αδυναμία πραγματικής σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας».

Η κατεύθυνση της Κομισιόν είναι σαφέστατη και ο περιορισμός του κόστους εργασίας δεν αφήνει περιθώρια για άλλες εκτιμήσεις, παρά μόνο για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Και αν αυτό δεν αρκεί, υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, στις 15 του Δεκέμβρη του 2003, σε πρωινή εκπομπή του ΜΕGΑ: «Εγώ το λέω πιο συγκεκριμένα, αλλά το είπε και ο κ. Καραμανλής. Περιοριστική πολιτική θα κάνει όποια κυβέρνηση έρθει μετά». Αλλά και την απάντηση του Αλ. Παπαδόπουλου, επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συμφωνεί με την άποψη του επιτίμου προέδρου της ΝΔ: «Εις το ακέραιον»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επίθεση συνεχίζεται με τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ (2022-06-15 00:00:00.0)
Ανταγωνίζονται στη σφαγή του λαού (2012-03-30 00:00:00.0)
Ακόμα αναζητούν τη «διαχωριστική γραμμή» (2009-06-11 00:00:00.0)
Πλουτίζουν ... απολύοντας (2003-10-19 00:00:00.0)
«Διαπραγμάτευση» στα όρια που θέτουν βιομήχανοι και κυβέρνηση (2002-02-13 00:00:00.0)
Τα «θα» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (2000-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ