Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΕΡΚΥΡΑ
Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό

Ζωντανή συζήτηση με πλούσιο περιεχόμενο έγινε στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στο Επιμελητήριο Κέρκυρας τη Δευτέρα 16/2/04, με θέμα: «Οι εξελίξεις στον Τουρισμό και οι θέσεις του ΚΚΕ». Παραβρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, του Σωματείου Τουριστικών Καταστημάτων, του Σωματείο της Ταπετσαρίας, του Συλλόγου Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων και Μοτοποδηλάτων, του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, γενικότερα από το χώρο των ΕΒΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ εισηγήθηκε ο Γ. Κουλούρης, γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κέρκυρα και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Α. Λιτσαρδόπουλος.

Στην εισήγηση ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στις εξελίξεις που σημειώνονται στο συγκεκριμένο τομέα. Ξεκίνησε λέγοντας πως η συζήτηση γίνεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας ενιαίου φορέα τουρισμού στην Κέρκυρα, ο οποίος δεν πρόκειται να ωφελήσει και να υπερασπιστεί επί της ουσίας τα συμφέροντα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο Γ. Κουλούρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν κάνει τίποτα για την εξασφάλιση μίας στοιχειώδους τουριστικής υποδομής, για παράδειγμα στις συγκοινωνίες, στην ιατρική περίθαλψη, στην προστασία του περιβάλλοντος (π.χ., βιολογικός καθαρισμός), στην οδοποιία του νησιού. Επίσης, ο μονομερής προσανατολισμός της οικονομίας της χώρας στις υπηρεσίες και ειδικά στον τουρισμό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη. Εχει οδηγήσει στην παραγωγική αποδιάρθρωση της βιομηχανίας και στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, με τραγικές συνέπειες για την περιοχή και τους εργαζόμενους στους τομείς αυτούς. Για παράδειγμα, το ετήσιο εισόδημα του νομού στην τουριστική δραστηριότητα είναι σχεδόν το τριπλάσιο από το αγροτικό, με τη διαφορά ότι το αγροτικό μοιράζεται σε 14.000 οικογένειες ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού εισοδήματος καρπώνονται οι μεγάλες ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις, με ένα μικρό μόνο μέρος του να πηγαίνει στους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην κάμψη που παρατηρείται στον τουρισμό και στις συνέπειές της. Ακόμα, στις επιπτώσεις του ανταγωνισμού, της «ελεύθερης αγοράς», όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, και στην ασυδοσία των πολυεθνικών, που έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Ακολούθησε συζήτηση με αρκετούς ομιλητές. Οι ομιλητές επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες του μονομερούς προσανατολισμού της οικονομίας στον τουρισμό, την έλλειψη στοιχειώδους τουριστικής υποδομής, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφανίζεται εξαιτίας του αδυσώπητου ανταγωνισμού. Επίσης, ευδιάκριτη ήταν η πρόθεση όλων για οργάνωση αγώνων αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και φέρνει σε αδιέξοδο τον κερκυραϊκό λαό.

Ο Χ. Κατουλής, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρότεινε την ίδρυση τμήματος τουριστικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου. Εκπρόσωπος από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας περιέγραψε τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νησί. Τέλος, ο Α. Λιτσαρδόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το Επιμελητήριο της Κέρκυρας εκτιμά πως έρχονται πολύ χειρότερες μέρες για τους ΕΒΕ ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Κάλεσε σε ισχυροποίηση του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ