Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Αμεσα να ενημερωθούμε πού ψηφίζουμε

Eurokinissi

Λιγότερες από είκοσι μέρες απομένουν μέχρι τη διενέργεια των εκλογών και οι ψηφοφόροι θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούμε για τον τόπο όπου θα ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Θυμίζουμε πως σε αυτές τις εκλογές, για πρώτη φορά, 140.651 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Υπάρχουν άλλοι 7.427 ετεροδημότες, που, αν και έκαναν χρήση της δυνατότητας αυτής, δε θα ψηφίσουν τελικά στον τόπο όπου διαμένουν (καθώς δε συγκροτείται ο αριθμός των 40 αιτήσεων σε ένα δήμο από μια ευρύτερη εκλογική περιφέρεια).

Τόσο οι συγκεκριμένοι ετεροδημότες, όσο και οι περίπου 545.000 νέοι εκλογείς θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν, ενώ οι υπόλοιποι ψηφοφόροι να «τσεκάρουν» το δήμο, στον οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο τηλεφωνικό κέντρο 1564 και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr.

Ενδεχομένως, να υπάρξουν εκλογείς οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί θα πρέπει να προσέλθουν στον οικείο δήμο, ο οποίος θα τους προσκομίσει μια βεβαίωση εγγραφής στους καταλόγους του, με την οποία και θα ψηφίσουν.

Πώς ψηφίζουμε

Αφού, λοιπόν, φροντίσουμε έγκαιρα να πληροφορηθούμε ή να επιβεβαιώσουμε το δήμο και το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουμε, ας δούμε πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Ψηφίζουμε στις 7 Μαρτίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Θυμίζουμε ότι το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Ψηφίζουμε μόνο με την αστυνομική μας ταυτότητα. Αν δεν έχουμε, ψηφίζουμε με διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, επαγγελματική ταυτότητα, ή άλλο έγγραφο που η εφορευτική επιτροπή θα κρίνει ως κατάλληλο.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του νομού Λάρισας.

Θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Τα τμήματα αυτά είναι μεικτά ή αμιγή. Στα μεικτά ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από παραπάνω από μία εκλογικές περιφέρειες. Στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από μία εκλογική περιφέρεια.

Οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαίες αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή, οι Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιά του νομού Αττικής και η Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαία εκλογική περιφέρεια η καθεμία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο δημότης - εκλογέας του Δήμου Πειραιά που διαμένει στο Δήμο Αθηναίων, δε θεωρείται ετεροδημότης, δηλαδή πρέπει να ψηφίσει στο Δήμο Πειραιά. Εννοείται, όμως, ότι ο δημότης του Δήμου Πειραιά, που κατοικεί για παράδειγμα στο Δήμο Λάρισας θεωρείται ετεροδημότης και μπορεί να ψηφίσει στη Λάρισα.

Επισημαίνεται ότι μετά την εφαρμογή των διατάξεων για την ψηφοφορία των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους, η διάταξη της εκλογικής νομοθεσίας που προέβλεπε ότι οι εκλογείς που διαμένουν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων από τον τόπο που όφειλαν να ψηφίσουν, τροποποιήθηκε. Δηλαδή δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνεπώς, στις εκλογές αυτές δε θα χορηγείται από τις αστυνομικές αρχές βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης.

Ποιοι δικαιολογημένα δεν ψηφίζουν

Επισημαίνουμε ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική, υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι εκλογείς που αν δεν ψηφίσουν δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Αυτοί είναι:

  • Οσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
  • Οσοι στις 7 Μαρτίου θα βρίσκονται στο εξωτερικό.
  • Οσοι δε θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για λόγους υγείας.

Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, εκτός από αυτούς της πρώτης περίπτωσης, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα, που να δικαιολογούν τη μη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και να τα υποβάλλουν αμέσως μετά τις εκλογές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, στην οποία υπάγεται ο Δήμος ή η Κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμες οδηγίες ενόψει βουλευτικών εκλογών για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις(2023-01-28 00:00:00.0)
Για τους ετεροδημότες και όσους έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση(2019-07-03 00:00:00.0)
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ!(2015-01-23 00:00:00.0)
Στη μάχη των εκλογών οι ετεροδημότες(2007-09-11 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες(2007-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ