Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΣΟΚ
Προβλήματα από την προεκλογική τακτική

Η τακτική της ηγεσίας να κερδίσει ψήφους "και από δεξιά και από αριστερά" έχει δημιουργήσει προβλήματα στον προσανατολισμό της προεκλογικής καμπάνιας και σύγχυση στις γραμμές του κόμματος

Σε μπούμερανγκ τείνει να μετατραπεί η προεκλογική τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ψήφους "και από δεξιά και από αριστερά", καθώς το μόνο αποτέλεσμα που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να προκαλέσει σύγχυση στην προεκλογική καμπάνια και έντονο προβληματισμό στις γραμμές του.

Το πρόβλημα στην προεκλογική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει πλέον και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος όμως δε σκοπεύει να αλλάξει το βασικό της προσανατολισμό αλλά να ανεβάσει τους τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης και να πυκνώσει τις εμφανίσεις τόσο του ιδίου όσο και των υπολοίπων ηγετικών στελεχών, ώστε να αλλάξει το κλίμα, το οποίο, όπως αναγνωρίζουν στη Χ. Τρικούπη, "δεν είναι το ευνοϊκότερο για το ΠΑΣΟΚ".

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Σημίτης απευθυνόμενος σήμερα από το βήμα της ΚΕ προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ, θα στείλει το μήνυμα ότι "το ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Σημίτης εκφράζει την πολιτική σταθερότητα, ενώ η ΝΔ με τις επιλογές της θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες".

Παράλληλα θα επιχειρήσει, στις περιοδείες που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, με "μπαράζ δεσμεύσεων και υποσχέσεων" να πλειοδοτήσει σε "κοινωνική ευαισθησία", ώστε να προσελκύσει και ψήφους από τους αριστερούς. Ταυτόχρονα θα ανεβάζει την αντιδεξιά ρητορεία και για να προκαλέσει συσπείρωση στις γραμμές του.

Ωστόσο αυτή η τακτική της "αμφίπλευρης διεύρυνσης", η οποία πρώτη φορά επιχειρείται από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει αμηχανία και βραχυκύκλωμα στις οργανωμένες δυνάμεις, οι οποίες το μόνο που διαπιστώνουν είναι ότι η προεκλογική καμπάνια έχει "απολογητικό χαρακτήρα" απέναντι στην παροχολογία του προέδρου της ΝΔ.

Η προεκλογική τακτική δε φαίνεται να έχει "αφομοιωθεί" ούτε από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, αν κρίνει κανείς από τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΓ ο Α. Τσοχατζόπουλος,η οποία είχε "μονόπλευρα αντιδεξιό χαρακτήρα". Ο Α. Τσοχατζόπουλος επιτέθηκε στον Μ. Εβερτ για την παροχολογία λέγοντας ότι η πολιτική της ΝΔ στα χρόνια που ήταν κυβέρνηση κατέληξε σε μια επιχείρηση καταλήστευσης του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Από την πλευρά του ο Γερ. Αρσένης περιορίστηκε να δηλώσει ότι "δεν υπάρχει εφησυχασμός, υπάρχει αγωνιστικότητα".

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βελτιώσει προς όφελός της το κλίμα έριξε χτες το σύνθημα της "αντεπίθεσης", χωρίς όμως να της δώσει κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αυτό που λέγεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι "θα αλλάξει το κλίμα με το εξπρές της νίκης" του Κ. Σημίτη, ενώ παράλληλα επιχειρείται κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού με την επίκληση της "κρισιμότητας της ψήφους". Επιπλέον "υπόσχονται" ότι έχουν πολλά χαρτιά και εκπλήξεις για τις επόμενες μέρες.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ συζητήθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ανά νομό, τα οποία θα εγκριθούν σήμερα το απόγευμα από την ΚΕ. Σήμερα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ο Κ. Σημίτης και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Χτες ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την απόφασή του να μην κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ