Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διατηρείται η ένταση

Χωρίς σοβαρά επεισόδια έληξε η χτεσινή προσευχή - διαμαρτυρία των Παλαιστινίων στο τζαμί Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ. Παρ' όλα αυτά, η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για τα εκατοντάδες μπλόκα στους δρόμους της Δυτικής Οχθης αλλά και της Ιερουσαλήμ που εμπόδισαν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να φθάσουν στο Αλ Ακσά. Επιπλέον, Παλαιστίνιος αξιωματούχος χαρακτήρισε "μέγιστη αποτυχία" τη χτεσινή απρόοπτη επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών. Και ενώ το θερμόμετρο της έντασης δε φαίνεται να κατεβαίνει, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες απηύθυνε έκκληση, από το Μαρόκο όπου βρίσκεται, προς τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Περισσότερα από 15.000 άτομα κατάφεραν να προσεγγίσουν, χτες, το τζαμί Αλ Ακσά της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ και να πάρουν μέρος στην προσευχή - διαμαρτυρία κατά της πολιτικής εποικισμού της ισραηλινής κυβέρνησης Νετανάχιου. Αν και δε σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις, δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί και οι μικροδιενέξεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν διαταχθεί κατά μήκος όλων των δρόμων της Δυτικής Οχθης αλλά και της Ιερουσαλήμ. Η Παλαιστινιακή Αρχή, μάλιστα, κατήγγειλε ότι μόνο στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ είχε αναπτυχθεί στρατιωτική δύναμη μεγαλύτερη των 2.000 ανδρών, η οποία εμπόδισε ακόμα και μουσουλμάνους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να μεταβούν στο τζαμί Αλ Ακσά. Στα αυστηρότατα αυτά μέτρα ασφαλείας αποδόθηκε και η χαμηλή, σχετικά με το αναμενόμενο, προσέλευση των Παλαιστινίων στην προσευχή - διαμαρτυρία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμαπίλ Αμπού Ρντάινα, στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασε την πλήρη απογοήτευση της Παλαιστινιακής Αρχής για τη χτεσινή απρόοπτη και ολιγόωρη επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών. Ο Ρντάινα χαρακτήρισε "αποτυχία" τις συνομιλίες και επανέλαβε ότι, κατά τους Παλαιστινίους, η ειρηνευτική διαδικασία έχει παγώσει και κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της απροθυμίας του Μπέντζαμιν Νετανάχιου να σεβαστεί τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

Παρέμβαση Πέρες στην κρίση

Στην κρίση των ισραηλινο - παλαιστινιακών σχέσεων αναφέρθηκε εκτενώς, χτες, σε συνέντευξή του στη μαροκινή τηλεόραση από το Ραμπάτ, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, και ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος αποδοκίμασε τις ενέργειες του διαδόχου του και τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί επικίνδυνους χειρισμούς που απειλούν την ηρεμία στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, ο Πέρες απηύθυνε έκκληση και προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να δείξει αυτοσυγκράτηση για να υπερσκελιστούν οι δυσκολίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ