Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Το μέλλον φαίνεται σκοτεινό...

Ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για το δράμα των προσφύγων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε χτες η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού το ατέρμονο δράμα των δεκάδων χιλιάδων Σερβοβόσνιων προσφύγων που εγκαταλείπουν κατά κύματα τις πατρογονικές εστίες τους, ενόψει της παράδοσης της διοίκησης προαστίων του Σαράγεβο στα χέρια της κροατο - μουσουλμανικής Ομοσπονδίας με καταληκτική ημερομηνία την 19η Μάρτη.

"Οι πρόσφυγες ζουν μέσα σε σχολεία ή σε κέντρα υποδοχής, μερικές φορές ακόμη και 20 άτομα ζουν σε ένα δωμάτιο και κοιμούνται στο πάτωμα επιχειρώντας να ζεσταθούν με κουβέρτες" υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, όπου η νέα μαζική έξοδος των Σέρβων προσφύγων χαρακτηρίζεται ως "κύμα ανθρώπινης αθλιότητας"! Ο ίδιος οργανισμός, αναφερόμενος στην τύχη περίπου 40.000 Σέρβων προσφύγων, επισημαίνει ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η ανεύρεση κατάλληλων κατοικιών και η υποστήριξη ενός πληθυσμού που δε θα έχει εισοδήματα στο άμεσο μέλλον. "Το μέλλον των προσφύγων φαίνεται πολύ σκοτεινό. Ηδη οι συνέπειες για τους πρόσφυγες είναι τεράστιες... υποφέρουν συχνά από εξάντληση και έχουν ψυχολογικά τραύματα από την απώλεια των σπιτιών τους και όλων των υπαρχόντων τους" αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Χτες, ένα 24ωρο πριν την ανάληψη του ελέγχου του σερβικού προαστίου "Χατζίτζι" του Σαράγεβο από την κροατο - μουσουλμανική ομοσπονδία, οργισμένοι Σερβοβόσνιοι προσπαθούσαν εναγωνίως να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από τους πρόσφυγες, κυρίως οι ηλικιωμένοι, απέφευγαν εκνευρισμένοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Κάποιοι άλλοι, περισσότερο ψύχραιμοι, ομολογούσαν ότι "τυχεροί" είναι εκείνοι που μπορούν να διαφύγουν είτε με δικό τους όχημα, είτε επιβιβαζόμενοι σε φορτηγό κάνοντας χρήση "γνωριμιών", είτε ενοικιάζοντας ένα όχημα πληρώνοντας τουλάχιστον 500 μάρκα! Χαρακτηριστική η δήλωση της 47χρονης Ντεσάνκα Μάτιτς: "Η πόλη μας τώρα ελέγχεται από κλέφτες και κερδοσκόπους"...

Στο μεταξύ, μετά τις διήμερες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν χτες στη Βιέννη με σκοπό την υλοποίηση της συνθήκης του Ντέιτον στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός "Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που θα έχει έδρα το Σαράγεβο και θα υπάγεται στον ειδικό διεθνή μεσολαβητή, Καρλ Μπιλντ. Στις συνομιλίες της Βιέννης συμφωνήθηκε να υπάρξει εναρμόνιση και ενιαία κριτήρια στη σύνταξη των εκθέσεων που θα αναφέρονται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βοσνία. Οι εκθέσεις αυτές θα δημοσιεύονται μελλοντικά κάθε δύο βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ