Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Νέα ένταση

Στρατιωτικές ασκήσεις των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν αντιδράσεις στην Ταϊπέι

ΤΑΪΠΕΪ.-

Η Κίνα προτίθεται να διεξαγάγει δοκιμές πυραύλων επιφάνειας στα ύδατα της Ταϊβάν, αρχίζοντας την προσεχή Παρασκευή, μετέδωσε χτες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, "Xinhua".

Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση των δοκιμών ήταν αναμενόμενη. Εδώ και αρκετές εβδομάδες η Κίνα μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις στις νοτιοανατολικές της ακτές. Δυτικά πρακτορεία ειδήσεων εντάσσουν την κινεζική στρατιωτική άσκηση στην προσπάθεια επηρεασμού της Ταϊβάν, προκειμένου να ανασχεθεί η διαδικασία ανεξαρτητοποίησής της.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει αν κάποιος από τους πυραύλους της Κίνας πέσει στα χωρικά της ύδατα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δύο θαλάσσιες περιοχές όπου η Κίνα θα πραγματοποιήσει δοκιμές είναι τόσο κοντά στην Ταϊβάν που οποιοδήποτε, έστω και μικρό, σφάλμα, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τον περασμένο Ιούλη η Κίνα εκτόξευσε έξι πυραύλους τύπου Μ-9 σε απόσταση 150 χιλιομέτρων βόρεια της Ταϊβάν. Στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι ένας από τους πυραύλους παρεξέκλινε του στόχου του κατά 200 ναυτικά μίλια.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Λιεν Τσαν κάλεσε την Κίνα να σταματήσει την "προκλητική", όπως την αποκάλεσε, συμπεριφορά της.

Η κινεζική διπλωματία κατέρριψε τις αιτιάσεις της Ταϊβάν. Μιλώντας για τις ασκήσεις, τις χαρακτήρισε "φυσιολογικές", ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι είναι σημαντική η επανένωση της Ταϊβάν με την Ηπειρωτική Κίνα.

Σχολιάζοντας χτες την απόφαση της Κίνας, να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, δήλωσε ότι η Κίνα "αναλαμβάνει ορισμένους κινδύνους που δεν ήταν καθόλου αναγκαίοι" και ακόμη ότι "είναι λάθος η επιλογή της περιοχής της ρίψης τόσο κοντά στην Ταϊβάν".

  • Σεισμός περίπου 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε χτες το απόγευμα την Ταϊβάν, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Η δόνηση ταρακούνησε αρκετά ψηλά κτίρια στην πρωτεύουσα, Ταϊπέι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ