Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ
Αλιευτική ένταση

ΡΙΓΑ.-

Διένεξη, σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ της Εσθονίας και της γειτονικής Λετονίας, βάζοντας σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις των δυο αυτών χωρών της Βαλτικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην εσθονική κυβέρνηση, μετά την παρεμπόδιση του λετονικού αλιευτικού πλοίου "Βιρσιάτις", μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφάξ".

Η Λετονία θέλει να συνεχίσει το ψάρεμα κοντά στις ακτές της Εσθονίας, δικαίωμα που είχε όταν και οι δύο χώρες ήταν Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Ωστόσο, τώρα, που είναι και οι δύο ανεξάρτητες, η Εσθονία ζητά τήρηση των διεθνών νόμων, δηλαδή την καθιέρωση ζώνης 12 μιλίων (19 χιλιομέτρων) από τις ακτές της, όπου θα μπορούν να αλιεύουν μόνο οι Εσθονοί ψαράδες.

Η διένεξη αυτή για τα αλιευτικά δικαιώματα πολύ πιθανό να εμποδίσει τις στενότερες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

Και στο παρελθόν, η είσοδος αρκετών αλιευτικών σκαφών της Λετονίας έχει εμποδιστεί από την εσθονική Ακτοφυλακή, η οποία στη συνέχεια τα συνόδευσε έξω από τα ύδατα της Εσθονίας.

Ο λεγόμενος "πόλεμος των ψαριών" ξέσπασε το 1993, όταν η κυβέρνηση της Εσθονίας ψήφισε καινούριο νόμο, επαναφέροντας τα ναυτικά σύνορα του 1940, πριν ενωθούν στη Σοβιετική Ενωση. Η Λετονία δεν αναγνωρίζει αυτά τα σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ