Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία

Συνέντευξη Τύπου του πρώτου υποψηφίου Προέδρου Γ. Ζιουγκάνοφ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Πολλοί θα ζητούν τη συμμαχία μαζί μας", δήλωσε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος είναι ο πρώτος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, που κατέγραψε επίσημα στις 4 Μάρτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ). Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου της προεκλογικής εκστρατείας, που έληξε με την επίσημη καταγραφή του στην ΚΕΕ. Κατά τη γνώμη του, αυτό το στάδιο ολοκληρώθηκε επάξια, διότι ακόμα από τον Αύγουστο του 1995 το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του είχαν επεξεργαστεί την τακτική διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας διάρκειας τουλάχιστον ενός χρόνου - για τις βουλευτικές εκλογές στην Κρατική Δούμα και τις προεδρικές εκλογές. Εκτίμησε, ιδιαίτερα, το γεγονός της υπογραφής, στις 4 Μάρτη, από τις λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις της Συμφωνίας Κοινής Δράσης για την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Ζιουγκάνοφ, ως κοινός υποψήφιος του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των παραπέρα διαπραγματεύσεων με τις κεντρώες και κεντροδεξιές δυνάμεις, που εκπροσωπούνται από τον Α. Ρουτσκόι, Β. Γοβορούχιν, Σ. Φιόντοροφ, Α. Λέμπεντ και με μερικούς άλλους πολιτικούς παράγοντες, με τους οποίους, όπως ανέφερε, "διαμορφώνονται πολύ καλές σχέσεις εργασίας".

Στη συνέχεια ο υποψήφιος δέχτηκε τα "διασταυρούμενα πυρά" των ερωτήσεων, που επέτρεψαν να αποσαφηνιστεί η θέση του πάνω σε πολλά προβλήματα που έντονα συζητούνται στη Ρωσία. Μιλώντας ότι πρέπει με σεβασμό να μιλάει κανείς για το παρελθόν, να βγάλει τα συμπεράσματα και να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη, είπε: "Σε ό,τι φορά τη θέση μας αρχών, αυτή συνίσταται σ' ένα απλό πράγμα: Η ΕΣΣΔ και το ΚΚΣΕ υπέστησαν συντριπτική ήττα λόγω τριών βασικών αιτιών. Το μονοπώλιο όλης της ιδιοκτησίας οδήγησε στο μονοπώλιο του πολιτικού εποικοδομήματος, το οποίο έθετε ως κύριο στόχο του την αυτοσυντήρηση και όχι την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής προόδου. Ως αποτέλεσμα η ηλικία του ανώτατου πολιτικού κατεστημένου ήταν περίπου 70 χρόνια, τη στιγμή που τα υψηλά επιτεύγματα της επιστήμη χτυπούσαν ήδη σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Και αυτή η ηγεσία είχε ιδιοποιηθεί το δικαίωμα να κρίνει τα πάντα, χωρίς να στηρίζεται στην επιστήμη και τα τελευταία επιτεύγματα". Επίσης, τόνισε ότι το ΚΚΡΟ είναι υπέρ της οικονομίας με πολλούς τομείς, "υπέρ του πλουραλιστικού πολιτικού εποικοδομήματος, διότι διαφορετικά το μονοπώλιο της εξουσίας οδηγεί στη σήψη και την παραμόρφωση, πράγμα που βλέπουμε σήμερα". Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί ο Σεργκέι Μπαμπούριν και ο Βίκτορ Ανπίλοφ δεν υπέγραψαν τη Συμφωνία, ο Ζιουγκάνοφ είπε ότι το Συνέδριο της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης, που έγινε πρόσφατα, τάχθηκε υπέρ της στήριξης του κοινού υποψηφίου και η "υπογραφή από τον Σεργκέι Νικολάγεβιτς του ντοκουμέντου είναι απλώς ζήτημα χρόνου". "Ο Ανπίλοφ Βίκτορ Ιβάνοβιτς ήταν χτες (προχτές), μελετάει το ντοκουμέντο, θα δούμε".

- Η δημοτικότητά σας βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση και η παγκόσμια κοινή γνώμη σάς αντιμετωπίζει με σεβασμό. Ωστόσο, στη Ρωσία πολλοί άνθρωποι σας κατηγορούν συχνά ότι, αν έρθετε στην εξουσία, θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος. Πώς το εκτιμάτε αυτό;, ρώτησε ένας ξένος ανταποκριτής.

- "Αυτοί ήδη εξαπέλυσαν τον πόλεμο στην Τσετσενία. Εμείς ούτε με μια λέξη, ούτε με μια πράξη όχι μόνο δεν παρακινήσαμε αυτά τα γεγονότα, αλλά με κάθε τρόπο αντισταθήκαμε. Λένε ότι θα γίνει ξαναμοίρασμα της ιδιοκτησίας, αλλά έκαναν τέτοιο ξαναμοίρασμα, που κανείς δεν το ονειρευόταν. Δηλώνουμε ευθέως ότι δε θα κάνουμε ξαναμοίρασμα. Με οικονομικές μεθόδους μπορούμε να κάνουμε ανακατανομή, ώστε να μην υπάρχουν στη χώρα φτωχοί και πεινασμένοι, ώστε να στηρίξουμε όλους τους ταλαντούχους άνθρωπος - φοιτητές, επιστήμονες, εργάτες, κολχόζνικους, διευθυντές επιχειρήσεων", απάντησε ο Ζιουγκάνοφ. Στην ερώτηση αν θα αλλάξει το κρατικό σύστημα στη Ρωσία σε περίπτωση εκλογής του στη θέση του προέδρου, ο ηγέτες του ΚΚΡΟ επισήμανε ότι δυσκολεύεται να χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα. Πρόσθεσε ότι είναι οπαδός της συνταγματικής ομοσπονδιοποίησης: Ισχυρή κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση, και το πώς θα είναι - με τη μορφή των Σοβιέτ ή με κάποια άλλη μορφή - θα αποφασίσουν οι πολίτες". Σε ό,τι αφορά δε, στη νίκη στις εκλογές, "σε μια κατεστραμμένη χώρα δε θα υπάρχουν νικητές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
9ο έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΡΟ (2003-09-10 00:00:00.0)
Πάλη για ριζική αλλαγή πολιτικής (1997-04-22 00:00:00.0)
Ρωσία (1997-01-05 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν οι κόκκινες σημαίες (1996-05-02 00:00:00.0)
Ευνοϊκότερο κλίμα για τις επενδύσεις (1996-02-03 00:00:00.0)
Συνέδριο με καταγγελία σχεδίων διαμελισμού της Ρωσίας (1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ