Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κινδυνεύει δάσος στο Πωγώνι

Το δικό τους αγώνα, για να σώσουν από την καταστροφή το πανέμορφο δάσος που περιβάλλει το χωριό Κρυονέρι στο Πωγώνι Ιωαννίνων, δίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοί του, καθώς και η Αδελφότητα Κρυονεριτών στην Αθήνα.

Το δάσος Κρυονερίου, έκτασης 6.000 στρεμμάτων, εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα κατά τα 3/4 τσιφλίκι των κληρονόμων των αδελφών Μέντζου, "βάσει τίτλων", οι οποίοι αποκτήθηκαν κατά την περίοδο της... Τουρκοκρατίας και αποτελούν τη "μαγιά" για τη σαρωτική υλοτόμηση, που επιδιώκουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του. Το θέμα αυτό ξαναέρχεται δραματικά στην επικαιρότητα, αφού σήμερα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικράτειας η αίτηση των κληρονόμων των αδελφών Μέντζου, για ακύρωση απόφασης(416/ 8.2.1994) του νομάρχη Ιωαννίνων και του υπουργού Γεωργίας, με την οποία ανακλήθηκε η διαχειριστική μελέτη υλοτόμησης του δάσους Κρυονερίου.

Οι Κρυονερίτες, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πολύχρονο αγώνα τους για την προστασία και διάσωση του δάσους - στολίδι, για το χωριό τους - και ζητούν να αρθεί το άδικο ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει. Ακόμα επισημαίνουν πως αν τελικά δοθεί το δικαίωμα στους κληρονόμους των αδελφών Μέντζου να υλοποιήσουν το διαχειριστικό σχέδιο υλοτόμησης, που κρίνεται στο ΣτΕ, τότε θα δημιουργηθούν μια σειρά από προβλήματα στην Κοινότητα Κρυονερίου (βοσκοί κτλ. ) και θα ανοίξει ο δρόμος για μια χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντική καταστροφή, αφού θα πρυτανεύσουν μόνο οι νόμοι του κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ