ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνούν με τη μετοχοποίηση του ΕΛΚΑ

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στη μετοχοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Αργρυροχρυσοχο'ϊας διατυπώνει με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Ενότητα Αργυροχρυσοχόων"

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοϊας (ΕΛΚΑ) ως απόπειρα αποποίησης της ευθύνης της κυβέρνησης και του ΕΟΜΜΕΧ για ολόπλευρη στήριξη του ΕΛΚΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Ενότητα Αργυροχρυσοχόων". Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΟΜΜΕΧ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου της Αθήνας, προχωράει στη μετοχοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοϊας (ΕΛΚΑ). Δηλαδή, θα κληθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να αγοράσουν ένα μέρος των μετοχών μέχρι το 49%, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον ΕΟΜΜΕΧ. Η πολιτική των μετοχοποιήσεων είναι γνωστή και από άλλους δημόσιους οργανισμούς ή επιχειρήσεις όπου εφαρμόζεται ή γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί.

Η παράταξή μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη μ' αυτή τη λογική, διότι στην ουσία οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: η κυβέρνηση και ο ΕΟΜΜΕΧ, σαν δημόσιος οργανισμός αρμόδιος για τις ΜΜΕ, σταδιακά βγάζουν από πάνω τους την ευθύνη για την ολόπλευρη στήριξη (οικονομική και άλλη) και την ανάπτυξη του ΕΛΚΑ. Η ευθύνη αυτή σταδιακά θα μεταβιβάζεται στους φορείς του κλάδου, που είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, με ορατό κίνδυνο το ΕΛΚΑ να οδηγηθεί στο κλείσιμο ή να φυτοζωεί.

Μια άλλη αρνητική εξέλιξη για το ΕΛΚΑ είναι οι σκέψεις που υπάρχουν στη διοίκησή του και σε συνδικαλιστές του κλάδου, ώστε η πιστοποίηση (που είναι ένα σημαντικό θέμα για όλους μας) να μην ασκείται από το ίδιο το ΕΛΚΑ, αλλά να δίνεται "φασόν" σε ιδιωτικές εταιρίες.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι μ' αυτές τις σκέψεις.

Η πρότασή μας είναι η εξής:

  • Το ΕΛΚΑ πρέπει να αναδειχτεί σε σημαντικό φορέα που θα βοηθήσει ολόπλευρα τους επαγγελματοβιοτέχνες αργυροχρυσοχόους.
  • Πρέπει να είναι όπως μέχρι τώρα, θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ, με μια μετοχή που θα ανήκει σ' αυτόν. Στη διοίκησή του ασφαλώς πρέπει, όπως εν μέρει γίνεται και τώρα, να έχουν αποφασιστικό λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου μας.
  • Το ΕΛΚΑ πρέπει να στηρίζεται οικονομικά, κυρίως από την επιχορήγηση του ΕΟΜΜΕΧ και δευτερευόντως από άλλες δραστηριότητές του, που ασφαλώς δεν μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
  • Το ΕΛΚΑ θα πρέπει να αναπτύξει δραστηριότητα κυρίως με δικό του ή του ΕΟΜΜΕΧ επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και αποφεύγοντας την "πριμοδότηση" ιδιωτικών εταιριών σε μια σειρά τομείς, όπως: επαγγελματική κατάρτιση των συναδέλφων, πιστοποίηση - τυποποίηση, παροχή πληροφοριών στους συναδέλφους για ζητήματα της αγοράς και άλλα, προβολή - προώθηση των προϊόντων μας, κλαδικές έρευνες, μελέτη για την προώθηση της συνένωσης και συνεταιριστικοποίησης στον κλάδο κ.ά.

Για να γίνει το ΕΛΚΑ τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας χρειάζεται ενεργοποίηση και αγώνας από την πλευρά του κλάδου. Αν η Ομοσπονδία και τα Σωματεία συνεχίσουν να αποδέχονται παθητικά και να συναινούν σε μια πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς, τότε το ΕΛΚΑ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο ή θα υπάρχει μόνο στα χαρτιά ή θα λειτουργεί σαν ενδιάμεσος διαχειριστής προγραμμάτων από τα οποία θα ωφελείται μια ασήμαντη μειοψηφία συναδέλφων και ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών στους επαγγελματοβιοτέχνες. Ας ενεργοποιηθούμε για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η κοροϊδία από την κυβέρνηση συνεχίζεται

Την πεποίθηση του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ότι μόνο με αγώνες θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα καυτά προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενίσχυσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Μ. Μπετενιώτης, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ) της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ζητήσει η ίδια η ΣΕΑ ενόψει της κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει το συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικότερα μπροστά στη συγκέντρωση της 11 Μάρτη στην Αθήνα, η ΣΕΑ εξέθεσε στον υφυπουργό τα καυτά εξοντωτικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

  • Την αναδουλιά που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματοβιοτέχνες με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου, αποτέλεσμα των εισοδηματικών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας.
  • Το φορολογικό με τα "αντικειμενικά κριτήρια" και ο συντελεστής 35%, με τον οποίο φορολογούνται οι ΟΕ, ΕΕ και οι συνεταιρισμοί.
  • Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές.
  • Η απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Η πλήρης απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης.
  • Το ασφαλιστικό.

Οπως ανακοίνωσε στη συνέχεια η ΣΕΑ - ΜΜΕ της Αθήνας, ο υφυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ τους απάντησε ότι η "λύση" των προβλημάτων τους είναι στη συνένωση 100 - 400 επαγγελματοβιοτεχνών, και στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ. Ενώ, όταν οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ τόνισαν ότι η ίδια η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεταιριστικοποίησης και ότι έτσι όπως γίνονται σήμερα τα προγράμματα μέσα από ιδιώτες, αντί να εντάσσονται σε ένα εθνικό σύστημα παιδείας δε λύνουν το πρόβλημα, ο Μ. Μπετενιώτης απάντησε το αποστομωτικό: "Για τα προβλήματα που μου βάζετε δεν είμαι αρμόδιος, δεν εκπροσωπώ την κυβέρνηση"!

Επίσης, για το ασφαλιστικό η "λύση" κατά τον υφυπουργό βρίσκεται στη συνένωση των τριών ασφαλιστικών ταμείων των ΕΒΕ και στη μηχανογράφηση του συστήματος. Καμία αναφορά δεν έκανε ο ίδιος στον πόρο ενίσχυσης των Ταμείων.

Η ΣΕΑ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι "διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πόσο μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση εμάς και όλο τον ελληνικό λαό, όταν μιλάει για δήθεν κοινωνικό διάλογο. Δεν έχει σκοπό να συζητήσει με ενδιαφέρον, να σκύψει πάνω στα προβλήματά μας για τη λύση τους, αντίθετα μ' αυτά τα κόλπα προσπαθεί να βάλει εμπόδια στις κινητοποιήσεις γενικότερα".

Τέλος, η ΣΕΑ καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της Αθήνας να πάρουν μέρος μαζικά στην κινητοποίηση της Αθήνας στις 11 Μάρτη στο θέατρο ΔΙΑΝΑ στις 6.00 το απόγευμα.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Αντίθετοι οι έμποροι με την αποποινικοποίηση

Την αντίθεσή της στη φημολογούμενη αποποινικοποίηση του αδικήματος της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής εκφράζει με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ στην επιστολή της υποστηρίζει ότι "η κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης του εκδότη ακάλυπτης επιταγής πρόκειται να προκαλέσει αναστάτωση και κίνδυνο μεγάλων ζημιών για τις σωστές επιχειρήσεις σε μια περίοδο που η αγορά μαστίζεται από την οικονομική ύφεση, καθώς θα διευκολυνθεί η δράση επιτηδείων οι οποίοι θα εκλάβουν τη ρύθμιση αυτή ως εξασφάλιση της ατιμωρησίας τους".

Επίσης, η ΕΣΣΕ προτείνει την αντικατάσταση μιας τέτοιας ρύθμισης με μια άλλη η οποία θα διατηρεί από τη μια την αυτεπάγγελτη δίωξη, από την άλλη, όμως, θα την ενεργοποιεί με την παρέλευση δύο μηνών από τη διαμαρτύρηση και εφ' όσον δεν έχει σταλεί προς την τράπεζα επιστολή του πιστωτή που να βεβαιώνει την εξόφληση του χρέους. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η ΕΣΕΕ κρίνει ότι μια τέτοια ρύθμιση θα δίνει ευκαιρία σε όσους στο μεταξύ εξοφλήσουν το χρέος τους να αποφύγουν τις συνέπειες, ενώ παράλληλα, θα ελαφρύνει τη γραφειοκρατία των τραπεζών και το φόρτο εργασίας των δικαστηρίων.

Λήγουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις

Δεν έφεραν χαμόγελα και πάλι οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες λήγουν επισήμως σήμερα, αφού ο τζίρος παρουσιάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, μείωση κατά 8% - 10% κατά μέσο όρο σε πανελλαδικό επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κι αυτό, καθώς, παρά τα ελκυστικότατα ποσοστά εκπτώσεων που φιγουράρουν στις βιτρίνες και φτάνουν και μέχρι 60%, η εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας από τη μια και οι αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έκαναν πάλι το ..."θαύμα" τους. Ετσι, οι περισσότεροι καταναλωτές περιορίστηκαν και πάλι στο να βλέπουν από μακριά τις βιτρίνες των καταστημάτων, ενώ λίγοι ήταν οι ...τολμηροί που πέρασαν το κατώφλι και έκαναν αγορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ