Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνούν με τη μετοχοποίηση του ΕΛΚΑ

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στη μετοχοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Αργρυροχρυσοχο'ϊας διατυπώνει με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Ενότητα Αργυροχρυσοχόων"

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοϊας (ΕΛΚΑ) ως απόπειρα αποποίησης της ευθύνης της κυβέρνησης και του ΕΟΜΜΕΧ για ολόπλευρη στήριξη του ΕΛΚΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Ενότητα Αργυροχρυσοχόων". Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΟΜΜΕΧ, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου της Αθήνας, προχωράει στη μετοχοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοϊας (ΕΛΚΑ). Δηλαδή, θα κληθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να αγοράσουν ένα μέρος των μετοχών μέχρι το 49%, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον ΕΟΜΜΕΧ. Η πολιτική των μετοχοποιήσεων είναι γνωστή και από άλλους δημόσιους οργανισμούς ή επιχειρήσεις όπου εφαρμόζεται ή γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί.

Η παράταξή μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη μ' αυτή τη λογική, διότι στην ουσία οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: η κυβέρνηση και ο ΕΟΜΜΕΧ, σαν δημόσιος οργανισμός αρμόδιος για τις ΜΜΕ, σταδιακά βγάζουν από πάνω τους την ευθύνη για την ολόπλευρη στήριξη (οικονομική και άλλη) και την ανάπτυξη του ΕΛΚΑ. Η ευθύνη αυτή σταδιακά θα μεταβιβάζεται στους φορείς του κλάδου, που είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, με ορατό κίνδυνο το ΕΛΚΑ να οδηγηθεί στο κλείσιμο ή να φυτοζωεί.

Μια άλλη αρνητική εξέλιξη για το ΕΛΚΑ είναι οι σκέψεις που υπάρχουν στη διοίκησή του και σε συνδικαλιστές του κλάδου, ώστε η πιστοποίηση (που είναι ένα σημαντικό θέμα για όλους μας) να μην ασκείται από το ίδιο το ΕΛΚΑ, αλλά να δίνεται "φασόν" σε ιδιωτικές εταιρίες.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι μ' αυτές τις σκέψεις.

Η πρότασή μας είναι η εξής:

  • Το ΕΛΚΑ πρέπει να αναδειχτεί σε σημαντικό φορέα που θα βοηθήσει ολόπλευρα τους επαγγελματοβιοτέχνες αργυροχρυσοχόους.
  • Πρέπει να είναι όπως μέχρι τώρα, θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ, με μια μετοχή που θα ανήκει σ' αυτόν. Στη διοίκησή του ασφαλώς πρέπει, όπως εν μέρει γίνεται και τώρα, να έχουν αποφασιστικό λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου μας.
  • Το ΕΛΚΑ πρέπει να στηρίζεται οικονομικά, κυρίως από την επιχορήγηση του ΕΟΜΜΕΧ και δευτερευόντως από άλλες δραστηριότητές του, που ασφαλώς δεν μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
  • Το ΕΛΚΑ θα πρέπει να αναπτύξει δραστηριότητα κυρίως με δικό του ή του ΕΟΜΜΕΧ επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και αποφεύγοντας την "πριμοδότηση" ιδιωτικών εταιριών σε μια σειρά τομείς, όπως: επαγγελματική κατάρτιση των συναδέλφων, πιστοποίηση - τυποποίηση, παροχή πληροφοριών στους συναδέλφους για ζητήματα της αγοράς και άλλα, προβολή - προώθηση των προϊόντων μας, κλαδικές έρευνες, μελέτη για την προώθηση της συνένωσης και συνεταιριστικοποίησης στον κλάδο κ.ά.

Για να γίνει το ΕΛΚΑ τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας χρειάζεται ενεργοποίηση και αγώνας από την πλευρά του κλάδου. Αν η Ομοσπονδία και τα Σωματεία συνεχίσουν να αποδέχονται παθητικά και να συναινούν σε μια πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς, τότε το ΕΛΚΑ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο ή θα υπάρχει μόνο στα χαρτιά ή θα λειτουργεί σαν ενδιάμεσος διαχειριστής προγραμμάτων από τα οποία θα ωφελείται μια ασήμαντη μειοψηφία συναδέλφων και ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών στους επαγγελματοβιοτέχνες. Ας ενεργοποιηθούμε για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ