Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιτότητα για τα επόμενα 3 χρόνια!

Το ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, βγαίνοντας από το γραφείο του πρωθυπουργού, με τον οποίο είχε συνεργασία πάνω από μία ώρα, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη του Κ. Σημίτη με τους Παπαντωνίου, Παπαδόπουλο, Παπαδήμο

Τη συνέχιση χωρίς καμία χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής σκληρής λιτότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, με πρόσχημα την αναγκαιότητα συμμετοχής της χώρας μας στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Οπως προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί "για τις τρέχουσες και μελλούμενες δημοσιονομικές εξελίξεις" και ιδιαίτερα για την πορεία που σημειώνουν τα έσοδα και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 1996, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξερχόμενος από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και προσαρμογή για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου η χώρα μας να συμμετάσχει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική "αποτελεί μονόδρομο".Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η παραπάνω θέση σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, αρκούμενος στην επισήμανση ότι "δεν είπα κάτι τέτοιο". Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τακτική δημιουργίας και διατήρησης κλίματος "παροχολογίας", στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφ' ενός μεν έχει αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, αφ' ετέρου δε δεν αναιρεί ούτε στο ελάχιστο το γενικότερο αντιλαϊκό πνεύμα που διακρίνει την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην πορεία που εμφανίζουν τα έσοδα, πληροφορίες καθιστούν δύσκολους τους στόχους για ρυθμό αύξησης 13,6% που έχει θέσει για ολόκληρο το έτος η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια συνάντηση, τέθηκε και το ζήτημα περιστολής των δαπανών του δημοσίου, κυρίως μέσα από τις διαδικασίες συρρίκνωσης ή και κατάργησης διαφόρων επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό Οργανισμών και ΝΠΔΔ, που προωθεί η κυβέρνηση.

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο,και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμο,για ένα γενικότερο "τσεκ απ" στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Μετά τη σύσκεψη, η διάρκεια της οποίας - ας σημειωθεί - ήταν μεγαλύτερη των δύο ωρών, και οι τρεις υπουργοί απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της σημαντικής διόγκωσης που παρουσίασε κατά το 1995 το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και ιδιαίτερα του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και η έντονη αναζωπύρωση που εμφανίζει ο πληθωρισμός από τους πρώτους κιόλας μήνες του 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ