ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Συναίνεση, "διάλογος" και απολύσεις...

Με την παραίνεση του υφυπουργού Εργασίας και τη συναίνεση της πλειοψηφίας του σωματείου, "κοινωνικός διάλογος" για απολύσεις, οικισμό. Τη μεθόδευση καταγγέλλει η ΤΕ της ΕΣΑΚ

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Αλουμίνιον της Ελλάδας" (ΠΕΣΙΝΕ), που εδώ και αρκετό καιρό δίνουν αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" της πολυεθνικής, στα οποία περιλαμβάνονται 300 απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, οργάνωση σε νέα βάση της παραγωγικής διαδικασίας, μεταθέσεις, αλλαγές ειδικοτήτων και μονιμοποίηση της μαζικής εισόδου των εργολάβων, αντιμετωπίζουν τώρα και την κυβερνητική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, "ανέλπιστος προστάτης" της αύξησης της "ανταγωνιστικότητας" και της "μείωσης του κόστους", που επικαλείται η "Αλουμίνιον της Ελλάδας", προέκυψε ο υφυπουργός Εργασίας του οποίου οι προτάσεις κατατέθηκαν σε τριμερή συνάντηση, στις 23/7.Εκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Χρ. Πρωτόπαππας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να βοηθηθεί η πολυεθνική να εφαρμόσει το πρόγραμμα "Πρόκληση", κάτι που έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι και γι' αυτό εξάλλου πραγματοποίησαν τις κινητοποιήσεις, ενώ οι προτάσεις που έχουν καταθέσει στη διοίκηση της επιχείρησης έχουν απορριφθεί επανειλημμένα.

Ομως στην παρέμβαση του υφυπουργού προστίθεται και η συναινετική από εκεί και πέρα στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, η οποία δίνει ουσιαστικό χέρι βοήθειας και βάζει πλάτες για να υλοποιήσει τα παραπάνω σχέδιά της η ΠΕΣΙΝΕ. Ετσι, η πλειοψηφία του σωματείου δέχτηκε να συζητήσει τα δύο πολύ σημαντικά θέματα που έχει βάλει η πολυεθνική και αντιπαλεύουν οι εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα "Πρόκληση" και την πώληση του οικισμού που επιδιώκει η πολυεθνική.

Αυτή ήταν προφανώς και η ουσία της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του υφυπουργού Εργασίας. Να αποσπαστεί η δέσμευση του σωματείου (πλειοψηφίας) για "κοινωνικό διάλογο" πάνω στο φλέγον ζήτημα - κάτι που αναφέρει η ΠΕΣΙΝΕ στην ανακοίνωσή της - και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις ώστε με λυμένα χέρια πλέον και με τη στήριξη της κυβέρνησης να προχωρήσει η εταιρία απερίσπαστη στο αντεργατικό "κρεσέντο" της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εργασίας, σε ημερίδα που είχε διοργανώσει πριν λίγο καιρό το σωματείο, είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αλλάξει τη θέση της και να συναινέσει στην πώληση του οικισμού των εργαζομένων. Στην τριμερή όμως κάλεσε τα δύο μέρη "να αρχίσουν άμεσα διάλογο και να συζητηθεί στο σύνολό του το θέμα για την καλύτερη δυνατή επίλυσή του".

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά και απαιτεί "καθαρές" απαντήσεις. Η κυβέρνηση και ο υφυπουργός δεν μπορούν να πατάνε σε "δύο βάρκες". Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, απ' όπου και αν προέρχονται τέτοιου είδους κινήσεις, δεν μπορούν να επιτρέψουν την καταστρατήγηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, με την πλειοψηφία της διοίκησής του να συμμετέχει σε ένα "κοινωνικό διάλογο" με την εταιρία σε βάρος των εργαζομένων.

"Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο της Τοπικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ,κάναμε καθαρό ότι δε θα συμμετάσχουμε στο συγκεκριμένο διάλογο, νομιμοποιώντας έτσι το ξεπούλημα των δίκαιων θέσεων που ψηφίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση". Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι "αυτό οφείλει να σεβαστεί η πλειοψηφία, τη θέληση των εργαζομένων για αγωνιστική διεκδίκηση στη βάση των 13 σημείων". Τέλος, η ΤΕ της ΕΣΑΚ καλεί την πλειοψηφία σε αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΛΑΥΡΙΟ
Θλίψη για τον αδικοχαμένο εργάτη

Κλειστές έμειναν χτες οι υπηρεσίες του Δήμου Λαυρίου σε ένδειξη πένθους για το τραγικό δυστύχημα

Μέρα θλίψης και οδύνης για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Λαυρίου ήταν η χτεσινή, τρεις μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, με απολογισμό έναν νεκρό εργάτη και 8 τραυματίες. Χτες, οι διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση, παρέμειναν κλειστές σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας. Οι πύλες, όμως, του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ άνοιξαν κανονικά και οι εργάτες κλήθηκαν να προσέλθουν για να καθαρίσουν το χώρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρωί της Παρασκευής έγινε η τρίτη έκρηξη μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες στο τμήμα της παραγωγής εκρηκτικής ύλης, από την οποία παράγονται τα απόνιτρα (εύφλεκτα και επικίνδυνα τοξικά).

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου μετά από πολύ καιρό σιωπής, εξέδωσε χτες μια λιτή ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ για το ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας και ζητά να αποδοθούν άμεσα ευθύνες "σε όλους εκείνους που εν γνώσει τους συνέχισαν να λειτουργούν τα συγκεκριμένα επικίνδυνα τμήματα μετά από την έκρηξη που είχε γίνει στις αρχές Μάη".

"Σιγήν ιχθύος", όμως, κρατάει ακόμη το σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μία καταγγελία παρά τη μεγάλη αγανάκτηση των εργαζομένων, εδώ και πολύ καιρό. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Αντρέα Μέντη,στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή όπου κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου "όχι μόνο να παραιτηθεί, αλλά και να εξαφανιστεί από το Λαύριο". Τι ακριβώς συμβαίνει;

Με μια περίεργη ανακοίνωσή της, χτες, η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ έρχεται να απαντήσει στις καταγγελίες του δημάρχου Λαυρίου για τις ευθύνες που έχει για το δυστύχημα, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε ένα περίεργο αλισβερίσι εταιρίας - δημάρχου. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι "ουδέποτε συνεφωνήθη μεταξύ διοίκησης και δήμου ότι θα σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου", μέχρι να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πως ο δήμαρχος δεν είχε καν ζητήσει κάτι τέτοιο. Και συνεχίζει ότι "ο δήμαρχος ζήτησε την οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που γίνονται από τη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας και η εταιρία ανταποκρίθηκε θετικά, χορηγώντας 15 εκατομ. δραχμές"...

Να αποσυρθεί η διάταξη - "βόμβα"

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για την ασφάλιση των οικοδόμων

"Βόμβα" στα οικονομικά θεμέλια του ΙΚΑ,χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου το άρθρο του νόμου για τους νέους αγρότες, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία απ' τη Βουλή και με το οποίο μειώνονται κατά 50% οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλονται στο ΙΚΑ για την εκτέλεση οικοδομικών έργων σε αγροτικές περιοχές. Η συνδικαλιστική οργάνωση καλεί επίσης την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να αποδώσει όλα τα χρέη του δημόσιου τομέα προς το ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με το πρόσχημα της ενίσχυσης των νέων αγροτών, οδηγεί τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων σε συρρίκνωση. "Αν η κυβέρνηση - συνεχίζει - ήθελε να εφαρμόσει πολιτική προς όφελος των νέων αγροτών, δε θα εφάρμοζε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, ούτε θα έφερνε τους αγρότες στα δικαστήρια καταδικάζοντάς τους σαν κοινούς εγκληματίες, γιατί αγωνίζονται να μείνουν στον τόπο τους".

Σημειώνεται ακόμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων, τη στιγμή μάλιστα που διατρανώνει ότι το ΙΚΑ είναι προβληματικό και καλεί τους ασφαλισμένους να κάνουν θυσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ