ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Η σφαγή στο Δομένικο

Στις 16 Φλεβάρη του 1943 οι Ιταλοί κατακτητές καταστρέφουν το Δομένικο, ένα όμορφο χωριό στην περιοχή της Ελασσόνας. Λεηλατούν τα πάντα, καίνε το χωριό, σκοτώνουν 194 πολίτες. Δικαιολογία για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, ότι 50 αντάρτες του ΕΛΑΣ χτύπησαν ένα ισχυρό στρατιωτικό τμήμα τους. Και αντί να κυνηγήσουν τους αντάρτες, που ήσαν πολύ λιγότεροί τους, το 'βαλαν στα πόδια και ρίχτηκαν, για να βγάλουν το άχτι τους, στους άοπλους κατοίκους του Δομένικου.

Ο διοικητής Χωροφυλακής Ελασσόνας, Μοίραρχος Νικόλαος Μπάμπαλης,αναστατώνεται από το χαλασμό του Δομένικου. Είναι οικογενειάρχης και ζει στερημένα μόνο από το μισθό του. Ομως αυτό δεν τον εμποδίζει, και χωρίς να λογαριάσει καριέρα και το μέλλον των κοριτσιών του, να κάνει δυο αναφορές, η μια προς το υπουργείο Εσωτερικών και η άλλη προς τον Ιταλό Φρούραρχο, που μέσα τους συμπυκνώνεται όλη η λεβεντιά, ο ανθρωπισμός, η αντρειοσύνη του Ελληνα πατριώτη.

"Διαμαρτύρομαι - γράφει στην αναφορά του προς τους Ιταλούς - ως αξιωματικός και ως άνθρωπος, διά τα αποτρόπαια εγκλήματα τα οποία διέπραξε ο στρατός σας εις Δομένικον, εναντίον άοπλων και αθώων ανθρώπων, οι οποίοι βασισθέντες εις τας επισήμους υποσχέσεις σας, όπως οσάκις μεταβαίνουν Ιταλοί στρατιώται εις τα χωριά των, να παραμένουν εις τας οικίας των, μη διατρέχοντες κανένα κίνδυνον. Γνωρίζετε βεβαίως ότι τον άμαχον πληθυσμόν προστατεύουν διεθνείς νόμοι και συνθήκαι, τας οποίας δεν εσεβάσθειτε. Είσθε το πλέον πεπολιτισμένον κράτος της Ευρώπης και όμως διαπράξατε κακουργήματα που μόνον βάρβαροι διαπράττουν".

Πραγματικός καταπέλτης το "κατηγορώ" του γενναίου πατριώτη. Οι Ιταλοί λύσσαξαν. Τον συλλαμβάνουν και τον πάνε δεμένο στη Λάρισα. Το έκτακτο Στρατοδικείο που συγκροτείται, τον καταδικάζει σε θάνατο. Δεν εκτελείται όμως γιατί η καταδίκη του είναι με ψήφους 4 - 1. Τον μεταφέρουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία και υποφέρει τα πάνδεινα. Επιζεί όμως. Μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει. Το μισαλλόδοξο καθεστώς της εποχής τον αγνοεί. Ο ίδιος πικραμένος λέει: "Με κρίνουν ανάξιοι άνθρωποι, μετά τον Δεκέμβριον επέπλεαν οι φελλοί".

Ο Νικόλαος Μπάμπαλης είναι και αυτός ένα παράδειγμα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Δε θα μπορούσε, άραγε, η πολιτεία να τιμήσει, έστω και μετά θάνατον, τον άξιο αυτό Πατριώτη και Ανθρωπο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΩΝΗΣ

Τιμή και δόξα στην ΕΠΟΝ

Στις 23 Φλεβάρη 1996 γιορτάστηκε στην Αθήνα η 53η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ και έγιναν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των αντιστασιακών.

Μεγάλη αντιπροσωπεία από ΕΠΟΝίτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανήμερα στην επέτειο, πήγε στον Αγνωστο Στρατιώτη και κατέθεσε στεφάνι. Επίσης στο μνημείο κατέθεσε στεφάνι και εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ,που ήταν γραμματέας της ΕΝΑΡ (Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης) γράφει με την ευκαιρία των 53 χρόνων της ΕΠΟΝ:

Περάσαμε το μισό αιώνα (23-2-43 μέχρι 23-2-96) από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Η ΕΠΟΝ ήταν μια οργάνωση πατριωτική που οι κατοχικές συνθήκες τ' απαιτούσαν. Είχαμε την ιταλογερμανοβουλγαρική κατοχή 1941 - 1944. Αλλά από το Δεκέμβρη του 1944 και μετά τι έχουμε; Δεν έχουμε την αγγλοαμερικανική κατοχή, επικουρούμενη σήμερα με την ΕΕ και τα Μάαστριχτ; Μερικοί δυσκολεύονται να το πουν. Ξέχασαν πως τη θέση των Γερμανών την πήραν οι Αγγλοι με τα κανόνια του Σκόμπι και τη θέση των Αγγλων οι Αμερικάνοι με το Δόγμα Τρούμαν. Ξέχασαν πως"τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς μας οι Αγγλοι τους αλλάζανε σαν τα πουκάμισά τους". Ξέχασαν πως όταν πέθανε ο Παπάγος οι Αμερικάνοι πήραν απ' το χέρι τον Κ. Καραμανλή και τον πήγαν στον βασιλιά Παύλο, ο οποίος τον όρκισε πρωθυπουργό. Ξέχασαν πως σκάρωσαν τη Χούντα το 1967 και το 1974 το πραξικόπημα στην Κύπρο να πάνε τους Τούρκους να πάρουν το μισό νησί μας. Ξέχασαν πως ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ δημόσια στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατήργησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και προανήγγειλε την επαναπρωθυπουργοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 10-10-1993.

Πριν λίγες μέρες 31-1-96 σκάρωσαν τα ΙΜΙΑ με τις σημαίες, την "ελληνική" και την "τουρκική". Και η κυβέρνηση η τρισυπόστατη κινητοποίησε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας ξοδεύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά - που εμείς θα τα πληρώσουμε - και μόλις έληξε η φάρσα και κλείσανε τη "συμφωνία" της αποχώρησης, από την Ιμια, των Ενόπλων Δυνάμεων, δυο ώρες μετά έστειλαν στον "Μινώταυρο" - το μοιραίο ελικόπτερο - να κατασπαράξει τα τρία παλικάρια μας. Εχουμε λοιπόν Κατοχή και κατοχή με κέρατα.Τα κλειδιά της πατρίδας μας οι ξένοι τα κρατάνε.

"Είμαστε υπό κατοχή" φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι στα Γιάννενα. "Αν δεν ξεσηκωθεί ο λαός μας για να καταγγείλει το ΝΑΤΟ και την ύπουλη στάση της ΕΕ, η ειρήνη δε διασφαλίζεται" λέει σε ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα στη Σκύδρα. Και λέει την αλήθεια. Γιατί δεν υπάρχει ειρήνη εκεί που δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία. Οπου υπάρχουν βάσεις ΝΑΤΟ και υποτέλεια δεν υπάρχει ειρήνη. Εκεί υπάρχει πόλεμος, μακελειό, νεκροί κι ερείπια. Γι' αυτό και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΕΦΕ) στη διακήρυξή της για τα 53 χρόνια της ΕΠΟΝ φωνάζει, "Εξω απ' τη χώρα μας οι ξένοι άρπαγες. Εξω η χώρα μας από το ΝΑΤΟ, το Μάαστριχτ την Ενωμένη Ευρώπη".

Γι' αυτό ν' αγωνιστούμε όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες μαζί με τους λαούς της Βαλκανικής, για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, προκοπή πριν κλάψουμε άλλες συμφορές. Είμαστε στη λυκοφωλιά. Είμαστε χειροδέσμιοι, "τ' αγκιστρωμένο ψάρι".

Εκδηλώσεις

Κοπή πίτας

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σε εκδήλωση που πραγματοποιούν προς τιμήν των 53 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

  • ΚΑΜΑΤΕΡΟΥσήμερα στις 5.30μ.μ.,στο Τοπικό ΚΑΠΗ.
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 10π.μ.,,στην αίθουσα του Δημαρχείου Περιστερίου.
Ψυχαγωγία

Συνεστιάσεις πραγματοποιούν τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ:

  • ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, με αφορμή την 53η επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, σήμερα στις 9μ.μ.,στο κέντρο ΝΕΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ (Θησέως 162). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό αντιστασιακό πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και οι αδελφοί Κατσάμπα. Προσκλήσεις στα γραφεία του Παρ/τος κάθε απόγευμα 6-8 (Φιλαρέτου 102, Καλλιθέα, τηλέφωνο 9561.314).
  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣσήμερα στις 9μ.μ., στην κοσμική ταβέρνα ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ (Δεκελείας 213, τηλ: 2794.029). Προσκλήσεις στο Παρ/μα Σαλαμίνος 3, Ν. Χαλ/να, τηλ: 2525.184 και 2530.706 (κ. Μαίρη, βραδινές ώρες).
  • ΖΩΓΡΑΦΟΥσήμερα στο κέντρο ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ (Μακρυγιάννη 49, Νέο Τέρμα Ζωγράφου).
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 8μ.μ. στο κέντρο ΕΠΟΧΕΣ(πρώην Ηλιος) Εκτωρος 15, Βριλήσσια, τηλ: 6711.404 - 6816.913. Η συνεστίαση γίνεται προς τιμήν των 53 χρόνων της ΕΠΟΝ. Καλείται η νεολαία να συμμετάσχει στη γιορτή.
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν την Κυριακή 3 - 3- 96 τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • ΜΕΝΙΔΙΟΥ στις 11π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Οδυσσέως 18).
  • ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιοσίων) στις 10π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου(Αίαντος).
  • ΓΛΥΦΑΔΑΣ στις 10π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Σμύρνης 37, Τερψιθέα).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 9.30π.μ. στην αίθουσα ΤΑΣΣΟΣ του Δήμου Κερατσινίου.
  • ΠΑΤΡΑΣ στις 10.30π.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πάτρας (Αράτου 21, α όροφος).
  • ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ στις 10π.μ. στο Δημαρχείο της πόλης.
Πολιτική εκδήλωση
  • Το Παράρτημα ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 11π.μ. (Δανιόλου 31, Χαριλάου), θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση ενημέρωσης για τις πολιτικές εξελίξεις.
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΠΕΑΕΑ, προσκαλεί τα μέλη του και όλο τον Κοκκινιώτικο λαό την Πέμπτη 7 - 3 - 96 στις 5.30μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη, να πάρει μέρος στην εκδήλωση για την επέτειο της "Μάχης της Κοκκινιάς" 6 - 7 - 8/3/1944.
  • Ο Δήμος ΛΑΥΡΙΟΥ το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ),σας προσκαλούν την Κυριακή 10 - 3 - 96 στις 10.30π.μ. στο χώρο του Μνημείου της Μακρονήσου (Λιμάνι Λαυρίου), στην εκδήλωση της συμπλήρωσης 48 χρόνων από τα αιματηρά γεγονότα της Μακρονήσου. Στο Τοπικό Πολιτιστικό Κέντρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας από την Εθνική Αντίσταση και τη Μακρόνησο. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),θα γιορτάσει την Κυριακή 10 - 3 - 96 στις 5μ.μ. στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, (Λυκούργου 10 4ος ορ.), την 8η του Μάρτη, διεθνή Μέρα της Γυναίκας. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει γλέντι και χορός.
Γλέντησαν οι Καισαριανιώτες

Με νεανική ζωντάνια, κέφι και χορό γλέντησαν την Κυριακή στις 18-2-96 οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ της Καισαριανής με τις οικογένειές τους. Η παρουσία όχι μόνον των μελών αλλά και των φίλων της Αντίστασης ήταν μεγάλη και η αίθουσα που έγινε η εκδήλωση γέμισε ασφυκτικά. Μεγάλα πορτρέτα του Αρη Βελουχιώτη και Στέφανου Σαράφη, καθώς πανό με συνθήματα για την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ ενίσχυαν τη γιορταστική ατμόσφαιρα, που συμπληρώθηκε με τα αντάρτικα τραγούδια που όλοι μαζί τραγούδησαν.

Το γλέντι συνεχίστηκε με φαγοπότι και χορό που πλαισιωνόταν από την πολύ όμορφη, καλή μουσική.

Στη συνεστίαση του Παραρτήματος Καισαριανής, παραβρέθηκε ο δήμαρχός της Θανάσης Μπαρτζώκας,καθώς και ο παλαίμαχος, επίτιμος δήμαρχος Παναγιώτης Μακρής.Αναμνηστικό δίπλωμα τίτλου τιμής, απονεμήθηκε στον 95χρονο βετεράνο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Παντελή Κοπανά,από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ για την πολύχρονη προσφορά του και την πίστη του στα ιδανικά της Αντίστασης, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παρά την προχωρημένη του ηλικία του. "Ευχόμεθα - τόνισε ο ομιλητής - οι αγώνες των βετεράνων αγωνιστών να καρποφορήσουν. Και η νεότερη γενιά να διδαχθεί από την αδάμαστη θέλησή τους γι' αγώνες και ακολουθήσει τα βήματά τους".

Η όμορφη, γεμάτη παλμό και συντροφικότητα καισαριανιώτικη αυτή γιορτή, κράτησε ως αργά το βράδυ.

Κέφι και ζωντάνια στη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ Καισαριανής

(φωτογραφία Γ. Λιονάκη)

Από την εκδήλωση στον Αγνωστο Στρατιώτη (φωτογραφίες Γ. Λιονάκη)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ