Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Τιμή και δόξα στην ΕΠΟΝ

Στις 23 Φλεβάρη 1996 γιορτάστηκε στην Αθήνα η 53η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ και έγιναν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των αντιστασιακών.

Μεγάλη αντιπροσωπεία από ΕΠΟΝίτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανήμερα στην επέτειο, πήγε στον Αγνωστο Στρατιώτη και κατέθεσε στεφάνι. Επίσης στο μνημείο κατέθεσε στεφάνι και εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ,που ήταν γραμματέας της ΕΝΑΡ (Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης) γράφει με την ευκαιρία των 53 χρόνων της ΕΠΟΝ:

Περάσαμε το μισό αιώνα (23-2-43 μέχρι 23-2-96) από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Η ΕΠΟΝ ήταν μια οργάνωση πατριωτική που οι κατοχικές συνθήκες τ' απαιτούσαν. Είχαμε την ιταλογερμανοβουλγαρική κατοχή 1941 - 1944. Αλλά από το Δεκέμβρη του 1944 και μετά τι έχουμε; Δεν έχουμε την αγγλοαμερικανική κατοχή, επικουρούμενη σήμερα με την ΕΕ και τα Μάαστριχτ; Μερικοί δυσκολεύονται να το πουν. Ξέχασαν πως τη θέση των Γερμανών την πήραν οι Αγγλοι με τα κανόνια του Σκόμπι και τη θέση των Αγγλων οι Αμερικάνοι με το Δόγμα Τρούμαν. Ξέχασαν πως"τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς μας οι Αγγλοι τους αλλάζανε σαν τα πουκάμισά τους". Ξέχασαν πως όταν πέθανε ο Παπάγος οι Αμερικάνοι πήραν απ' το χέρι τον Κ. Καραμανλή και τον πήγαν στον βασιλιά Παύλο, ο οποίος τον όρκισε πρωθυπουργό. Ξέχασαν πως σκάρωσαν τη Χούντα το 1967 και το 1974 το πραξικόπημα στην Κύπρο να πάνε τους Τούρκους να πάρουν το μισό νησί μας. Ξέχασαν πως ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ δημόσια στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατήργησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και προανήγγειλε την επαναπρωθυπουργοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 10-10-1993.

Πριν λίγες μέρες 31-1-96 σκάρωσαν τα ΙΜΙΑ με τις σημαίες, την "ελληνική" και την "τουρκική". Και η κυβέρνηση η τρισυπόστατη κινητοποίησε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας ξοδεύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά - που εμείς θα τα πληρώσουμε - και μόλις έληξε η φάρσα και κλείσανε τη "συμφωνία" της αποχώρησης, από την Ιμια, των Ενόπλων Δυνάμεων, δυο ώρες μετά έστειλαν στον "Μινώταυρο" - το μοιραίο ελικόπτερο - να κατασπαράξει τα τρία παλικάρια μας. Εχουμε λοιπόν Κατοχή και κατοχή με κέρατα.Τα κλειδιά της πατρίδας μας οι ξένοι τα κρατάνε.

"Είμαστε υπό κατοχή" φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι στα Γιάννενα. "Αν δεν ξεσηκωθεί ο λαός μας για να καταγγείλει το ΝΑΤΟ και την ύπουλη στάση της ΕΕ, η ειρήνη δε διασφαλίζεται" λέει σε ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα στη Σκύδρα. Και λέει την αλήθεια. Γιατί δεν υπάρχει ειρήνη εκεί που δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία. Οπου υπάρχουν βάσεις ΝΑΤΟ και υποτέλεια δεν υπάρχει ειρήνη. Εκεί υπάρχει πόλεμος, μακελειό, νεκροί κι ερείπια. Γι' αυτό και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΕΦΕ) στη διακήρυξή της για τα 53 χρόνια της ΕΠΟΝ φωνάζει, "Εξω απ' τη χώρα μας οι ξένοι άρπαγες. Εξω η χώρα μας από το ΝΑΤΟ, το Μάαστριχτ την Ενωμένη Ευρώπη".

Γι' αυτό ν' αγωνιστούμε όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες μαζί με τους λαούς της Βαλκανικής, για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, προκοπή πριν κλάψουμε άλλες συμφορές. Είμαστε στη λυκοφωλιά. Είμαστε χειροδέσμιοι, "τ' αγκιστρωμένο ψάρι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ