ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στιγμιότυπα θανάτου

Η προσωπικότητα ενός δημιουργού αποτυπώνεται και κατοχυρώνεται μέσα από το λόγο του, γραφτό, εικαστικό, μουσικό ή κινηματογραφικό και το αποτέλεσμα της δημιουργικής του κατάθεσης, καλό ή κακό, αποτελεί προϊόν της κοινωνικής αντίληψης του καλλιτέχνη. Χρειάζεται να συμπορευτεί η προσωπικότητα του καλλιτέχνη με τη συνείδηση της κοινωνίας και το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης είναι που αποδεσμεύει τη δημιουργία από εγωιστικές παρεκκλίσεις "μοναστικού" τύπου. Τα σημειώνουμε αυτά έχοντας δει την ταινία "Kids" που υπογράφει ο Λάρι Κλαρκ,ένας από τους γνωστότερους φωτογράφους της εποχής μας.

Το θέμα της ταινίας εναρμονίζεται με την αισθητική που ακολουθεί ο Λάρι Κλαρκ.Ο κόσμος, στον οποίο ο σκηνοθέτης περιφέρεται, σύγχρονος και κοντινός στη δική μας πραγματικότητα, αποκαλύπτεται στο θεατή φωτογραφικά. Οι εικόνες μέσα στην ταινία στήνονται από τον σκηνοθέτη ιδεογραφικά, αποτελώντας, στην ουσία, τις "συλλαβές" του σεναρίου του. Γι' αυτό η κινηματογράφηση του Κλαρκ θυμίζει ντοκιμαντέρ. Εξάλλου, οι ήρωες είναι αληθινοί. Πάσχουν πραγματικά και δεν υποκρίνονται.Η κοινωνία του Κλαρκ αποτελείται από παιδιά, που η ζωή τους είναι πιστή αντιγραφή των προτύπων που τους σερβίρουν. Παίρνουν ναρκωτικά, κοιμούνται σε πλατείες, κάνουν επικίνδυνο σκεϊτμποουρντ (πατίνι), επιδίδονται χωρίς επίγνωση των κινδύνων στο σεξ. Δε φοβούνται τίποτα, αλλά και δεν ελπίζουν τίποτα. Η μοναδική αντίθεση σ' αυτόν τον μικρόκοσμο, είναι ένας δεκαπεντάχρονος νεαρός, που αρέσκεται στο ασφαλές σεξ, πείθοντας πρωτάρες συνομήλικές του. Ομως ο θάνατος που ελλοχεύει δίνει άλλη διάσταση στην ανεμελιά της κυνικής εφηβείας, τιμωρώντας τους πρωταγωνιστές της, με το τίμημα που έχει συνήθως η αλόγιστη υπερβολική ταχύτητα. Η αρρώστια της εποχής, το ΕΪΤΖ παραμονεύει. Και η ζωή προσδένεται στο φόβο του επικείμενου θανάτου. Οι σκηνές μέσα στην ταινία σοκάρουν και προκαλούν, όπως και οι στιγμιαίες φωτογραφίες που αντικρύζουμε με θύματα του ΕΪΤΖ, ιδιαίτερα όταν είναι μικρά παιδιά. Σύγχρονη θεματικά και αισθητικά ταινία, που όμως υποφέρει από την αδυναμία του δημιουργού της να φωτογραφίσει το αληθινό περιβάλλον, όπου κινούνται οι μικροί ήρωές της. Την κοινωνία των απατηλών υποσχέσεων και σαθρών προτύπων, που καταρρέουν μεμιάς, μπροστά στην αδίστακτη πραγματικότητα του πρόωρου θανάτου, που "ευαγγελίζεται" για τους νέους της.

  • Η ταινία "Επάγγελμα ρεπόρτερ" του σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι παρά την εικοσάχρονη ύπαρξή της (1975), κρατά τη φρεσκάδα του πρώτου ξαφνιάσματος. Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον,θεωρήθηκε από τα σπάνια αριστουργήματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής ανθολογίας, ενώ για το τελευταίο της πλάνο, διαρκείας 7 λεπτών, έχουν γραφτεί εκατοντάδες σελίδες. Η επανέκδοση της ταινίας, (μιας σπάνιας πραγματικά δημιουργίας), θα άξιζε την προσοχή και το ενδιαφέρον του κινηματογραφόφιλου, και όχι μόνο, κοινού.

Γεράσιμος ΒΑΚΡΟΣ

ένα πρόγραμμα

Η δημοφιλής όπερα του Μότσαρτ "Ντον Τζοβάνι" παρουσιάζεται από το "Στούντιο Οπερας" αύριο στο Μέγαρο Μουσικής. Την παράσταση σκηνοθετεί ο καταξιωμένος Ιταλός μπασοβαρύτονος Ρουτζέρο Ραϊμόντι και πλαισιώνουν δεκαέξι νέοι λυρικοί τραγουδιστές. Από ελληνικής πλευράς εμφανίζονται οι Χριστόφορος Σταμπόγλης, Λάμπρος Μπαλάτσας, Δήμητρα Θεοδοσίου και Ελενα Κελεσίδη.Παίζουν η "Καμεράτα" και το "Συγκρότημα Πνευστών του Λονδίνου" με διεύθυνση του Γκούσταβ Κουν. Θα δοθούν ακόμη πέντε παραστάσεις (4,5,6,7,8/3).

Μουσική "έξοδος"

Το έργο του Χρήστου Λεοντή "Αριστοφάνους Εξοδος" (ανασύνθεση σε ενιαίο σύνολο της μουσικής του για πέντε κωμωδίες του Αριστοφάνη), θα παρουσιάσει ηΚρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής στη συναυλία, που θα δώσει τη Δευτέρα στο Θέατρο "Κοτοπούλη - Ρεξ". Διευθύνει ο συνθέτης, τραγουδούν οι Νένα Βενετσάνου, Ηλίας Κλωναρίδης, Πέτρος Δαμουλής, Γιάννης Κούτρας.

  • Ενας διαφορετικός συνδυασμός κιθαριστικής έκφρασης παρουσιάζεται στη συναυλία, που θα δώσουν οι "Κιθαριστές του Αττενέουμ" με διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη τη Δευτέρα, (8.30μ.μ.), στο δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών). Πρόκειται για την τέταρτη εκδήλωση του "Κύκλου Κιθάρας", που διοργανώνει η Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το δήμο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Ο σαξοφωνίστας Θόδωρος Κερκέζος θα είναι ο σολίστ της αποψινής (8.30) συναυλίας της Ορχήστρας Δωματίου της Βουδαπέστης στο εκπαιδευτικό συνεδριακό κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας (Β. Γεωργίου Α 41, Γλυφάδα), με μαέστρο τον Αντριαν Σανσάιν.Θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ, Χάιντν κ.ά.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ. Τόμος Α (ΣΕ)
  • Ι. Μπέργκμαν "Οι καλύτερες προθέσεις" (ΣΕ)
  • Γ. Σιδέρης "Η Γεωργαλού" (ΣΕ)
  • Β. Λιόγκαρης "Συνοικισμός Χαροκόπου" (ΣΕ)
  • Ε. Χωρεάνθη "Ο αναποδιάρης" (ΣΕ)
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην πιο ηλικιωμένη "Μικρασιάτισσα", την 99χρονη Φ. Χαϊδεμένου,διοργανώνει τη Δευτέρα (8μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Σοφίας και Νεότητος), το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.Πρόκειται για τη δημιουργό του Μουσείου Μικρασιατικής Τέχνης Βορείων Προαστίων,τη γυναίκα που είναι ενεργό μέλος 10 σωματείων.
  • Την Κυριακή (11πμ) στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομήλη), θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον ιδρυτή και για πολλά χρόνια πρόεδρο της Ενωσης Ανδρέα Πουρνάρα και τον αδελφό του Δημήτρη.Στη μνήμη του, θα επιδοθούν τιμητικά διπλώματα και χρηματικά βραβεία σε Ευρυτάνες φοιτητές που διακρίθηκαν.

Εγκαινιάζεται απόψε (8μμ), στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Πειραιά" (Ανδρούτσου 140), έκθεση γλυπτικής του Βασίλη Νικολάου.Πρόκειται για μία σειρά, κυρίως γυναικείων σωμάτων, σε μάρμαρο. Ακόμη, εκτίθενται μικρογλυπτά από ορείχαλκο. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, "η αβίαστη πλαστικότητα των γλυπτών του είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης δουλιάς, μιας προσπάθειας να ξεπεράσει τις διαφορές μεγέθους, υλικού και τεχνικής. Τα σχήματα ξεκαθαρίζουν τη σκέψη και προδίδουν την πρόθεσή του να μας μεταφέρει με την ευαισθησία της ανθρώπινης φιγούρας σ' έναν οικείο χώρο γλυπτικής, που δε δέχεται τίποτα το τυχαίο και χαλαρό". Διάρκεια έκθεσης μέχρι 23/3.

μια συναυλία
  • Στο "Half Note Jazz Club" (Τριβωνιανού 17, Μετς) μέχρι και τη Δευτέρα εμφανίζεται ο Ντέιβιντ Λιντς,δίνοντας τη δική του διάσταση στο τζαζ - έθνικ. Τον συνοδεύουν οι Στ. Λάντσιας (πιάνο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), Μαρκ Χάλμπερ (ντραμς).
  • Κομμάτια από τον πρώτο της δίσκο "Πορφυρές Αποχρώσεις" και ανέκδοτα τραγούδια της θα παρουσιάσει η "Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων" στη συναυλία της, αύριο (10.30μμ) στο "Εμπριμέ κλαμπ" (Αγ. Μελετίου 38, Κυψέλη).
ένα ρεσιτάλ

Ενα πρόγραμμα για μικρούς (κυρίως), αλλά και μεγάλους φίλους της μουσικής θα παρουσιάσει η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο ρεσιτάλ πιάνου, που θα δώσει την Κυριακή, (12μ.μ.) στο "Αττενέουμ" (Αμερικής 8). Θα ερμηνεύσει την "Παιδική σκηνή" του Σούμαν, την "Παιδική γωνιά" του Ντεμπισί και το "Παιδικό τραγούδι" του Τσικ Κορία.

Αρχίζουν, σήμερα, στο θέατρο "Νίκης Τριανταφυλλίδη",οι παραστάσεις του έργου "Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας" του Γρηγορίου Ξενόπουλου,σε σκηνοθεσία Νίκης Τριανταφυλλίδη,σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη,μουσική - αποσπάσματα έργων του Μπαχ.Παίζουν: Νίκη Τριανταφυλλίδη, Χρήστος Νομικός, Αννα Γεραλή, Οδυσσέας Κιοσόγλου, Κώστας Παμπικίδης, Ξένια Φερεντίνου, Ζωή Μεσσάρη.Ο συγγραφέας θεωρούσε "Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας" έργο διδακτικό, καρποφόρο και πατριωτικό, αφού, μέσα από την ηρωίδα του, διδάσκει πώς πολεμά και πεθαίνει στην ανάγκη ο ανώτερος για τη συνείδησή του, τον όρκο του, την τιμή του, το ιδανικό του. Αλλά πάνω απ' όλα το θεωρούσε έργο όλης του της ζωής. "Το συνέλαβα νέος - έλεγε - το έγραψα άνδρας, το ξανάγραψα μεσόκοπος και το τελείωσα σχεδόν γέρος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ