ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Πρόταση ζωής από την ΕΣΑΚ

Την ένταξη στον ΟΑΕ ή τη λειτουργία της επιχείρησης με ευθύνη των κρατικών τραπεζών και της κυβέρνησης, προτείνει η ΕΣΑΚ. Πρόσκληση στους εργαζόμενους για αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλιά

ΒΟΛΟΣ .-

Συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για τη σωτηρία και τη συνέχιση ομαλής λειτουργίας της "Βαμβακουργίας Βόλου",παρουσίασε η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας της ΕΣΑΚ,σε συνέντευξη Τύπου στο Βόλο. Οπως τόνισαν ο Απ. Νάνος,γραμματέας, και οι Τ. Τριανταφυλλάκος και Δημ. Θεοδώρου,στελέχη της παράταξης, στη σημερινή κρίσιμη καμπή που βρίσκεται το πρόβλημα της "Βαμβακουργίας", απαιτείται να δοθεί άμεσα ουσιαστική λύση, που θα διασφαλίζει τη λειτουργία και τη βιώσιμη προοπτική της επιχείρησης και τη δουλιά των 530 εργαζομένων της.

Ως άμεσο μέτρο για τη συνέχιση της λειτουργίας πρότειναν την ένταξη της "Βαμβακουργίας" στον ΟΑΕ,με στόχο την εξυγίανση και την ανάπτυξή της και όχι την εκποίηση σε ιδιώτες, ή ν' αναλάβουν οι κρατικές τράπεζες, με ευθύνη της κυβέρνησης, να λειτουργήσουν την επιχείρηση, προχωρώντας στην εξυγίανση και την ανάπτυξη, με έλεγχο σε βάθος, στον οποίο θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι.

Για να εξασφαλιστεί, δε, η βιώσιμη προοπτική της επιχείρησης και γενικότερα της κλωστοϋφαντουργίας, τόνισαν ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή κλαδικής πολιτικής με πιλότο την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και τη "Βαμβακουργία", που θ' αποτελέσουν τον ενιαίο δημόσιο φορέα για την κλωστοϋφαντουργία.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ αναφέρθηκαν στα προβλήματα της "Βαμβακουργίας", η οποία τον τελευταίο μήνα παραμένει ουσιαστικά κλειστή, υπολειτουργεί τα τελευταία δυο χρόνια και οι εργαζόμενοι ζουν με το επίδομα του ΟΑΕΔ, ενώ "έχουν λαμβάνειν" από δεδουλευμένα πάνω από 300 εκατομμύρια δραχμές. Τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 276 άτομα και τώρα η επιχείρηση κινδυνεύει άμεσα με οριστικό κλείσιμο.

Ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση - τόνισαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ - έχουν και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, αλλά και οι κυβερνήσεις και τοπικοί φορείς.

Η εργοδοσία, αφού κέρδισε πολλά δισ., ξόδεψε πολλά "δανεικά κι αγύριστα" από το κράτος, έκανε το εργοστάσιο προβληματικό, πετάει τους εργάτες στο δρόμο και ζητάει κι άλλα "δανεικά κι αγύριστα" από τον κρατικό κορβανά.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιλογές της ΕΕ - εφάρμοσαν πολιτική αποβιομηχάνισης, μετατρέποντας την άλλοτε εργατούπολη του Βόλου, σε νεκροταφείο εργοστασίων και την ανεργία σε κοινωνική συμφορά.

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει και η Νομαρχία Μαγνησίας,η οποία ακολουθεί ταχτική πλήρους υποταγής στην αντιαναπτυξιακή πολιτική, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, με την επιμονή της να παρουσιάζει ως λύση την εξεύρεση νέου ιδιώτη επενδυτή.

Αντίστοιχες κι εξίσου σοβαρές ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του σωματείου των εργαζομένων στη "Βαμβακουργία",που κινούνται στην ίδια λογική και πρακτική και δεν κινητοποιούν τους εργαζόμενους για την ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ υπογράμμισαν στη συνέχεια ότι χρειάζεται άμεσα να οργανωθούν και ν' αναπτυχθούν αγώνες. Μέσα από γενική συνέλευση των εργαζομένων της "Βαμβακουργίας" ν' απαιτηθεί ουσιαστική, μόνιμη και σταθερή λειτουργία του εργοστασίου, με πολιτική ευθύνη κι όχι ανάλογα με τις ορέξεις κάποιων επενδυτών με το ένα ή το άλλο όνομα.

Αποδεικνύεται περίτρανα - τόνισαν - ότι μόνο ο αγώνας για μια άλλη πολιτική, που δε θα συμφωνεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Φαίνεται, όμως, ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου δε θέλει να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της "Βαμβακουργίας". Αντί να λάβει υπόψη τις προτάσεις της ΕΣΑΚ και να καλέσει τους εργαζόμενους ν' αγωνιστούν για την υλοποίησή τους, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιμένει στην αδιέξοδη πρόταση για την εξεύρεση νέου ιδιώτη επενδυτή και κατηγορεί την ΕΣΑΚ για κρατισμό! Βεβαίως, δε λέει κουβέντα για το πού πήγαν τα "δανεικά κι αγύριστα" δισεκατομμυρίων που πήραν οι ιδιοκτήτες της "Βαμβακουργίας" και για το ποιος θα πληρώσει τα τεράστια χρέη - υπολογίζονται σε 11 δισ. δραχμές - που δημιούργησαν οι επιχειρηματίες.

Η Νομαρχία Μαγνησίας διοργανώνει σήμερα σύσκεψη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής, των διοικήσεων του ΕΚΒ και του σωματείου της "Βαμβακουργίας" και των τοπικών βουλευτών, για να συζητήσουν το πρόβλημα, ενόψει της συνάντησης με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,και των διοικήσεων των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 5 τουΜάρτη, στην Αθήνα.

Στημένη απόπειρα συκοφάντησης

Στο πρόσωπο του προέδρου του Σωματείου Γουνεργατών Σιάτιστας επιχειρείται το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή. Στο απυρόβλητο το κύκλωμα γουνεμπόρων - γουνοβιομηχάνων, που έχουν καταργήσει στην πράξη κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Οργή και αγανάκτηση στους εκατοντάδες γουνεργάτες της Σιάτιστας έχει προκαλέσει η μεθοδευμένη απόπειρα κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο πρόσωπο του προέδρου του σωματείου τους Ναούμ Σαμσιάρα,ο οποίος τις τελευταίες μέρες δέχτηκε επανειλημμένα έρευνες της ΥΠΕΔΑ και της Αστυνομίας, γιατί υπήρξε καταγγελία πως διατηρούσε παράνομο εργαστήριο γούνας.

Ο πρόεδρος των γουνεργατών, εδώ και ένα χρόνο, αντιμετωπίζει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς και δε θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να διατηρεί εργαστήριο κατεργασίας γούνας. Οπως ήταν φυσικό, η επιχείρηση της ΥΠΕΔΑ και της Αστυνομίας να συλλάβουν τον φοροκλέφτη Ν. Σαμσιάρα έπεσε στο κενό.

Αυτό όμως που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση, των εργατών περισσότερο, είναι η προθυμία των υπηρεσιών του κράτους να κινηθούν άμεσα κατά του προέδρου του σωματείου με ανακριβή, ανυπόστατα και ύποπτα στοιχεία, τη στιγμή που αδιαφορούν συνειδητά σε κάθε καταγγελία τους για τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλιάς στα εργαστήρια, τους εκβιασμούς των εργοδοτών και την τρομοκρατία. Οι γουνέμποροι και οι γουνοβιομήχανοι έχουν καταργήσει στην πράξη την εργατική νομοθεσία. Οι συλλογικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονται, το 8ωρο έχει καταργηθεί, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα και η τρομοκρατία των απολύσεων είναι καθεστώς. Παρ' όλα αυτά οι έλεγχοι από το ΙΚΑ, την Εφορία, την Επιθεώρηση Εργασίας και τις άλλες υπηρεσίες του κράτους προς το κύκλωμα των γουνεμπόρων - γουνοποιών και τις επιχειρήσεις τους δε γίνονται ποτέ και όταν γίνονται, συνήθως δεν καταγράφεται καμιά παρανομία...

Με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Γουνεργατών Σιάτιστας,το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και η κλαδική ομοσπονδία καταγγέλλουν τη μεθοδευμένη επίθεση κατά του συνδικαλιστή και καλούν τα υπουργεία Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών να παρέμβουν και να ελέγξουν το ρόλο και τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι υπηρεσίες τους στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθόδους βίας και τρομοκρατίας κατά του Ν. Σαμσιάρα και τονίζει: "Το ΚΚΕ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και με όσα μέσα διαθέτει να μην περάσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική τρομοκράτησης των συνδικαλιστών και χτυπήματος του συνδικαλιστικού κινήματος. Καλεί όλο το λαό και τους εργαζόμενους σε αντίσταση και πάλη κατά των μεθόδων βίας και τρομοκρατίας και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται".

Σήμερα ο χορός της "Ναυτεργατικής"

Σήμερα πραγματοποιείται ο ετήσιος χορός της Συντακτικής Επιτροπής της "Ναυτεργατικής" στο κοσμικό κέντρο "Συντροφιά" (Προκοπίου 24 - Νίκαια). Η Συνεστίαση έχει σκοπό να συμβάλει στην σύσφιξη των σχέσεων των φίλων της "Ναυτεργατικής" και την οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
"Πλώρη" για τη σύμβαση

Στην υπογραφή διμερών συμβάσεων (με κάθε επιχείρηση ξεχωριστά) θα προχωρήσουν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά - Περάματος από την επόμενη Τετάρτη, όπως αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία στην προχτεσινή συνέλευσή τους, αν οι ναυπηγοεπισκευαστές στη γενική τους συνέλευση δεν αποδεχτούν τις τελικές προτάσεις τους, που είναι: 1.000 δραχμές αύξηση του ημερομίσθιου των τεχνιτών και αντίστοιχη αύξηση σ' όλες τις κατηγορίες και ειδικότητες. Εφαρμογή δεύτερης βάρδιας για την απασχόληση των ανέργων με προσαύξηση της αμοιβής της δεύτερης βάρδιας. Τριμερή χρηματοδότηση για την προστασία και την επιδότηση των ανέργων.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,μετά το τέλος της συνέλευσης, μάς δήλωσε: "Εντονα αποδοκιμάστηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η στάση και η τακτική της ΠΑΣΚΕ, γιατί με αστήρικτα επιχειρήματα και μια "όψιμη" επαναστατικότητα πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας, ενώ πριν μια βδομάδα η στάση τους ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς στην προηγούμενη 24ωρη πανελλαδική απεργία τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ από το Μέταλλο δεν πήραν μέρος ούτε στην πορεία που πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτή η τυχοδιωκτική συμπεριφορά είχε σαν αποτέλεσμα η πρότασή τους, που τέθηκε σε ψηφοφορία, να πάρει τρεις ψήφους"!

Σύσκεψη για τους "Βωξίτες Παρνασσού"

Πρόγραμμα απολύσεων που "θα οδηγήσει την περιοχή στον μαρασμό και την εγκατάλειψη" χαρακτηρίζει - με ανακοίνωσή του - το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας το πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου", που έχει ξεκινήσει η μεταλλευτική επιχείρηση "Βωξίται Παρνασσού".Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους τους μαζικούς φορείς του νομού σε κοινή σύσκεψη τη Δευτέρα 4 του Μάρτη στις 6μ.μ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί "η νέα δοκιμασία που υποβάλλεται ο λαός του νομού, για να μη γίνουμε νέο Λαύριο".

Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, στόχος της επιχείρησης είναι η απόλυση 65 εργαζομένων, που έρχονται να προστεθούν στις πάνω από 850 χαμένες θέσεις εργασίας απ' τα μεταλλεία από το '82 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα από τους 1.300 εργαζόμενους που απασχολούσε, σήμερα απασχολεί μόλις 440.

Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι η επιχείρηση είχε το '93 1,5 δισ. δρχ. καθαρά κέρδη, το '94 1,2 δισ. δρχ., ενώ οι πωλήσεις της το '95 ήταν οι ικανοποιητικότερες των τελευταίων χρόνων.

Να μην παραδοθεί η "Βαμβακουργία" στους ιδιώτες, είναι από τις βασικές προτάσεις της ΕΣΑΚ για τη σωτηρία της επιχείρησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ