Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Πρόταση ζωής από την ΕΣΑΚ

Την ένταξη στον ΟΑΕ ή τη λειτουργία της επιχείρησης με ευθύνη των κρατικών τραπεζών και της κυβέρνησης, προτείνει η ΕΣΑΚ. Πρόσκληση στους εργαζόμενους για αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλιά

ΒΟΛΟΣ .-

Συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για τη σωτηρία και τη συνέχιση ομαλής λειτουργίας της "Βαμβακουργίας Βόλου",παρουσίασε η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας της ΕΣΑΚ,σε συνέντευξη Τύπου στο Βόλο. Οπως τόνισαν ο Απ. Νάνος,γραμματέας, και οι Τ. Τριανταφυλλάκος και Δημ. Θεοδώρου,στελέχη της παράταξης, στη σημερινή κρίσιμη καμπή που βρίσκεται το πρόβλημα της "Βαμβακουργίας", απαιτείται να δοθεί άμεσα ουσιαστική λύση, που θα διασφαλίζει τη λειτουργία και τη βιώσιμη προοπτική της επιχείρησης και τη δουλιά των 530 εργαζομένων της.

Ως άμεσο μέτρο για τη συνέχιση της λειτουργίας πρότειναν την ένταξη της "Βαμβακουργίας" στον ΟΑΕ,με στόχο την εξυγίανση και την ανάπτυξή της και όχι την εκποίηση σε ιδιώτες, ή ν' αναλάβουν οι κρατικές τράπεζες, με ευθύνη της κυβέρνησης, να λειτουργήσουν την επιχείρηση, προχωρώντας στην εξυγίανση και την ανάπτυξη, με έλεγχο σε βάθος, στον οποίο θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι.

Για να εξασφαλιστεί, δε, η βιώσιμη προοπτική της επιχείρησης και γενικότερα της κλωστοϋφαντουργίας, τόνισαν ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή κλαδικής πολιτικής με πιλότο την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και τη "Βαμβακουργία", που θ' αποτελέσουν τον ενιαίο δημόσιο φορέα για την κλωστοϋφαντουργία.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ αναφέρθηκαν στα προβλήματα της "Βαμβακουργίας", η οποία τον τελευταίο μήνα παραμένει ουσιαστικά κλειστή, υπολειτουργεί τα τελευταία δυο χρόνια και οι εργαζόμενοι ζουν με το επίδομα του ΟΑΕΔ, ενώ "έχουν λαμβάνειν" από δεδουλευμένα πάνω από 300 εκατομμύρια δραχμές. Τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 276 άτομα και τώρα η επιχείρηση κινδυνεύει άμεσα με οριστικό κλείσιμο.

Ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση - τόνισαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ - έχουν και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, αλλά και οι κυβερνήσεις και τοπικοί φορείς.

Η εργοδοσία, αφού κέρδισε πολλά δισ., ξόδεψε πολλά "δανεικά κι αγύριστα" από το κράτος, έκανε το εργοστάσιο προβληματικό, πετάει τους εργάτες στο δρόμο και ζητάει κι άλλα "δανεικά κι αγύριστα" από τον κρατικό κορβανά.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιλογές της ΕΕ - εφάρμοσαν πολιτική αποβιομηχάνισης, μετατρέποντας την άλλοτε εργατούπολη του Βόλου, σε νεκροταφείο εργοστασίων και την ανεργία σε κοινωνική συμφορά.

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει και η Νομαρχία Μαγνησίας,η οποία ακολουθεί ταχτική πλήρους υποταγής στην αντιαναπτυξιακή πολιτική, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, με την επιμονή της να παρουσιάζει ως λύση την εξεύρεση νέου ιδιώτη επενδυτή.

Αντίστοιχες κι εξίσου σοβαρές ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του σωματείου των εργαζομένων στη "Βαμβακουργία",που κινούνται στην ίδια λογική και πρακτική και δεν κινητοποιούν τους εργαζόμενους για την ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ υπογράμμισαν στη συνέχεια ότι χρειάζεται άμεσα να οργανωθούν και ν' αναπτυχθούν αγώνες. Μέσα από γενική συνέλευση των εργαζομένων της "Βαμβακουργίας" ν' απαιτηθεί ουσιαστική, μόνιμη και σταθερή λειτουργία του εργοστασίου, με πολιτική ευθύνη κι όχι ανάλογα με τις ορέξεις κάποιων επενδυτών με το ένα ή το άλλο όνομα.

Αποδεικνύεται περίτρανα - τόνισαν - ότι μόνο ο αγώνας για μια άλλη πολιτική, που δε θα συμφωνεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Φαίνεται, όμως, ότι η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου δε θέλει να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της "Βαμβακουργίας". Αντί να λάβει υπόψη τις προτάσεις της ΕΣΑΚ και να καλέσει τους εργαζόμενους ν' αγωνιστούν για την υλοποίησή τους, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιμένει στην αδιέξοδη πρόταση για την εξεύρεση νέου ιδιώτη επενδυτή και κατηγορεί την ΕΣΑΚ για κρατισμό! Βεβαίως, δε λέει κουβέντα για το πού πήγαν τα "δανεικά κι αγύριστα" δισεκατομμυρίων που πήραν οι ιδιοκτήτες της "Βαμβακουργίας" και για το ποιος θα πληρώσει τα τεράστια χρέη - υπολογίζονται σε 11 δισ. δραχμές - που δημιούργησαν οι επιχειρηματίες.

Η Νομαρχία Μαγνησίας διοργανώνει σήμερα σύσκεψη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής, των διοικήσεων του ΕΚΒ και του σωματείου της "Βαμβακουργίας" και των τοπικών βουλευτών, για να συζητήσουν το πρόβλημα, ενόψει της συνάντησης με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,και των διοικήσεων των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 5 τουΜάρτη, στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ