ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα και ωμή πρόκληση

"Πρόκειται για δολοφόνους, βιαστές και ληστές", είπε χωρίς να κρατήσει έστω και μία τυπική επιφύλαξη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονας, στη Βουλή, αναφερόμενος στους συλληφθέντες, από την Αστυνομία, Τσιγγάνους. Ως μοναδική απόδειξη των λόγων του επικαλέστηκε σχετικό Δελτίο Τύπου της Ασφάλειας. Το ότι δεν υπάρχει απόφαση της Δικαιοσύνης για τις κατηγορίες, που προσάπτουν οι διωκτικές αρχές στους συλληφθέντες, ουδόλως απασχόλησε ή προβλημάτισε τον υπουργό. Πέραν του ότι δεν εξήγησε ποια λογική επιτρέπει την ισοπέδωση ολόκληρου χωριού για τη σύλληψη ενός ή δύο βιαστών. Αντίθετα, ο Κ. Γείτονας όλη του την ευαισθησία την επέδειξε για να υπερασπιστεί τους μασκοφόρους, που επιτέθηκαν στον τσιγγάνικο καταυλισμό όπως ακριβώς οι μαστουρωμένοι Αμερικανοί πεζοναύτες στα χωριά των βιετκόνγκ.

"Χαρακτηρισμοί όπως "κουκουλοφόροι" και "Ράμπο", που εύκολα και χλευαστικά εκστομίστηκαν, δεν προσιδιάζουν στο Σώμα", είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι "υπάρχει διεθνής πρακτική για τέτοιες δυνάμεις και για λόγους ασφαλείας, έναντι αντεκδικήσεων να υπάρχει κάλυψη των προσώπων".

Ωστε έτσι λοιπόν. Για τις δυνάμεις καταστολής δεν προσιδιάζει ο όποιος χαρακτηρισμός, που στο κάτω κάτω της γραφής απλώς περιγράφει την εμφάνισή τους. Για τους συλληφθέντες, όμως, αλλά όχι προς το παρόν, τουλάχιστον, καταδικασθέντες, γιατί προσιδιάζουν οι χαρακτηρισμοί "δολοφόνοι, βιαστές, ληστές, εγκληματίες", που με τόση ευκολία εκστόμισε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής. Μήπως γιατί, όπως είπε ο γνωστός ακροδεξιός βουλευτής της ΝΔ, Γ. Καρατζαφέρης, "πρέπει να προστατεύσουμε πάση θυσία εκείνον που στέλνουμε στη φωτιά";

Ποια φωτιά, όμως, όταν από τους ίδιους τους πίνακες, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αποδεικνύεται ότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Να τον χαίρεται ο Εβερτ!

Τα σκιάχτρα της πολιτικής ζωής, οι νοσταλγοί των μοναρχών, αναθάρρησαν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις άθλιες διεκδικήσεις των Γλύξμπουργκ, και βγήκαν από τις τρύπες τους. Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής της ΝΔ Α. Παπαδόγγονας, ο οποίος όχι μόνο συμφώνησε με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη "βασιλική περιουσία", όπως θρασύτατα την αποκαλεί, αλλά ξεδιάντροπα δηλώνει ότι ο Γλύξμπουργκ την απέκτησε με τα λεφτά του. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, είπε στον "Φλας", ότι "η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος" (!! ) "έπρεπε να έχει έρθει προ πολλών ετών και να διαμένει στη χώρα εις την οποία εγεννήθηκε και ανετράφη και είναι Ελληνες".

Να τον χαίρεται ο πρόεδρος του κόμματός του.

ΥΓ. Φυσικά δεν περιμένουμε να τον αποδοκιμάσει...

Νοσηροί εγκέφαλοι

Πού το σκεφτήκανε οι νοσηροί εγκέφαλοι αυτό το κόλπο με τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων!

***

Πέρασες με κόκκινο, κύριε; Και πρόστιμο θα φας, και αυξάνεται και το ασφάλιστρό σου. Είπαμε, έχουμε μεικτή οικονομία. Να κερδίσει το κράτος, να κερδίσει όμως και η ασφαλιστική εταιρία!

***

Αραγε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Θα δούμε στους δρόμους και... τροχονόμους - ασφαλιστές;

***

Οντως, κ. Σημίτη, το Γενάρη πριν την ανάδειξη πρωθυπουργού, ο Ακης συμφώνησε στη φόρμουλα "Δύο + Τέσσερα".

***

Εννοούσε, όμως, "δύο" μήνες (Γενάρης - Φλεβάρης) θα τον αφήσουμε ήσυχο να κάνει τον αρχηγό και "τέσσερις" μήνες - μέχρι το συνέδριο τον Ιούνιο - θα του αλλάξουμε τα φώτα.

***

Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας "Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής και Ποιότητας Ζωής" ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος!

***

Τώρα από "κοινωνική συνοχή" - και άλλα τέτοια Σημιτικά - δεν πολυσκαμπάζει ο Ευάγγελος, στην... ποιότητα (νυχτερινής) ζωής όμως σκίζει. Τα Σόδομα να 'ναι καλά!

***

Πολύ ολιγαρκής ήταν χτες ο Βαρβιτσιώτης, έπρεπε να απαιτήσει - στο όνομα του ελληνικού λαού - τα ονόματα και τις διευθύνσεις των φαναρτζήδων - ναυπηγών που ίσιωσαν την πρύμνη του πλοίου!

***

Να συσταθεί και επιτροπή για να ξεκαθαριστεί οριστικά ποιο ήταν το μήκος του βαθουλώματος.

"Εμβολισμός" της κυριαρχίας

Ο "εμβολισμός" της ελληνικής κανονιοφόρου από τουρκική, εκεί γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια, ήρθε για να μας υπενθυμίσει τη θέση που οι κομμουνιστές διατύπωσαν αμέσως μετά την τελευταία κρίση, τη μερική εκχώρηση δηλαδή κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και το κακό είναι ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται αφού η περιοχή, με εντολή των ιμπεριαλιστών "φίλων" ουσιαστικά, στην πράξη έχει μετατραπεί σε "ουδέτερη ζώνη" και οι τουρκικές δυνάμεις με προσοχή και επιμέλεια φροντίζουν να διατηρήσουν αυτό το καθεστώς, παρεμβαίνοντας κάθε φορά που ελληνικά σκάφη, πολεμικά ή μη, προσεγγίζουν την περιοχή.

Θέμα... "υπευθυνότητας"

Το περιστατικό ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό πλοίο, στην περιοχή της Ιμιας, είχε γίνει από τις 8.50 προχτές το πρωί. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Βλέπετε, την ίδια ώρα δινόταν η συνέντευξη του πρωθυπουργού και δεν έπρεπε να "χαλάσει η σούπα"... Αλλωστε, πώς θα έβγαινε να πει μετά τα περί "χρήσιμου ρόλου των Αμερικανών" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Το περιστατικό, τελικά, αποκρύφτηκε για ένα ολόκληρο 24ωρο. Οχι, όμως, από όλους. Γιατί μπορεί ο ελληνικός λαός να μη γνώριζε τίποτα, όμως, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, είχε ενημέρωση, την ίδια κιόλας μέρα, από "πρώτο χέρι". Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το ομολόγησε, άλλωστε, χτες, ο Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του "Ρ". Γιατί, λοιπόν, ο Χ. Σολάνα ενημερώθηκε πριν από τον ελληνικό λαό, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και εκείνος απάντησε ότι αυτό επέβαλε η "υπευθυνότητα", με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση τις υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής... Οσο γι' αυτό, ούτε λόγος να γίνεται. Εκείνο το "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" του Κ. Σημίτη στη Βουλή είναι πλήρως επιβεβαιωτικό της "υπευθυνότητας" που μπορεί να επιδείξει ένας υπάλληλος.

Απάντηση... χάρμα

Κατά την ενημέρωση του Χ. Σολάνα από τον πρωθυπουργό για το περιστατικό στην Ιμια, ο πρώτος αποδέχτηκε, τελικά, ότι τα ύδατα εντός των οποίων το τουρκικό πλοίο εμβόλισε το ελληνικό, ήταν ελληνικά; - ρωτήθηκε χτες ο Δ. Ρέππας από το "Ρ".

Η απάντηση του τελευταίου ήταν... χάρμα: "Η εικόνα που έχουμε είναι ότι ο κ. Σολάνα συμμερίστηκε σε μεγάλο βαθμό - για να μην πω απολύτως - τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς"... Μάλιστα. Αλήθεια όμως, για το ΝΑΤΟ, τα ύδατα εκεί στην Ιμια και η ίδια η Ιμια είναι ελληνικά; Μήπως κατά το ΝΑΤΟ δεν είναι και τόσο ελληνικά, γι' αυτό και ο Δ. Ρέππας δε μιλάει για "απόλυτη" συμφωνία του Σολάνα;

Ιδού η Ρόδος...

"Δε γνωρίζω να έχει επεξεργαστεί (η κυβέρνηση) μια πολιτική, που να έχει τριετή ορίζοντα", δήλωσε προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, περί μιας ακόμη τριετούς λιτότητας.

Και όσον αφορά το τι έχει κάνει η κυβέρνηση, ας ψάξει λίγο περισσότερο επίμονα στη μνήμη του. Το πρόγραμμα της λεγόμενης σύγκλισης, το οποίο έχει μπροστά του μια ακόμη τριετία ισχύος, η κυβέρνηση του κόμματός του το έχει επεξεργαστεί και το έχει και ο ίδιος πλήρως αποδεχτεί.

Οσον αφορά, δε, τις κακότεχνες και διά της πλαγίας οδού απόπειρες να μη χρεώνεται και προσωπικά τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι όποιος διαφωνεί μ' αυτές, όχι μόνο δε μετέχει στην κυβέρνηση, αλλά ούτε καν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δε μένει.

Ολα τ' άλλα είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", που λέει και ο λαός μας, για να μην πούμε και τίποτε βαρύτερο...

Φοβού τις "πρωτοβουλίες" των ΗΠΑ

Καλή είναι η "πολιτική στήριξη" στην κυβέρνηση Σημίτη, αλλά καλύτερη είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μας. Αυτή είναι η αρχή μετην οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική και γι' αυτό επανέρχονται και καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους:

- Ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σε επιστολή του προς ηγετικό στέλεχος της ομογένειας, αφού "δεσμεύεται" να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία, δεν αποφεύγει να προϊδεάσει για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας του. Ετσι αναφέρει πρώτον ότι "η προσπάθεια για την ειρήνη απαιτεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το θάρρος να κάνουν συμβιβασμούς" (!) και δεύτερον και σημαντικότερο πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα είναι "η διεθνής ταυτότητά του (του κυπριακού κράτους) και η κυριαρχία του" (!). Οι εγχώριοι υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από την "αδιαλλαξία του Ντενκτάς"...

- Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, από το Παρίσι, δηλώνει στο "Ρόιτερ" ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ για να "διευθετηθούν οι διαφορές (!) μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο". Πακέτο δηλαδή, ακριβώς όπως εδώ και πολύ καιρό επιδιώκουν οι ΗΠΑ.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιμένει επικίνδυνα να εναποθέτει τη λύση των εθνικών συμφερόντων μας στις... ΗΠΑ.

"Επιπέδου" άνθρωποι!

Οχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά το ομολόγησε μπροστά στις κάμερες ο προσωπικός γιατρός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευάγγελος Μπελόνιας. Μετά το τέλος των εξετάσεων του τέως Προέδρου, ο γιατρός μεταξύ άλλων είπε στους δημοσιογράφους "όταν πρόκειται για υπουργό, πρωθυπουργό ή Πρόεδρο της Δημοκρατίας - τέτοιου επιπέδου ανθρώπους εννοώ - όπως καταλαβαίνετε, οι γιατροί είναι πολύ σχολαστικοί...".

Τρέμε λαέ, γιατί στο "επίπεδο" που σε έχουν τοποθετήσει δεν πρέπει να αρρωσταίνεις. Ευτυχώς, όμως, που δεν έχουμε καμιά σχέση με το δικό τους "επίπεδο".

Τρώγεται;

Θα 'θελα κάποιος

να μου πει,

που από τέτοια

ξέρει,

αν ...τρώγεται

ο "διάλογος"

που ο Κωστής

προσφέρει!

Αν, δηλαδή,

μπορεί ...βραστός

να γίνει

ή στη σχάρα

και να γεμίσει

η κοιλιά

που παίζει

σαν ...κιθάρα!

Κι αν όντως

με "διάλογο"

μπορώ

να την πορέψω,

ε, τότε

έλα, Κώστα μου,

κι εσένα

να ...φιλέψω!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ