ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Μόνο κυβέρνηση συνασπισμού

Το Λαϊκό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του, με δεδομένο ότι συγκεντρώνει το 38,85 των ψήφων, έναντι 37,48 του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και 10,58 της Ενωμένης Αριστεράς

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Το Λαϊκό Κόμμα, του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ήρθε πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, με 1,4% διαφορά από το μέχρι τώρα κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Φελίπε Γκονζάλες. Η Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αύξησε το ποσοστό της και έλαβε τρεις έδρες παραπάνω.

Συγκεκριμένα, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε το 38,85% των ψήφων και 156 έδρες (έναντι 141 από τις εκλογές του 1993), το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 37,48% και 141 έδρες (159), ενώ η Ενωμένη Αριστερά συγκέντρωσε το 10,58% και 21 έδρες (18). Από τα μικρότερα κόμματα, η "Σύγκλιση και Ενότητα" των Καταλανών έλαβαν το 4,61% των ψήφων και 16 έδρες (17), το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα συγκέντρωσε 1,28% και 5 έδρες (5), ενώ ο Συνασπισμός των Καναρίων Νήσων έλαβε το 0,89% και 4 έδρες (4). Δύο έδρες έλαβαν, τόσο το Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλικίας, όσο και η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, Χέρι Μπατασούνα, ενώ από μία έδρα έλαβαν οι "Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα ντε Καταλούνια", το "ΕΑ" και το "Ούνιο Βαλενσιάνα".

Παράλληλα, για τη Γερουσία, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 111 έδρες, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα 81 έδρες, η Ενωμένη Αριστερά 8 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες 8 έδρες κατέλαβαν μικρότερες ομάδες και κόμματα.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ δεν κατάφερε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και η επόμενη κίνησή του είναι να ζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων ή συνασπισμών.

Το Λαϊκό Κόμμα είναι έτοιμο "να προωθήσει μια πολιτική συμμαχιών... Γνωρίζω ότι η κατάσταση στο Κοινοβούλιο είναι δύσκολη και είμαι έτοιμος να επιδείξω τη μέγιστη υπευθυνότητα", δήλωσε ο Αθνάρ και πρόσθεσε ότι είναι "έτοιμο (το κόμμα του) να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα".

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες αναγνώρισε το βράδυ της Κυριακής την ήττα του και έσπευσε να συγχαρεί τον αντίπαλό του.

"Δεσμεύομαι να ζητήσω από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος να προτείνει τον Αθνάρ στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης", τόνισε ο Γκονζάλες και πρόσθεσε ότι, "στην περίπτωση δε, που ο Αθνάρ θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα ασκήσουμε μια αυστηρή, αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 140 βουλευτές του κόμματος του Γκονζάλες, στη νέα Βουλή, θα συγκαταλέγεται και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας και κυριότερος κατηγορούμενος στην υπόθεση του "βρώμικου πολέμου" της παρακρατικής οργάνωσης "Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Θανάτου", γνωστής ως "GAL", Χοσέ Μπαριονουέβο, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες τον περασμένο Γενάρη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το Λαϊκό Κόμμα θα προσπαθήσει να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Καταλανούς πρώην συμμάχους του Γκονζάλες της "Σύγκλισης και Ενωσης", που κέρδισαν 16 έδρες και με τον κεντροδεξιό συνασπισμό των Καναρίων Νήσων, που απέσπασε 4 έδρες.

Ομως, ο γραμματέας της "Σύγκλισης και Ενότητας", όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για αυτό το ενδεχόμενο, απάντησε συγκρατημένα: "Πιστεύουμε ότι μπορούμε πιθανότατα να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο, αλλά ακόμη δεν ξέρω πώς".

Ωστόσο, χτες, ένας ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος υποστήριξε ότι η "Σύγκλιση και Ενότητα" δε θα ψηφίσει τον διορισμό του Αθνάρ στην προεδρία της ισπανικής κυβέρνησης.

"Το είπαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και επιμένουμε... Λίγα εκλογικά προγράμματα είναι τόσο αντίθετα, όσο αυτά της "Σύγκλισης και Ενότητας" και του "Λαϊκού Κόμματος", δήλωσε ο Ζοακίν Μόλινς, μέλος της ηγεσίας του καταλανικού κόμματος.

Πάνω σε αυτό το θέμα, δημοσίευμα της εφημερίδας "Πούμπλικο" της Πορτογαλίας αναφέρει ότι "έπειτα από τετραετή εκστρατεία του Αθνάρ εναντίον των εθνικιστών της Καταλωνίας που επέτρεψαν την επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπάρχει κάποια ειρωνεία, τώρα, που γίνεται γνωστό ότι εκείνοι που δέχτηκαν επικρίσεις μπορεί να είναι οι μελλοντικοί σύμμαχοι".

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τους βουλευτές μετά από πρόταση του βασιλιά. Το νέο Κοινοβούλιο θα συνέλθει γύρω στις 27 Μάρτη, προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος και τις διάφορες επιτροπές του. Οι νέες κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να συσταθούν το αργότερο σε 5 μέρες. Μετά από αυτό, ο βασιλιάς θα ανοίξει κύκλο διαβουλεύσεων, στη διάρκεια των οποίων θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο. Κατόπιν, ο βασιλιάς προτείνει έναν υποψήφιο για την πρωθυπουργία, που κατά βάση είναι ο υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος κόμματος. Ο υποψήφιος τότε πρέπει να εκφωνήσει τη διακήρυξη της γενικής πολιτικής του ενώπιον της Βουλής, η οποία μετά θα κληθεί σε ψηφοφορία. Αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία ύστερα από δύο μέρες, κατά την οποία θα αρκεί απλή πλειοψηφία του υποψηφίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, υποστήριξε ότι χωρίς αμφιβολία "οι γαλλοϊσπανικές σχέσεις θα είναι εξαιρετικές στο μέλλον".

Χτες, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Ιρούν στη βόρεια Ισπανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Βάσκος αστυνομικός, ο Ραμόν Ντοράλ.

Αποτελέσματα των εκλογών της Ανδαλουσίας

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για τη Βουλή ("Χούντα") της Ανδαλουσίας, φέρουν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα ως πρώτο κόμμα, με ποσοστό 43,90% και 52 έδρες (45), το Λαϊκό Κόμμα με 34,07% και 40 έδρες (41) και την Ενωμένη Αριστερά με 14,01% και 13 έδρες (20), ενώ το κόμμα "Παρτίδο Ανδαουθίστα" έλαβε 6,69% και 4 έδρες (3).

ΒΟΣΝΙΑ
Εκκληση βοήθειας για τους πρόσφυγες
  • Επιστολή του Ρ. Κάρατζιτς στο Σ. Μιλόσεβιτς
  • Ενδείξεις για ανάμειξη του Ιράν στη στρατιωτική και ιδεολογική εκπαίδευση των μουσουλμάνων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ο ξεριζωμός των Σέρβων από τα προάστια του Σαράγεβο συνεχίζεται υπό τις εκκλήσεις της ηγεσίας του Πάλε για την παροχή βοήθειας στους χιλιάδες πρόσφυγες από την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Εχουμε επείγουσα ανάγκη βοήθειας για να απομακρύνουμε τον πληθυσμό και να βρούμε νέες εστίες για τους πρόσφυγες", αναφέρει ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, σε επιστολή που επέστειλε χτες στον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζητώντας την αποστολή οχημάτων στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Ο Κάρατζιτς προχώρησε στην παραπάνω έκκληση για βοήθεια καθώς σε λιγότερο από 15 ημέρες αναμένεται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και άλλοι 30.000 Σερβοβόσνιοι - κάτοικοι των προαστίων του Σαράγεβο τα οποία παραδίδονται οριστικά στις 19 Μάρτη στα χέρια της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή, χτεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς" επαναφέρει το θέμα των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Βοσνίας - Ιράν, επισημαίνοντας ότι βοσνιακά στρατεύματα εκπαιδεύονται εδώ και καιρό σε ιρανικά στρατόπεδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο Βόσνιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν σε συντάκτη των "Νιου Γιορκ Τάιμς" την αποστολή βοσνιακών στρατευμάτων στο Ιράν. Η συγκεκριμένη πληροφορία, αναφέρει η εφημερίδα, διασταυρώθηκε και από δυτικοευρωπαίους διπλωματικούς αξιωματούχους που εργάζονται στις πρεσβείες των χωρών τους στην Τεχεράνη, οι οποίοι εκτιμούν σε μερικές εκατοντάδες τους Βόσνιους στρατιώτες που παρακολούθησαν ή παρακολουθούν τεχνικές εκπαίδευσης στην τακτική του ελαφρού πεζικού. "Το ανησυχητικό δεν είναι το επίπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι Βόσνιοι στρατιώτες στα στρατόπεδα του Ιράν, όσο ο πλήρης προσηλυτισμός τους στην ισλαμική ιδεολογία, που αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσής τους", αναφέρεται στο άρθρο των "Νιου Γιορκ Τάιμς".

Σαν να μην έφθανε το παραπάνω δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς", χτεσινό τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων "ΙΡΝΑ", μετέδιδε ότι η Τεχεράνη προτείνει τη δημιουργία κοινής ιρανοβοσνιακής τράπεζας με σκοπό την προώθηση μεικτών επενδύσεων στη Βοσνία και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και στις δύο χώρες. Την παραπάνω πρόταση διατύπωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Χασάν Χαμπίμπι, στον Βόσνιο πρωθυπουργό, Χασάν Μουράτοβιτς, λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Τεχεράνη. Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει πως ο Μουράτοβιτς, που πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, πήρε διαβεβαιώσεις από τον Ιρανό αντιπρόεδρο για τη σύσφιξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό, πολιτικό (!) και πολιτιστικό τομέα...

Τέλος, νωρίς χτες βράδυ, έγινε γνωστό πως η γαλλική Αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί, τον αντιπρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Νικόλα Κόλιεβιτς. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του "Γαλλικού πρακτορείου", ο Κόλιεβιτς (σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί από τον Ιούνη του 1992 διεθνές ένταλμα σύλληψης από δικαστή του Σαράγεβο με την κατηγορία της συμμετοχής σε γενοκτονία) συνελήφθη κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Παρίσι από το Βελιγράδι, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από μεσολάβηση της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ.

Χιλιάδες ακόμα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς

Χιλιάδες ακόμα θα ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ