ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θυσία στο βωμό του κέρδους και το περιβάλλον

Η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανικών επιχειρήσεων σε νεφόπληκτες περιοχές, κάτι που απαγορευόταν με το ΠΔ 84/84

Χειρότερες μέρες για το περιβάλλον επιφυλάσσει η κυβέρνηση, με την προώθηση νομοσχεδίου που επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων σε περιοχές, που μέχρι τώρα απαγορεύονταν η ίδρυση νέων ή η επέκταση παλιών με το Προεδρικό Διάταγμα 84/84. Οπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν επεξεργαστεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται άμεσα προς ψήφιση στη βουλή.Πρόκειται για νομοσχέδιο, που ουσιαστικά παραγκωνίζει το Προεδρικό Διάταγμα 84/84, βάσει του οποίου στις κορεσμένες βιομηχανικά περιοχές, όπως το λεκανοπέδιο Αττικής, απαγορεύεται η έκδοση αδειών, τόσο για εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων, όσο και για επέκταση υφιστάμενων μονάδων. Η δικαιολογία που πρόβαλε η υπουργός, για την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ήταν πως έτσι θα ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα της χώρας, η οποία - όπως υποστήριξε - σήμερα χωλαίνει και λόγω της πολύπλοκης και δύσκαμπτης υφιστάμενης πολυνομίας για την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων.

Στις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου αναφέρεται η καθιέρωση μιας αρμόδιας υπηρεσίας σε κάθε Νομαρχία, για την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση των αδειών απ' τον ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, αν και ο συντονισμός αυτός των υπηρεσιών λύνει πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, τα χρονικά περιθώρια των δύο έως και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τεσσάρων μηνών που προβλέπονται για την τελική έγκριση των αδειών αφήνουν ανοιχτό το "παράθυρο" για τη δυνατότητα έκδοσης αδειών και σε επιχειρήσεις βαριάς όχλησης.

Βασική αλλαγή, την οποία μάλιστα η υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως προστατευτική προς το περιβάλλον, είναι η καθιέρωση της άδειας λειτουργίας αορίστου χρόνου, με σκοπό την απαλλαγή του επενδυτή απ' την επανεξέταση παράτασης ή μη της άδειας. Η Βάσω Παπανδρέου πρόβαλε ως ασφαλιστική περιβαλλοντική δικλείδα τη δυνατότητα αυτεπάγγελτου ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση των όρων άδειας λειτουργίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, για επενδύσεις άνω των 120 εκ. δρχ. τη δυνατότητα επανεξέτασης αιτήματος των ενδιαφερομένων που έχει απορριφθεί, από ειδικές επιτροπές που θα αποτελούνται από εκπροσώπους των συναρμοδίων δημοσίων αρχών και κοινωνικών φορέων.

Η υπουργός, ανακοίνωσε επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης:

  • Να προχωρήσει η επένδυση της Μονάδας Χρυσού των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας."Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση - τόνισε χαρακτηριστικά - για την οποία έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της". Αναφερόμενη στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, τις οποίες απέδωσε στην ελλιπή ενημέρωση, τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχόλησε και την Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστεί με διάλογο. Κάλεσε, μάλιστα, τους τοπικούς άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις". Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, τόνισε η υπουργός, θα είναι πολύ πιο καταστροφικοί εάν δε γίνει η Μονάδα Χρυσού και κλείσουν τα Μεταλλεία.
  • Να επανεξετάσει τα θέματα που αφορούν στην πετρελαϊκή πολιτική και το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), πετώντας έτσι στο "καλάθι των αχρήστων" τις αποφάσεις που είχε πάρει ο προκάτοχός της, Α. Πεπονής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και της ΔΕΠ, είπε η υπουργός, θα εξετάσουν απ' την αρχή, τόσο τον τρόπο μετοχοποίησης της ΔΕΠ, όσο και την επένδυση της μονάδας πολυπροπυλενίου.Επικαλέστηκε "νέα δεδομένα", που προέκυψαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναιρεθούν οι αποφάσεις του Α. Πεπονή για εισαγωγή της ΔΕΠ στο Χρηματιστήριο συνολικά ως ομίλου και όχι τμηματικά, αλλά και για εγκατάσταση της μονάδας του πολυπροπυλενίου στο συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ομόφωνη απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις
  • Σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Κυριακή η ΓΣΕΒΕΕ και στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι απ' όλη την Ελλάδα, εξουσιοδοτήθηκε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας να ορίσει την ημερομηνία των κινητοποιήσεων
  • Την "παγερή αδιαφορία της κυβέρνησης" στα προβλήματα των ΕΒΕ, κατάγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης

Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 300.000, θα έχουν κατεβάσει οριστικά τα ρολά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν συνεχιστεί η εχθρική πολιτική σε βάρος τους, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών -βιοτεχνών και εμπόρων κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πανελλαδικής σύσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ όλες οι παρατάξεις κατήγγειλαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης και της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,απέναντι στα καίρια προβλήματα των ΕΒΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής της με τους εκπροσώπους τους.

Στη σύσκεψη, το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, αφού κατέληξε ότι τα γνωστά προβλήματα των ΕΒΕ όχι μόνο δε βρήκαν λύσεις από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα επιδεινώνονται επικίνδυνα με την ακολουθούμενη πολιτική, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωσή τους, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα:

  • Να οργανωθούν στις περιφέρειες συλλαλητήρια και κάθε μορφής αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που έχει οδηγήσει τις ΜΜΕ στη σημερινή κρίση
  • Εξουσιοδότησε το προεδρείο να αποφασίσει και να καθορίσει μέρα προειδοποιητικού, πανελλαδικού 24ωρου κλεισίματος των επιχειρήσεων και κάθε μορφή αγώνα που θα κρίνει σκόπιμο
  • Να συμπαρασταθεί στους αγώνες των αγροτών και των συνταξιούχων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισαν τα δραματικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ασφυξία της αγοράς. Σύμφωνα με αυτά:

  • Ο τζίρος το 1995 εμφανίζεται για τις περισσότερες επιχειρήσεις μειωμένος κατά 40 - 50% σε σχέση με το 1994
  • Στην ίδια διετία οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 568,7 δισ. δρχ., ενώ συνολικά στην τελευταία πενταετία τα "φέσια" στην αγορά ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δρχ.
  • Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις στη διετία 1995 - 1994 παρουσίασαν αύξηση κατά 58% (1.395 το '95 έναντι 884 το '94), ενώ οι αιτήσεις πτωχεύσεων αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 27% (4.759 το '95 έναντι 3.766 το '94)
  • Βάσει των επίσημων στοιχείων του ΚΕΠΥΟ, οι έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες παρουσίασαν αύξηση εισοδήματος κατά 55% το 1995 έναντι του 1994 και πλήρωσαν αυξημένο φόρο κατά 54%! Δηλαδή, πλήρωσαν αυξημένους φόρους για πλασματικά εισοδήματα λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων. Για το 1996 προβλέπονται αυξημένοι φόροι κατά 30% μόνο, λόγω της μεταβολής της επιχειρηματικής αμοιβής από 1.700.000 δρχ. σε 1.900.000 δρχ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης,αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επανέλαβε ότι η ΓΣΕΒΕΕ εμμένει στην πρότασή της για μονοετή σύμβαση, που θα προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 8%. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, καθώς μια από τις κύριες αιτίες της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα τελευταία χρόνια, είναι η αδυναμία των εργαζομένων και των συνταξιούχων να αναθερμάνουν το κλίμα που επικρατεί στην αγορά".

Ο Δ. Φέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες δε θα πρέπει να θρέφουν αυταπάτες για τη στάση της κυβέρνησης. "Πρέπει, τόνισε, να σφυρηλατηθεί η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί μόνο με αγώνες ενωτικούς και μαζικούς θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή γραμμή πλεύσης πρωθυπουργού - βιομηχάνων

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, δήλωσαν χτες μετά τη συνάντησή τους, ότι συμφωνούν στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλα μέτρα για λιγότερο κράτος

Με κοινή γραμμή πλεύσης για την οικονομική πολιτική, την οποία εστίασαν κυρίως στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και στην ταχεία εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, εμφανίστηκαν χτες με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ι. Στράτος.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης που είχε αμέσως νωρίτερα με το προεδρείο του ΣΕΒ, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου,εμφανίσθηκε να ταυτίζεται με τους βιομήχανους στα θέματα οικονομικής πολιτικής που αφορούν στην αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού, στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, στην ταχύτερη εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων καθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων απ' το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. "Με τις απόψεις που εξέφρασε ο ΣΕΒ, είμαστε σε πολλά σημεία σύμφωνοι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε τους ίδιους να προχωρήσουν σε επενδύσεις τονίζοντας ότι "πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να μην περιμένουν πάντα απ' την πλευρά του κράτους μέτρα και ενισχύσεις".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων Ιάσων Στράτος, εξέφρασε τις προθέσεις των επιχειρήσεων για επενδύσεις, ενώ έθεσε εμμέσως θέμα μη ευνοϊκού κλίματος, τονίζοντας ότι τον επιχειρηματικό κόσμο τον απασχολεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Με την άποψη της συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών συντάχθηκε χτες και η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εκφράζοντας ουσιαστικά τα αιτήματα του ΣΕΒ, ηΒάσω Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται "εξορθολογισμός της εισοδηματικής πολιτικής" ο οποίος θα επιφέρει μείωση των δημοσίων δαπανών. Αυτό συνέχισε, μπορεί να γίνει "με την κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών που δεν έχουν αντικείμενο ύπαρξης, την καλύτερη αξιοποίηση του συστήματος κρατικών προμηθειών και τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων".

Η αφίσσα είναι από τις περσινές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ. Τα αιτήματα πο

Η αφίσα είναι από τις περσινές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ. Τα αιτήματα που αναγράφονται παραμένουν τα ίδια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ