- Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 300.000, θα έχουν κατεβάσει οριστικά τα ρολά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν συνεχιστεί η εχθρική πολιτική σε βάρος τους, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των... - 1996-03-05 00:00:00.0"/> - Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 300.000, θα έχουν κατεβάσει οριστικά τα ρολά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν συνεχιστεί η εχθρική πολιτική σε βάρος τους, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των... - 1996-03-05 00:00:00.0" /> Ομόφωνη απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ομόφωνη απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις
  • Σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Κυριακή η ΓΣΕΒΕΕ και στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι απ' όλη την Ελλάδα, εξουσιοδοτήθηκε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας να ορίσει την ημερομηνία των κινητοποιήσεων
  • Την "παγερή αδιαφορία της κυβέρνησης" στα προβλήματα των ΕΒΕ, κατάγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης

Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 300.000, θα έχουν κατεβάσει οριστικά τα ρολά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν συνεχιστεί η εχθρική πολιτική σε βάρος τους, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών -βιοτεχνών και εμπόρων κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πανελλαδικής σύσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ όλες οι παρατάξεις κατήγγειλαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης και της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,απέναντι στα καίρια προβλήματα των ΕΒΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής της με τους εκπροσώπους τους.

Στη σύσκεψη, το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, αφού κατέληξε ότι τα γνωστά προβλήματα των ΕΒΕ όχι μόνο δε βρήκαν λύσεις από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα επιδεινώνονται επικίνδυνα με την ακολουθούμενη πολιτική, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωσή τους, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα:

  • Να οργανωθούν στις περιφέρειες συλλαλητήρια και κάθε μορφής αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που έχει οδηγήσει τις ΜΜΕ στη σημερινή κρίση
  • Εξουσιοδότησε το προεδρείο να αποφασίσει και να καθορίσει μέρα προειδοποιητικού, πανελλαδικού 24ωρου κλεισίματος των επιχειρήσεων και κάθε μορφή αγώνα που θα κρίνει σκόπιμο
  • Να συμπαρασταθεί στους αγώνες των αγροτών και των συνταξιούχων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισαν τα δραματικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ασφυξία της αγοράς. Σύμφωνα με αυτά:

  • Ο τζίρος το 1995 εμφανίζεται για τις περισσότερες επιχειρήσεις μειωμένος κατά 40 - 50% σε σχέση με το 1994
  • Στην ίδια διετία οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 568,7 δισ. δρχ., ενώ συνολικά στην τελευταία πενταετία τα "φέσια" στην αγορά ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δρχ.
  • Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις στη διετία 1995 - 1994 παρουσίασαν αύξηση κατά 58% (1.395 το '95 έναντι 884 το '94), ενώ οι αιτήσεις πτωχεύσεων αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 27% (4.759 το '95 έναντι 3.766 το '94)
  • Βάσει των επίσημων στοιχείων του ΚΕΠΥΟ, οι έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες παρουσίασαν αύξηση εισοδήματος κατά 55% το 1995 έναντι του 1994 και πλήρωσαν αυξημένο φόρο κατά 54%! Δηλαδή, πλήρωσαν αυξημένους φόρους για πλασματικά εισοδήματα λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων. Για το 1996 προβλέπονται αυξημένοι φόροι κατά 30% μόνο, λόγω της μεταβολής της επιχειρηματικής αμοιβής από 1.700.000 δρχ. σε 1.900.000 δρχ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης,αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επανέλαβε ότι η ΓΣΕΒΕΕ εμμένει στην πρότασή της για μονοετή σύμβαση, που θα προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 8%. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, καθώς μια από τις κύριες αιτίες της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα τελευταία χρόνια, είναι η αδυναμία των εργαζομένων και των συνταξιούχων να αναθερμάνουν το κλίμα που επικρατεί στην αγορά".

Ο Δ. Φέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες δε θα πρέπει να θρέφουν αυταπάτες για τη στάση της κυβέρνησης. "Πρέπει, τόνισε, να σφυρηλατηθεί η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί μόνο με αγώνες ενωτικούς και μαζικούς θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ