Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι "καρποί" της λιτότητας

Χρυσοφόρα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και καταστροφική για τους εργαζόμενους και τη χώρα αποδείχτηκε η πολιτική της γαλαζοπράσινης οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία και την οποία θέλουν να συνεχίσουν οι κυβερνώντες, χωρίς ημερομηνία λήξης. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δημοσιεύονται στο τελευταίο δελτίο της, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία αυτά, που συγκρίνουν τις εξελίξεις των μισθών, των κερδών και της φορολογίας επιχειρήσεων, με τις αντίστοιχες εξελίξεις στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, είναι αποκαλυπτικά και σοκάρουν, καθώς μας πληροφορούν ότι στην περίοδο 1986-1994:

Πρώτον, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12%, ενώ στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν κατά 11,7%. Ετσι, αντί για "σύγκλιση" στον τομέα της μισθωτής εργασίας, είχαμε απόκλιση, αφού οι πραγματικοί μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων μειώνονται σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων στις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ που αυξάνονται και μεγαλώνει η ψαλίδα.

Δεύτερον, τα κέρδη των επιχειρηματιών αυξήθηκαν προκλητικά, χωρίς όμως να επενδύονται στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους ή για την ίδρυση νέων παραγωγικών μονάδων. Πρόκληση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό κερδοφορίας στον επιχειρηματικό τομέα (20,1%) σε σχέση με το ποσοστό κέρδους των άλλων χωρών - μελών του ΟΟΣΑ (15,2%)!

Τρίτον, όπως αναφέρεται στο δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών - που παραθέτει επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ - "το μερίδιο των κερδών στην Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από τις άλλες χώρες, των οποίων το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται μόλις στα 2/3 του ποσοστού της Ελλάδας", ενώ αντίθετα "το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με του ΟΟΣΑ"!

Τέταρτον, η Ελλάδα αποτελεί φορολογικό παράδεισσο για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα από την κατηγορία των εισοδημάτων, κερδών και περιουσίας, ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανέρχονται μόλις στο 21,7%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 38,6% και 43,6% αντίστοιχα.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά επιτεύγματα της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για την οποία περηφανεύονται τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Και, δυστυχώς, παρά την πικρή αυτή πραγματικότητα, που σκιαγραφεί ανάγλυφα την άγρια λεηλασία στα λαϊκά εισοδήματα και τον προκλητικό θησαυρισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών, η ηγεσία του ΣΕΒ - με τις "πλάτες" της κυβέρνησης και την ανοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ - παζαρεύει το μέγεθος της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για το 1996.

Και είναι σίγουρο πως τα παζάρια αυτού του είδους θα συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που δε συναντήσουν την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και όσων θίγονται από τη συγκεκριμένη πολιτική, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη στο όνομα της "σύγκλισης" θέλει συνέχιση της λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ