ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Βρόγχος στο λαιμό των μικρομεσαίων

Οξύτατη κριτική στο σύστημα των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, άσκησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που επιφέρει ορισμένες επιμέρους αλλαγές στον ισχύοντα νόμο. "Στο πάγιο λαϊκό αίτημα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για δίκαιη φορολογική πολιτική, στη διάταξη του Συντάγματος ότι ο καθένας συμμετέχει στη φορολογία με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα, η κυβέρνηση απαντάει με την κρατική αυθαιρεσία, με τα λεγόμενα δηλαδή, αντικειμενικά κριτήρια. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή που πάει μαζί με την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού". Αποδεικνύοντας με στοιχεία αυτή την προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στο τι έλεγε παλιότερα ο υπουργός Οικονομικών αλλά και στο τι λέει ο ίδιος σήμερα και τι ο υφυπουργός του. "Πριν ένα χρόνο, είπε, όταν οι ΕΒΕ βρίσκονταν στους δρόμους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι το δικαιότερο, ότι περιλαμβάνει και τον κίνδυνο αυθαιρεσιών και ότι προοπτικά θα καταργηθεί. Τότε που ο κόσμος βρισκόταν στο δρόμο, ο υπουργός προσπαθούσε να τον αποπροσανατολίσει. Σήμερα άλλα λέει ο κ. Παπαδόπουλος και άλλα λέει ο κ. Ανωμερίτης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι θα εισπραχθούν οι φόροι με κάθε τρόπο και για το ζήτημα των αντικειμενικών κριτηρίων δεν προσδιορίζει πότε θα καταργηθούν. Μάλιστα λέει ότι μπορεί να ισχύουν για πολλά χρόνια ακόμη κι ότι τότε οι φορολογούμενοι θα νοσταλγούν αυτό το σύστημα. Δηλαδή ο υπουργός μας λέει ότι το σύστημα αυτό θα καταργηθεί όταν δε θαυπάρχουν μικρομεσαίοι".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πώς λειτούργησαν τα αντικειμενικά κριτήρια, ο Γερ. Αραβανής τόνισε ότι από την εφαρμογή του συστήματος την πλήρωσαν οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ενώ από το σύνολο των έμμεσων και άμεσων φόρων μόνο ένα 5% πληρώνουν τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Σ' ό,τι αφορά, δε, τη γενικότερη κατάσταση των μικρομεσαίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι μειώνεται δραστικά ο τζίρος και τα κέρδη τους, αυξάνονται τα ενοίκια επαγγελματικών χώρων, διατηρείται το 35%, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φτάσει το 1,5 τρισ. και μέχρι το 2000 προβλέπεται ότι από τις 700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει οι μισές. Από την άλλη κανένα μέτρο ανακούφισης των μικρομεσαίων δεν παίρνεται, καμιά προσπάθεια δε γίνεται για την ενίσχυση της συνεταιριστικοποίησής τους.

Σχετικά με τις διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε, πως η κυβέρνηση κάνει οριακές αλλαγές στο νόμο περί αντικειμενικών κριτηρίων που μπορεί να αμβλύνουν τις επιπτώσεις σχετικά με ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις αλλά δεν αλλάζει η ουσία.

Τέλος, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε σε διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος σε τομείς του δημοσίου καθώς και σε διάταξη που προβλέπει πριμ παραγωγικότητας στους εργαζόμενους του υπουργείου Ναυτιλίας με χρήματα του ΝΑΤ και του οίκου του Ναύτου. "Εχουμε, είπε, το ίδιο το κράτος να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα έπρεπε να προστατεύει. Κι ακόμη αντί να δίνονται αξιοπρεπείς αμοιβές στους δημοσίους υπαλλήλους, δίνεται το δικαίωμα στον κάθε προϊστάμενο να δίνει με απροσδιόριστα κριτήρια πριμ παραγωγικότητας. Αυτή η πολιτική πρέπει να πάρει τέλος".

Καταλήγοντας ο Γερ. Αραβανής τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Κατά του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και η ΝΔ που όμως τόνισε ότι θα δεχόταν υπό προϋποθέσεις τα αντικειμενικά κριτήρια. Τέλος, το νομοσχέδιο καταψηφίζει και η Πολιτική Ανοιξη που απέδωσε το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων όχι σε συνειδητή επιλογή αλλά στην ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να πιάσουν τους φοροφυγάδες και στα οικονομικά προβλήματα του κράτους.

Τροπολογία για φορολόγηση των αθλητών

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο προαναφερόμενο νομοσχέδιο φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 10%, πλέον εισφορά ΟΓΑ 15% στο ποσό του φόρου, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές και λοιπούς αθλητές από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, λόγω της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκές ή διεθνείς διοργανώσεις. Τα ποσά αυτά - λέει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας - αποτελούν μέρος των όσων εισπράττουν σε συνάλλαγμα οι ΠΑΕ και τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, λόγω της συμμετοχής τους σε διοργανώσεις αυτών. "Η φορολόγηση με αυτόν τον τρόπο επιβάλλεται λόγω του κινδύνου παραμονής ποσών συναλλάγματος στην αλλοδαπή".

* Με άλλη τροπολογία που κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης ζητείται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου και του αγγελιόσημου τα επαρχιακά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Οι "καρποί" της λιτότητας

Χρυσοφόρα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και καταστροφική για τους εργαζόμενους και τη χώρα αποδείχτηκε η πολιτική της γαλαζοπράσινης οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία και την οποία θέλουν να συνεχίσουν οι κυβερνώντες, χωρίς ημερομηνία λήξης. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δημοσιεύονται στο τελευταίο δελτίο της, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία αυτά, που συγκρίνουν τις εξελίξεις των μισθών, των κερδών και της φορολογίας επιχειρήσεων, με τις αντίστοιχες εξελίξεις στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, είναι αποκαλυπτικά και σοκάρουν, καθώς μας πληροφορούν ότι στην περίοδο 1986-1994:

Πρώτον, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12%, ενώ στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν κατά 11,7%. Ετσι, αντί για "σύγκλιση" στον τομέα της μισθωτής εργασίας, είχαμε απόκλιση, αφού οι πραγματικοί μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων μειώνονται σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων στις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ που αυξάνονται και μεγαλώνει η ψαλίδα.

Δεύτερον, τα κέρδη των επιχειρηματιών αυξήθηκαν προκλητικά, χωρίς όμως να επενδύονται στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους ή για την ίδρυση νέων παραγωγικών μονάδων. Πρόκληση αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό κερδοφορίας στον επιχειρηματικό τομέα (20,1%) σε σχέση με το ποσοστό κέρδους των άλλων χωρών - μελών του ΟΟΣΑ (15,2%)!

Τρίτον, όπως αναφέρεται στο δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών - που παραθέτει επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ - "το μερίδιο των κερδών στην Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από τις άλλες χώρες, των οποίων το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται μόλις στα 2/3 του ποσοστού της Ελλάδας", ενώ αντίθετα "το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με του ΟΟΣΑ"!

Τέταρτον, η Ελλάδα αποτελεί φορολογικό παράδεισσο για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα από την κατηγορία των εισοδημάτων, κερδών και περιουσίας, ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανέρχονται μόλις στο 21,7%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 38,6% και 43,6% αντίστοιχα.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά επιτεύγματα της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για την οποία περηφανεύονται τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Και, δυστυχώς, παρά την πικρή αυτή πραγματικότητα, που σκιαγραφεί ανάγλυφα την άγρια λεηλασία στα λαϊκά εισοδήματα και τον προκλητικό θησαυρισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών, η ηγεσία του ΣΕΒ - με τις "πλάτες" της κυβέρνησης και την ανοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ - παζαρεύει το μέγεθος της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για το 1996.

Και είναι σίγουρο πως τα παζάρια αυτού του είδους θα συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που δε συναντήσουν την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και όσων θίγονται από τη συγκεκριμένη πολιτική, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη στο όνομα της "σύγκλισης" θέλει συνέχιση της λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., πραγματοποιούν πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.Τα σωματεία αυτά είναι των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Κλινικών και Νοσηλευτριών, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Φαρμακεργατών και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αγ. Βαρβάρας,με ανακοίνωσή του, καλεί όλες τις γυναίκες της περιοχής να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και τονίζει ότι: "Χρειάζεται αγώνας για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των γυναικών που προκαλούνται από το κυνήγι του κέρδους και από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Διακηρύσσουμε ότι δε θα αδιαφορήσουμε σε όσα δρομολογούνται για το λαό μας και ειδικά για τον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών".

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου, σε ανακοίνωσή του, τονίζει: "Δε θα ανεχθούμε να μας παρουσιάζουν το βούρκο για αναβάθμιση, την καταστροφή για δημιουργία και την παραίτηση για επιλογή" και καλεί όλες τις γυναίκες να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική τους και να αντισταθούν.

Στην ίδια κατεύθυνση αντίστασης και αγωνιστικής διεκδίκησης, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις γυναίκες, αλλά και γενικότερα τους εργαζόμενους, στη συγκέντρωση της Παρασκευής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ