ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιές πολιτισμού

Από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σημειώνουμε:

  • Διάλεξη του Χ. Κορρέ με τίτλο: "Η ανακάλυψη του αρχαίου δρόμου Αθηνών - Σουνίου".Απόψε (7μμ) στην αίθουσα "Αντ. Τρίτσης" (Ακαδημίας 50).
  • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Δρώμενα '96, μήνας μουσικής" στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6 Α, Αγ. Σώστης), απόψε (8.30μμ) παρουσιάζεται το φωνητική σύνολο "Μέλισμα" της Σ. Καραμανιάν.Αύριο, συναυλία λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής με τον δάσκαλο Θ. Πολυκανδριώτη.Την Κυριακή η χορωδία "Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής". Τη Δευτέρα φιλοξενείται συναυλία με τους Θ. Κερκέζο, Ν. Βρανούση, Α. Χρηστίδη.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
  • Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το περιοδικό "Αντί",γιορτάζοντας τα 24 χρόνια "ζωής του" και την έκδοση του 600ού τεύχους του, περιλαμβάνουν: Βραδιές μουσικής με τους Χ. Ταβιτιάν, "Χειμερινούς κολυμβητές", Α. Μάνου, Ν. Ξυδάκη, Λ. Κηλαηδόνη (23, 24, 25/3 Γκάζι - παλιό εργοστάσιο της οδού Πειραιώς). Θεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο της Κραϊόβας Ρουμανίας με το έργο "Φαίδρα",σε κείμενα Ευριπίδη και Σενέκα (24/3, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά). Ο "Μικρός Ηρως" του Η. Λάγιου σε σκηνοθεσία Σ. Καπλανίδη (25/3, Γκάζι). Παράσταση καραγκιόζη (23/3, Γκάζι). Εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών (15 - 30/3 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη").
  • Από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια του γιορτασμού για τα "1.000 χρόνια Αυστρίας",σημειώνουμε: έκθεση ζωγραφικής της Μ. Αντωνοπούλου (9 - 15/3, Πνευματικό Κέντρο). Στον ίδιο χώρο εγκαινιάζεται στις 12/3 έκθεση αυστριακής λογοτεχνίας. Ομιλία της Ο. Κατσιάρδη και συναυλία από το Ελληνικό Κουιντέτο (11/3, "Παρνασσός"). Συναυλία της ΚΟΑ (15/3, Μέγαρο Μουσικής).
Με πάθος... χρόνια αβοήθητο

Ολβία, Παντικάπαιο, Κυταία.... Τόποι της Μαύρης Θάλασσας, που χιλιάδες χρόνια πριν έζησαν σαν ελληνικές αποικίες και τα τελευταία 20 χρόνια ανασύρονται μέσα από τα ερείπιά τους, μόνο με το αβοήθητο πάθος των αρχαιολόγων των γύρω κρατών. Ανάμεσά τους και του ελληνικής καταγωγής Βίκτορα Σαρηγιαννίδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πέρυσι άρχισε το ελληνικό κράτος να τον ενισχύει οικονομικά για τις ανασκαφές στη Βακτριανή και στη Μαργιανή, ενώ φέτος πήρε 5 εκατομ.

"Οι Ελληνες της Μαύρης Θάλασσας" είναι και το θέμα του συνεδρίου που διεξάγεται από χθες στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται αύριο, παρουσία για πρώτη φορά αρχαιολόγων από Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Τουρκία. Ενα συνέδριο που "χαιρετίζει" την αναγκαία πολιτιστική, μορφωτική συνεργασία της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Φ. Πετσάλνικος,ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να υποσχεθεί τη βοήθεια του κράτος.

Στη συνέχεια ο διευθυντής Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Γιάννης Τζεδάκις μίλησε για τα πρωτόκολλα ανταλλαγών που υπογράφηκαν για πρώτη φορά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία και κατέληξε: "τώρα μπορούμε να μιλάμε για τη Μεγάλη Ελλάδα της Ανατολής, με πνεύμα διεθνιστικό και όχι εθνικιστικό".

Διαπίστωση που σηματοδότησε το συνέδριο ύστερα και από την επισήμανση του καθηγητή Δ. Παντερμανλή ότι "στην Ολβία δε μιλούν ελληνικά, αλλά απαγγέλλουν Ομηρο".

Ο Β. Σαρηγιαννίδης μίλησε για κτιριακό συγκρότημα στη Μαργιανή, που το χαρακτήρισε ναό, το οποίο θυμίζει ελλαδικό μέγαρο, για ένα βωμό με λατρεία πυρός που παραπέμπει στο Ζωροαστρισμό, για μούμιες στα σύνορα της Κίνας με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά κ.ά.

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν ότι υπήρξαν γέφυρες επικοινωνίας και πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο. Γέφυρες που "φωτογραφίζονται" με σημαντικά ευρήματα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί που πολλά χρόνια, με ελάχιστα τεχνικά μέσα και σχεδόν καθόλου χρήματα, ένας ολόκληρος πολιτισμός έρχεται στο φως.

Να σημειωθεί ότι η συμβολή του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα είναι "κατ' αρχήν η συμμετοχή των Ελλήνων ανασκαφέων ερευνητών στις ελληνικές αποικίες του παραευξείνιου χώρου", όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Θεατρική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Με την παρουσίαση τριών έργων από τη Νέα Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,εγκαινιάζεται η συνεργασία των δύο θεάτρων. Τα τρία έργα, που παρουσιάστηκαν στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ και απέσπασαν εγκωμιαστικές κριτικές, είναι: "Δύο άλλες φωνές" του Ιάκωβου Καμπανέλλη,"Η γυναίκα του Λωτ" του Μάριου Ποντίκα και "Αμερικάνικος βούβαλος" του Ντέιβιντ Μάμετ και θα παρουσιαστούν στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,στις 12, 13 και 14 Μάρτη, αντίστοιχα. "Δύο άλλες φωνές" είναι οι μονόλογοι του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Γράμμα στον Ορέστη" και "Ο επικήδειος" που πρωτοπαίχτηκαν στην Κύπρο, με αφορμή την απόφαση του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών Φιλοσοφίας και Ιστορίας, να ανακηρύξει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη επίτιμο διδάκτορα της υπό ίδρυση Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η σκηνοθεσία είναι του Χρίστου Σιοπαχά,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Χιώτη.Στο "Γράμμα" παίζει η Τζένη Γαϊτανοπούλου και στον "Επικήδειο" ο Κώστας Δημητρίου.

"Η γυναίκα του Λωτ" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Φαίδρου Στασίνου,σκηνικά- κοστούμια Γιώργου Χιώτη και μουσική Ευαγόρα Καραγιώργη.Παίζουν:Στέλιος Καυκαρίδης, Αννίτα Σαντοριναίου, Ελενα Παπαδοπούλου.

Ο "Αμερικάνικος Βούβαλος" παρουσιάζεται σε μετάφραση Τάσου Μπαντή καιΔημήτρη Τάρλοου,σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Χιώτη.Παίζουν: Σπύρος Σταυρινίδης, Ανδρέας Τσουρής, Αντώνης Κατσαρής.

Η ΚΝΕ πάει ... θέατρο

Οι τομείς των βορειοανατολικών και βορείων δήμων, του Αιγάλεω και του Περιστερίου της ΚΝΕ καλούν τα μέλη τους να παρακολουθήσουν, μεθαύριο Κυριακή στις 6μμ, την τελευταία παράσταση του έργου του Λόρκα "Εργο χωρίς τίτλο",που παρουσιάζει η "Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης" στο θέατρο "Πολύτεχνο" (Μαυρομιχάλη 157 και Διγενή Ακρίτα, τηλ. 64.34.700). Η τιμή του εισιτηρίου για την ΚΝΕ σ' αυτήν την παράσταση θα είναι 1.000 δρχ. (αντί της κανονικής των 3.500 δρχ.). Το εισιτήριο των 1.000 δρχ. θα ισχύσει για την ΚΝΕ και στη σημερινή, προτελευταία παράσταση του "Εργου χωρίς τίτλο", που θα δοθεί μετά τα μεσάνυχτα.

Τον τιμά η ΕΕΛ

Τιμητική εκδήλωση για τον πεζογράφο Νίκο Κυτόπουλο,διοργανώνει στις 13 του Μάρτη (7μμ) η Επιτροπή του Αυγέρειου Κύκλου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φερρών και Περιφέρειας "Βήρα".Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ΕΕΛ (Ακαδημίας και Γενναδίου 8) και θα μιλήσουν οι: Σταύρος Κατζουράκης, Βασίλης Λιόγκαρης, Γιώργος Σιδέρης.Μουσική συμμετοχή Αννα Σπύρου.Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Τάσος Ράμσης, Τατιάνα Λίγαρη.

Χορευτικές "Στιγμές"

Τη νέα της παραγωγή με τίτλο "...Στιγμές..." παρουσιάζει, από 14 του Μάρτη μέχρι 7 του Απρίλη, η Θεατρική - Χορευτική Ομάδα Λίλλυ Βελισσαρίου,στο θέατρο "Πολύτεχνο" (Μαυρομιχάλη 157). Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι των Τάκη Φλαμουρίδη - Λίλλυς Βελισσαρίου, οι χορογραφίες της Λίλλυς Βελισσαρίου, η μουσική επιμέλεια του Τάκη Φλαμουρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λέας Κούση. Χορεύουν οι: Αλεξέι Φεόκτιστοφ, Ελενα Κουρκούλη, Παναγιώτης Μανούσης,οι οποίοι αναπτύσσουν πέντε ιστορίες: "Στιγμές", "Μυχός", "Ρέντιμι κελ Κορε", "Να κι Πρίγκιπας" και "Υπαλλαγή Πνοής".

"Αρωμα" γυναίκας

"Μουσική και γυναίκες", είναι ο γενικός τίτλος του τρίπτυχου αφιερώματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 10, 12 και 14 του Μάρτη στο Μέγαρο Μουσικής. Μια διαδρομή στη γυναικεία μουσική δημιουργία στη διάρκεια τεσσάρων αιώνων, με την παρουσίαση έργων μουσικής δωματίου, συμφωνικής μουσικής και τζαζ, που φέρουν την υπογραφή 12 συνθετριών.

Τέσσερις Ελληνίδες, οι Κωνσταντία Γουρζή, Λένα Πλάτωνος, Λίλα Λαλαούνη και Χρύσα Γρένδα και δύο ξένες δημιουργοί, οι Φάνι Μέντελσον και Ελιζαμπέτ Ζακέ ντε Λα Γκερ, θα παρουσιαστούν την Κυριακή μέσα από έργα τους, που θα ερμηνεύσουν το Τρίο Αθηνών και οι σολίστ Γιάννης Μαργαζιώτης, Γιούρι Γιούνγκμπερτ, Βασίλης Παπαβασιλείου και Βίκυ Στυλιανού. Στις 12/3 θα ακουστούν συμφωνικά έργα των Κλάρα Σούμαν, Φάνι Μέντελσον, Εθελ Σμάιθ, Γκρατζούνα Μπάτσεβιτς και Σοφία Γκουμπαϊντούλινα.Ερμηνεύει η Ορχήστρα των Χρωμάτων,ενώ στο πιάνο θα είναι η Νέλι Σεμιτέκολο.Τζαζ συνθέσεις και ενορχηστρώσεις με την υπογραφή της ανήσυχης Κάρλα Μπλέι (θα τις αποδώσει με το "Τρίο" της) κλείνουν το αφιέρωμα στις 14/3.

"Φαίδρα" από το Κρατικό Θέατρο Κραϊόβας (Ρουμανία)

  • "Γρηγόρης Μαρκόπουλος (1928 - 1992): Μυθικά θέματα, προσωπογραφίες και ντοκιμαντέρ", είναι ο τίτλος της έκθεσης, που οργανώνει το μουσείο "Γουίτνεϊ" της Ν. Υόρκης, σε συνεργασία με το εκεί παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Η έκθεση - αφιέρωμα στον Ελληνα κινηματογραφιστή Γρ. Μαρκόπουλο θα διαρκέσει μέχρι τις 7 του Απρίλη. Γίνεται στο πλαίσιο του 25ου αφιερώματος νέων αμερικανικών ταινιών και βίντεο, προκειμένου να παρουσιάσει ευρύτερα το έργο ενός από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές της εποχής του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ