ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μεταγραφές μέσω υπουργείου Εργασίας!

Το υπουργείο εργασίας θα αποφασίζει στο εξής για τους ξένους αθλητές που θα αγωνίζονται στα ελληνικά σωματεία! Σύμφωνα με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στην υπόθεση Μπόσμαν, η απόκτηση άδειας εργασίας είναι το μοναδικό ντοκουμέντο που απαιτείται για την εγγραφή σε οποιοδήποτε σωματείο, από πολίτες όλης της Γης. Οπως διευκρίνισε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, η απόφαση δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμειβόμενου και ερασιτεχνικού αθλητισμού ή ομαδικών και ατομικών αθλημάτων. Ο Ασιάτης, ο Αμερικάνος, ο Αφρικανός ή ο Αυστραλός πολίτης που θέλει να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχει παρά να αποκτήσει άδεια εργασίας οποιουδήποτε επαγγέλματος. Η συνέχεια έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς η αρμόδια αθλητική ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να του εκδώσει δελτίο, στην περίπτωση φυσικά που έχει βρει σύλλογο.

Η κατάργηση των αθλητικών συνόρων και οι αλλαγές που αυτή συνεπάγεται, έχει διχάσει τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη σύσκεψη των Ολυμπιακών Επιτροπών που έγινε στις 29 Φλεβάρη στη Ρώμη, ναι μεν εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για την αναγκαιότητα ειδικής παραγράφου για τον αθλητισμό στην υπό αναθεώρηση Συνθήκη του Μάαστριχτ, όμως, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία και Δανία τάσσονται αναφανδόν υπέρ της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ενώ Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Επειδή όμως η ανάκληση της απόφασης Μπόσμαν είναι αδύνατη, σύμφωνα με τον ΓΓΑ Γ. Βασιλακόπουλο, μέσω της διακυβερνητικής επιτροπής που θα αρχίσει να συνεδριάζει στις 29 Μάρτη στη Ρώμη, θα γίνει προσπάθεια καθορισμού των σωματείων που θα παίζουν παράλληλα και το ρόλο του εργοδότη, θα έχουν δηλαδή στη δύναμή τους εργαζόμενους, ώστε η καταστρεπτική για τις... μικρές χώρες αθλητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να περιοριστείστο πλαίσιο τριών - τεσσάρων αθλημάτων και να μην αλλοιώσει στο διάβα της κάθε έννοια εθνικής αθλητικής πολιτικής.

Γ. Γ.

ΠΑΟ - ΜΠΕΝΕΤΟΝ 70-67
Παραλίγο έμφραγμα

Οι "πράσινοι" σκόρπισαν τη μεγάλη διάφορα που είχαν πάρει (58-42) και κινδύνευσαν με ήττα

Ας είναι καλά ο Χένρι Ουίλιαμς. Ο κορυφαίος παίκτης της Μπενετόν Τρεβίζο αστόχησε στο τελευταίο σουτ του αγώνα κι ο Παναθηναϊκός δεν έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Φανταστείτε να είχε ευστοχήσει ο Αμερικανός... Διαφορά 16 πόντων δέκα λεπτά πριν το τέλος (58-42) πετάχτηκε με παιδαριώδη τρόπο στα σκουπίδια. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Στ. Βράνκοβιτς. Ο Κροάτης, αφού έπεισε τους Ιταλούς ότι δε βρίσκει καλάθι ούτε από το ένα μέτρο, έγινε ο αρνητικός πρωταγωνιστής. Πέντε Ιταλοί μάρκαραν τέσσερις παίκτες του Παναθηναϊκού κι ο Βράνκοβιτς, πελαγωμένος στη γραμμή των ελεύθερων βολών. Δύο άστοχα δικά του σουτ και τρία δευτερόλεπτα του Οικονόμου, 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος αγώνα, έδωσαν τη δυνατότητα στους Ιταλούς να διεκδικήσουν ακόμα και τη νίκη. Στο κρίσιμο σημείο κι ενώ το σκορ ήταν 69-67, η τύχη δε γύρισε την πλάτη στον Παναθηναϊκό. Ο Μαλίκοβιτς είχε δώσει εντολή στον Κόρφα να κάνει φάουλ στον Ουίλιαμς, αυτός τον έχασε από τα μάτια του, αλλά ο Αμερικανός ανενόχλητος αστόχησε, για να γράψει στη συνέχεια ο Κόρφας, με μία εύστοχη βολή, το τελικό 70-67.

Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν, αλλά αλίμονο αν οι παίκτες του Παναθηναϊκού εφησυχαστούν στην απόδοση του πρώτου αγώνα. Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν 44-33 στο ημίχρονο, διαφορά που διαμορφώθηκε με τις εκλάμψεις των Αλβέρτη και Ουίλκινς. Ο νεαρός, αν και είχε επωμιστεί την ευθύνη της άμυνας στον Ουίλιαμς, αποδείχτηκε λίρα εκατό από τα 6.25 μέτρα. Με 10 προσωπικούς πόντους μετέτρεψε το 16-11 σε 26-13, πριν αποσυρθεί από τον Μαλίκοβιτς στον πάγκο με 3 φάουλ. Ακολούθησε ένα άκαρπο εξάλεπτο, με μόνο ένα καλάθι στο ενεργητικό του Παναθηναϊκού, πριν ο Ουίλκινς αναλάβει να διατηρήσει τις ισορροπίες. Χαρακτηριστική ήταν πάντως η αδυναμία του Παναθηναϊκού να περάσει την μπάλα κοντά στη ρακέτα, αν και η Μπ. Τρεβίζο παρατάχτηκε με κοντό σχήμα. Κι αν ο Αλβέρτης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Γκράτσις που τον μάρκαρε ήταν κοντότερος κατά 13 πόντους, ο Οικονόμου με αντίπαλο τον Πίτις βοήθησε ελάχιστα. Ο Αμπράσα παραλίγο να κάνει την έκπληξη στο τέλος, αλλά δεν έφτασε το τρίποντο του Ουίλιαμς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 18 (3), Βουρτζούμης 3 (1), Οικονόμου 7, Κόρφας 4, Γιαννάκης 6 (1), Βράνκοβιτς 6, Ουίλκινς 24 (1), Πετσάρσκι 2.

ΤΡΕΒΙΖΟ: Μπονόρα 6, Γκράτσις 5 (10, Κιάτζιτζ 2, Ρεμπράτσα 8, Βιανίνι 2, Πεσίνα 4, Ουίλιαμς 24 (2), Αμπράσα 9 (1).

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ 68-49
Σκέπασε τα καλάθια

Με κορυφαίο τον Φασούλα οι ερυθρόλευκοι έκαναν επίδειξη ισχύος απέναντι στη "βασίλισσα"

Αλλαξε ρόλους χτες ο Ολυμπιακός στο Ειρήνης και Φιλίας. Ετεροχρονισμένα "ντύθηκε" βασιλιάς και πέτυχε εντυπωσιακή νίκη 68-49 επί της Ρεάλ. Τώρα η αρμάδα του Γιάννη Ιωαννίδη χρειάζεται μια ακόμη επιτυχία στη Μαδρίτη την ερχόμενη Τρίτη ή Πέμπτη ώστε να σφραγίσει το εισιτήριό της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Παρίσι.

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν καλά διαβασμένοι στο τερέν του ΣΕΦ και με άμυνα από γρανίτη κατάφεραν να εξουδετερώσουν τα ατού της Ρεάλ, Τζο Αρλάουκας και Ζόραν Σάβιτς. Ο Παναγιώτης Φασούλας έκρυψε τον... ήλιο στον Αμερικανό αλλά και στον Σέρβο φορ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο του... εναέριου χώρου. Ο Ρίβερς για μια ακόμη φορά ήταν το μυαλό της ομάδας, ενώ ο Νάκιτς "πυροβολούσε" κατά βούληση. Ο Ολυμπιακός πήρε νωρίς νωρίς μια διαφορά 10 πόντων που συντήρησε ως το τέλος του ημιχρόνου (35-26). Η έμπνευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να ξεκινήσει στο δεύτερο μέρος με άμυνα ζώνης ήταν... καταστροφική. Η ελληνική ομάδα με πολλές λύσεις στην επίθεση αύξησε τη διαφορά σταδιακά μέχρι και τους 18 πόντους και έφτασε σε άνετη επικράτηση με τη μέγιστη τιμή στη διαφορά στους 19 πόντους! Δεν είναι και λίγο πράγμα να περιορίζεις τη Ρεάλ σε τέτοια χαμηλά επίπεδα στην επίθεση όταν πέρασε από την Μπολώνια με ενεργητικό 115 πόντους...

Από τον Ολυμπιακό κορυφαίος ήταν ο Παναγιώτης Φασούλας που κυριολεκτικά "σκέπασε" τα καλάθια. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν και πάλι το "μυαλό" της ομάδας, ενώ ο Νάκιτς ήταν ο ψυχρός εκτελεστής. Ο Γουόλτερ Μπέρι βοήθησε σημαντικά σε άμυνα και επίθεση, ενώ μοναδική παραφωνία ήταν ο Γιώργος Σιγάλας που φορτώθηκε νωρίς με 4 φάουλ. Ευτυχώς το κενό του κάλυψε επάξια ο Θύμιος Μπακατσιάς.

Από τη "βασίλισσα" της Ευρώπης αν εξαιρέσει κανείς το καλό ξεκίνημα του Ζόραν Σάβιτς και την άνοδο του Τζο Αρλάουκας στην επανάληψη (σ σ. όλα όμως είχαν κριθεί) δύσκολα θα βρεις θετικά στοιχεία. Μακάρι ίδια εικόνα να παρουσιάσει και στη Μαδρίτη την ερχόμενη Τρίτη. Μετά τον αγώνα ο Ντ. Ρίβερς δήλωσε: "Είχαμε μια εξαιρετική παρουσία στην άμυνα. Ηταν το άλφα και το ωμέγα για τη νίκη μας. Τώρα όλα θα κριθούν στην Ισπανία. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε μια νίκη ώστε να πάμε στο Παρίσι".

Εξαιρετική η διαιτησία των Ντάγκαν - Μαϊλαμπιού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 4, Σιγάλας 3, Μπέρι 12, Νάκιτς 12 (1τρ), Φασούλας, Τόμιτς 2, Τάρλατς 4, Ρίβερς 14 (1τρ. ), Παπανικολάου, Γαλακτερός.ΡΕΑΛ: Αμπαντ 6, Αρλάουκας 26, Αντούνεθ 2, Σάβιτς 15, Σάντος, Μοράλες, Λάσο.

ΒΟΛΕΪ
Ραντεβού με μια άγνωστη

Στοιχεία για την Αλκομ Καπέλε, αντίπαλο του Ολυμπιακού στον ημιτελικό, ψάχνει ο Γ. Λάιος! Τρίτη στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος η Ορεστιάδα

Ραντεβού με μια άγνωστη έχει το Σάββατο στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Κυπελλούχων ο Ολυμπιακός. Αντίπαλός του είναι η ολλανδική Αλκομ Καπέλε και ο προπονητής των ερυθρολεύκων Γιάννης Λάιος παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει σχεδόν τίποτα για την αντίπαλό του, αφού δεν την έχει δει ούτε καν σε κασέτα. Ο Γ. Λάιος περίμενε σήμερα μια κασέτα με παιχνίδι της Αλκομ, ώστε να καθορίσει την τακτική της ομάδας του. Πάντως, ο προπονητής των ερυθρολεύκων θεωρεί ότι η ομάδα του έχει την εμπειρία για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, την Κυριακή το βράδυ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, Σ. Μουστακίδη, το φάιναλ φορ το Σαββατοκύριακο είναι η μεγάλη πρόκληση, αλλά παραδέχτηκε ότι η ομάδα δεν είναι στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση μετά την ήττα από τα Γιάννενα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τους οπαδούς του Ολυμπιακού για τα εισιτήρια. Μέχρι χτες είχαν πουληθεί 9.500 εισιτήρια για κάθε μέρα.

Ο άλλος ημιτελικός είναι μεταξύ της ισπανικής Αλμέρια και της γερμανικής Βούπερταλ.

Αυλαία στο πρωτάθλημα

Η Ορεστιάδα με αναπτερωμένο το ηθικό της, μετά την περιπέτεια του Παρισιού, κέρδισε στο ντέρμπι του Εβρου τον Εθνικό στην Αλεξανδρούπολη με 3 - 1 (15 - 7, 11 - 15, 15 - 11, 15 - 6). Με τη νίκη τους αυτή οι ακρίτες πήραν οριστικά την τρίτη θέση στην κατάταξη της κανονικής περιόδου. Η τελική βαθμολογία: ΠΑΟ 42 (63 - 17), Αρης 39 (57 - 33), Ορεστιάδα 38 (57 - 25), Ολυμπιακός 38 (55 - 29), Κτησιφώντας 37 (52 - 33), Ηρακλής 34 (43 - 37), Εθνικός 30 (34 - 49), Μίλωνας 30 (36 - 52), Εσπερος 29 (29 - 53), ΠΑΟΚ 28 (33 - 54), Γιάννενα 28 (27 - 54), Ζαφειράκης 23 (15 - 65).

Τα ζευγάρια στα πλέι οφ είναι: ΠΑΟ - Μίλωνας, Αρης - Εθνικός Αλεξ., Ορεστιάδα - Ηρακλής, Ολυμπιακός - Κτησιφώντας. Τα πλέι οφ ξεκινούν το Σάββατο και θα συνεχιστούν Τρίτη και Πέμπτη (φυσικά το Σάββατο δεν παίζει ο Ολυμπιακός). Στο μεταξύ, η ΕΟΠΕ υποχώρησε στις απαιτήσεις των Βούλγαρων και των Γιουγκοσλάβων και θα σταματήσει το πρωτάθλημα την 20ή Μάρτη λόγω των υποχρεώσεων τους στο προολυμπιακό τουρνουά. Μετά τη νέα διακοπή του πρωταθλήματος αναμένεται να τελειώσει στις 8 Απρίλη προς μεγάλη θλίψη του Χιλμπέρτο Χερέρα, που βλέπει το διάστημα προετοιμασίας της Εθνικής ενόψει του προολυμπιακού να συρρικνώνεται σε τρεις βδομάδες.

Συγνώμη ζήτησε ο Μάλκοβιτς

Συγνώμη από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, επειδή στο τέλος δεν τους χαιρέτησαν, ζήτησε ο Μπ. Μάλκοβιτς. "Οι φίλαθλοι έδωσαν το κάτι παραπάνω, εμείς όχι", υπογράμμισε. Οι λόγοι; "Στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν κάναμε σκριν, παίξαμε αργά, δε μας βγήκαν τα συστήματα, ενώ είμαστε αδύναμοι στα ριμπάουντ", υπογράμμισε. Ο Σέρβος προπονητής απέδωσε την άσχημη εμφάνιση του Βράνκοβιτς στο ότι έχασε 8 κιλά το τελευταίο διάστημα και εξέφρασε την ευχή ότι στο Τρεβίζο η ομάδα του θα παίξει καλύτερα. "Θα πάμε στην Ιταλία να προσφέρουμε κάτι καλύτερο", κατέληξε.

Ο Μάικ Ντ' Αντόνι απέδωσε το άσχημο α ημίχρονο της ομάδας του στον αργό ρυθμό και το γεγονός ότι οι παίκτες του αγωνίστηκαν χωρίς επιθετικό πνεύμα στην άμυνα. "Ολοι μου έλεγαν να παίξω ζώνη, αλλά όταν την εφαρμόσαμε πήγαν όλα τα σουτ του Παναθηναϊκού. Στην επανάληψη πήγαμε καλύτερα, γιατί μας πήγαν τα σουτ". Οσο για το παιχνίδι της Τρίτης; "Στην Αθήνα καταλάβαμε τι πρέπει να αλλάξουμε", τόνισε.

Τα άλλα αποτελέσματα

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε ήδη εισιτήριο για το Παρίσι. Η ισπανική ομάδα, ευκολότερα του αναμενομένου, νίκησε στην Κωνσταντινούπολη την Ούλκερ με 105 - 77 και χρειάζεται μια ακόμη νίκη στην έδρα της για να προκριθεί. Στον τέταρτο ημιτελικό, η Ορτέζ επικράτησε στη Γαλλία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 78 - 65.

Ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν ο κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια χθες στον

Ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν ο κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια χτες στον αγώνα Ολυμπιακού - Ρεάλ

@

Για το Κύπελλο Κυπελλούχων ποδοσφαίρου η Πάρμα κερδισε στην Ιταλία την Παρί Σ. Ζ. με γκολ του Στόιτσκοφ στο 60. Σε άλλο αγώνα η Γκλάντμπαχ ήρθε ισόπαλη με τη Φέγενορντ με 2-2 (Γουίνχοφ 4', Καστενμάγερ 43' - Γκάστελ 34', Κούμαν 45').



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ