ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενιαίο μέτωπο αγώνα με το ευρύτερο μαζικό κίνημα
  • Δε χωράει ισότητα δικαιωμάτων εκεί που κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος
  • Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα συμφέροντα των γυναικών που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και εφοπλιστών, των πολυεθνικών εταιριών. Δε χωράει ισότητα δικαιωμάτων εκεί που κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος, η πολιτική του συμβιβασμού με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας,τονίζει σε μήνυμά της, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΚΕ του ΚΚΕ. Το κείμενο του μηνύματος είναι το παρακάτω:

"Το ΚΚΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμια Μέρας της Γυναίκας καλεί τις γυναίκες της πατρίδας μας να αναπτύξουν πιο έντονα και πιο πλατιά κοινές φιλειρηνικές προσπάθειες με τις γυναίκες των βαλκανικών χωρών, της γειτονικής Τουρκίας ιδιαίτερα, τις γυναίκες όλης της Ευρώπης, ως ασπίδα στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στην πολιτική του εθνικισμού, σοβινισμού και ρατσισμού, στην πολιτική αλλαγής των μεταπολεμικών συνόρων.

ΑΑλλη μια χρονιά που η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας βρίσκει τις Ελληνίδες διπλά φορτωμένες από το βάρος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που χρόνια ασκείται στον τόπο μας. Καταπιεσμένες από το πλέγμα ανισοτήτων και διακρίσεων στην εργασία, την κοινωνική ζωή, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, την οικογένεια.

Η ανεργία των γυναικών τριπλασιάζεται, τα ποσοστά μακράς διάρκειας ανεργίας στις γυναίκες αυξάνονται επικίνδυνα. Οι νέες γυναίκες, πολλές από τις οποίες έχουν τελειώσει ανώτερες και ανώτατες σχολές, ψάχνουν χωρίς ελπίδα για δουλιά. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες δεν έχουν προσωπικό εισόδημα, ασφάλιση, δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται μακριά από μια στοιχειώδη περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση, στην πόλη, στις λαϊκές εργατικές συνοικίες, στην εγκαταλειμμένη ύπαιθρο.

Τα περίφημα προγράμματα ισότητας, που όλες οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν απλόχερα στις γυναίκες, η πολυδιαφημισμένη ισοτιμία που "οραματίζεται" η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει στα χαρτιά, κενό γράμμα.

Κατακτήσεις που είχε αποσπάσει το εργατικό, λαϊκό και το γυναικείο κίνημα αμφισβητούνται, παίρνονται πίσω σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή όλων των κομμάτων που αναγορεύουν σε μονόδρομο τη συμμόρφωση και υποταγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα συμφέροντα των γυναικών που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και εφοπλιστών, των πολυεθνικών εταιριών. Δε χωράει ισότητα δικαιωμάτων εκεί που κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος, η πολιτική του συμβιβασμού με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ολα τα προγράμματα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ισοτιμία και τις ίσες ευκαιρίες υπέρ των γυναικών δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, γιατί οι νόμοι του κέρδους, της λεγόμενης οικονομίας της αγοράς είναι ασυμβίβαστοι με την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναγνώριση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών.

Ολα τα κόμματα στον τόπο μας έχουν γραμμένη την ισοτιμία των γυναικών με μεγάλα γράμματα στα προγράμματά τους. Ως εκεί φτάνουν, αρνούνται, όμως, συνειδητά να ακολουθήσουν ή να στηρίξουν την πολιτική που οδηγεί στην κατάργηση της ανισότητας των δύο φύλων. Γιατί μια τέτοια πολιτική συνεπάγεται αμφισβήτηση των βάθρων του σημερινού συστήματος, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και καταπίεση με βάση την τάξη και το φύλο. Αρνούνται στοιχειώδη μέτρα που ανακουφίζουν τη θέση της γυναίκας, γιατί δε θέλουν να θίξουν στο παραμικρό τα κέρδη των καπιταλιστών και, πριν απ' όλα, τα κέρδη των πολυεθνικών, των μονοπωλίων.

Αρκούνται σε φιλολογικές και ανώδυνες διακηρύξεις και εκκλήσεις για σεβασμό της προσωπικότητας της γυναίκας, αλλά αυτές οι διακηρύξεις μένουν έξω από το χώρο εργασίας, δεν μπαίνουν στο εργοστάσιο, στο γραφείο, δε φτάνουν στο χωράφι. Αρνούνται να διαθέσουν χρηματικά ποσά για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, για κοινωνικές εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις, που εξ αντικειμένου θα βελτιώσουν τη θέση της γυναίκας μέσα και έξω από το σπίτι. Αρνούνται να παρέμβουν με συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να σταματήσει η προσβολή της προσωπικότητας της γυναίκας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που βρίσκονται στα χέρια των πλουτοκρατών προστατών τους. Αρνούνται να καταγγείλουν επώνυμα και να τιμωρήσουν εργοδότες που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία σε βάρος των γυναικών.

Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν την πρώτη ευθύνη για τη σημερινή δεινή θέση που βρίσκονται εκατομμύρια Ελληνίδες. Ανεύθυνα, όμως, δεν είναι και εκείνα τα κόμματα που προπαγανδίζουν την ισότητα των γυναικών από τη μια, και από την άλλη παραπλανούν τις γυναίκες ότι είναι δυνατό με τα προγράμματα "σύγκλισης" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη "Λευκή" και την "Πράσινη Βίβλο", με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και το μοίρασμα της ανεργίας, με τη λεγόμενη επαγγελματική κατάρτιση, να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας και να κατακτήσει την πολυπόθητη χειραφέτηση.

Ο αγώνας για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας είναι αγώνας αδιαίρετος σήμερα με τον αγώνα κατά της εξουσίας των πολυεθνικών, κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, είναι αγώνας αδιαίρετος με την προοπτική κατάργησης κάθε μορφής ταξικής και φυλετικής εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να οργανωθούν γύρω από τα σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τις επαγγελματικές τους και τις γυναικείες οργανώσεις, κάθε φορέα ή κίνηση που στηρίζει τα λαϊκά προβλήματα και εκφράζει διάθεση πραγματικής αντίστασης και διεκδίκησης. Μόνο ένα ισχυρό, οργανωμένο, πολύμορφο παλλαϊκό μέτωπο, που αντιμάχεται την πολιτική που υπηρετεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο και την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, είναι δυνατό να αποτελέσει το αντίβαρο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ριζικών αλλαγών στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, το ΚΚΕ στηρίζει ενεργά αιτήματα που προβάλλουν γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας, αυτές που είναι διατεθειμένες να παλέψουν ασυμβίβαστα τη σημερινή πολιτική, τη μοιρολατρία και την υποταγή.

  • Να διεκδικηθεί η πλήρης απασχόληση των εργαζομένων (35ωρο, πενθήμερο, 7ωρο) με αύξηση αποδοχών, πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και δραστικό περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας. Στόχος για το λαϊκό κίνημα η δημιουργία στην πορεία πολιτικών προϋποθέσεων για την πλήρη κατάργησή τους.
  • Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισε η ΝΔ και υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση να καταργήσει, να μειωθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, να δοθεί κοινωνικό επίδομα σε όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για σύνταξη.
  • Να διεκδικηθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.
  • Να αναπτυχθεί αγώνας για μια κλαδική αντιμονοπωλιακή πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης, να σταματήσει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
  • Να αναπτυχθεί διεκδικητικός αγώνας με επίκεντρο την αύξηση των κονδυλίων των κοινωνικών δαπανών σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, με αντίστοιχα ειδικά προγράμματα, που αφορούν τις γυναίκες και τις σύγχρονες ανάγκες τους.
  • Να ασκηθεί πίεση για να εφαρμοστεί ο οικογενειακός προγραμματισμός σε όλες τις γυναίκες των χωριών και των πόλεων.

Γύρω από αυτά τα άμεσα και ώριμα στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών μαζών αιτήματα είναι δυνατό να συναντηθούν σε κοινό αγώνα γυναίκες που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Το ΚΚΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να γίνει ευρύτερα κατανοητή η ανάγκη της συμπαράταξης του γυναικείου και του γενικότερου λαϊκού κινήματος, σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα, για την αλλαγή και, στην πορεία, την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού, σε βάρος των μονοπωλίων και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών".

Εκδηλώσεις και μηνύματα

Στη Χαλκίδα,σε συγκέντρωση γυναικών, στο ξενοδοχείο "Παλίρροια", μιλά σήμερα, στις 6.30 μμ., η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,με θέμα "Η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Στη Λάρισα,οι γυναικείες οργανώσεις ΟΓΕ, ΕΓΕ, Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μαζί με τα Σωματεία Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργών, διοργανώνουν σήμερα, στις 11 πμ., στην αίθουσα Εργατικού Κέντρου Λάρισας, συγκέντρωση με θέμα το τρίπτυχο "Ισότητα - Δουλιά - Ειρήνη".

Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" διοργανώνει σήμερα, στις 8 μμ, ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, θα τιμήσει 100 γυναίκες για την προσφορά τους στον αθλητισμό.

Στα πλαίσια της σημερινής μέρας, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και το Πολιτιστικό του Κέντρο, τιμά 10 Ηρακλιώτισσες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, σε εκδήλωση στη "Βίλα Στέλλα", στις 8 μμ.

Εκδήλωση γιορτασμού της Μέρας έγινε την Τετάρτη στο Δήμο Βύρωνα.Οι τοπικοί Σύλλογοι Γυναικών ζήτησαν να καθιερωθούν στα ΜΜΕ κώδικες δεοντολογίας προστασίας της προσωπικότητας του ατόμου και να εκπροσωπείται το γυναικείο κίνημα στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και στη διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας.

Μηνύματα

Με την ευκαιρία της σημερινής διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), χαιρετίζει τις Ελληνίδες γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και ιδιαίτερα τις γυναίκες που συμμετέχουν στους αγώνες για την ειρήνη. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, καλεί τις γυναίκες της πατρίδας μας να συσπειρωθούν στο Κίνημα Ειρήνης και να αναπτύξουν κοινές φιλειρηνικές προσπάθειες με τις γυναίκες των βαλκανικών χωρών και όλης της Ευρώπης.

Σε ενεργητική, αγωνιστική συσπείρωση και συλλογική δράση, καλούν όλες τις γυναίκες της Ελλάδας, οι αγωνίστριες του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.

Μήνυμα για τη σημερινή μέρα έστειλε η γενική γραμματέας Ισότητας, Κωνσταντίνα Τζίφα Πανταζή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέρα μνήμης και απολογισμού της δράσης του γυναικείου κινήματος.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ σημειώνει ότι "στηρίζει την Ελληνίδα στους αγώνες για ουσιαστική ισότητα και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού".

Οι γυναίκες της ΠΟΛ. ΑΝ. χαιρετίζουν τη σημερινή μέρα και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικά κατηγορίες γυναικών.

Σε μια γενικόλογη δήλωσή τους ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, η Σουηδέζα Επίτροπος Ανίτα Γκράντιν, η Γερμανίδα Βουλφ Μάτις, ο Ιρλανδός Πάτραϊγκ Φλιν και ο Φινλανδός Ερκι Λικάνεν, αναφέρουν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ