ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Να ακουστεί στις γειτονιές φωνή αντίστασης"

Αύριο η πορεία ειρήνης, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης 8 δήμων της Αθήνας και του Πειραιά. Συζήτηση με εκπροσώπους των Επιτροπών

Μέρα αγώνα, μέρα δράσης για την ειρήνη, κατά των επιδιώξεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ζητούν την εδραίωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων και στη Βαλκανική, θυσιάζοντας στο βωμό της επιδίωξης αυτής την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αυτό το χαρακτηρισμό αποδίδουν σε αυτή την Κυριακή, οι Επιτροπές Ειρήνης των 8 δήμων από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, που διοργανώνουν πορεία ειρήνης από την Κοκκινιά στο Χαλάνδρι.

Πρόκειται για τις Επιτροπές Ειρήνης των Δήμων Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου, Περάματος, Δραπετσώνας, μαζί με την ΠΕΑΕΑ και τις αντίστοιχες επιτροπές της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".Οι οργανώσεις καλούν κάθε δημότη των παραπάνω δήμων, αλλά και κάθε πολίτη να συμμετάσχει στην αυριανή πορεία ειρήνης και να αντισταθεί με τον τρόπο αυτό σε "κάθε μορφή υποδούλωσης σε ξένα συμφέροντα και σχέδια απειλητικά για την εθνική και κυριαρχική μας ακεραιότητα".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι Επιτροπές Ειρήνης των δήμων τονίζουν ότι καταδικάζουν τον υποτελή τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της πρόσφατης κρίσης στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για τη μέχρι τώρα υποτακτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο διαμελισμό των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καθώς και για την εμπλοκή της στα τρομοκρατικά για την περιοχή αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Τα κεντρικά αιτήματα της πορείας ειρήνης είναι η επιστροφή στην Ελλάδα του εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία, το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων που λειτουργούν στη χώρα μας με την παράλληλη απομάκρυνση όλων των πυρηνικών, καθώς και η απαίτηση για καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

Επιτροπές Ειρήνης

Ο "Ρ" επικοινώνησε με εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης, διοργανωτών της αυριανής κινητοποίησης. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Μίμης Σεϊτανίδης,από την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, για τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής, στόχος είναι "πρώτα από όλα να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Γιατί η κατάσταση στο Αιγαίο και γενικά στη Βαλκανική δεν πηγαίνει καλά. Ανησυχούμε για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και πιστεύουμε ότι με ένα παλλαϊκό ειρηνικό κίνημα θα πετύχουμε αναστολή τουλάχιστον, αν όχι ματαίωση, των προσπαθειών των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας". "Εμείς πιστεύουμε" συμπλήρωσε ο Μ. Σεϊτανίδης "ότι κάθε κινητοποίηση φέρνει μια αντίσταση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, το πρόγραμμα της αποδοχής των επεμβάσεων στη χώρα μας".

Οπως μας πληροφόρησε ο εκπρόσωπος των Επιτροπών Ειρήνης, η διαδρομή που θα ακολουθήσει η πορεία έχει συμβολικό χαρακτήρα. "Την Κοκκινιά με το Χαϊδάρι τη συνδέει μια ιστορία, μπορώ να πω μια ιστορία αγώνων και αίματος. Σαν χτες (σ. σ. προχτές) το '44 είχε γίνει η Μάχη της Κοκκινιάς. Στο μπλόκο της Κοκκινιάς, που έγινε τον Αύγουστο του '44, όσοι άνδρες γλίτωσαν από τις εκτελέσεις, οδηγήθηκαν στο Χαϊδάρι. Αυτό το δρόμο λοιπόν κι εμείς οι ειρηνοδρόμοι θα ακολουθήσουμε, περίπου την ίδια οδό θα περπατήσουμε. Εχει ιστορικό χαρακτήρα. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η πορεία, έχει ξαναγίνει 3-4 φορές στο παρελθόν. Θέλουμε να επαναφέρουμε αυτή την κινητοποίηση σήμερα, γιατί βλέπουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Για αυτό ακριβώς συνδέουμε και το αίτημα των επανορθώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου".

Αισιόδοξα, πάντως, είναι τα μηνύματα που έρχονται από την επαφή που έχουν με τον κόσμο οι Επιτροπές Ειρήνης. "Το μήνυμα από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης είναι αίσιο", μας λέει ο Μ. Σεϊτανίδης, "βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση. Αλλωστε οι περισσότεροι δήμοι δεχτήκανε τη συμμετοχή τους, σε αυτές τις εκδηλώσεις. Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς έχει τακτική επαφή με τον κόσμο της Κοκκινιάς, ο κόσμος δέχεται τα μηνύματά μας. Ο κόσμος έχει ανησυχία και αναμονή συγχρόνως. Ο κόσμος φοβάται. Δεν έχει ακόμα όμως ευαισθητοποιηθεί τόσο, ώστε να αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα ειρήνης. Ο σκοπός λοιπόν είναι αυτός, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να έρθει κοντά μας και να αγωνιστεί μαζί μας για τα ιδεώδη της ειρήνης".

Πατριωτισμός

"Την Κυριακή, ημέρα αγωνιστική, στόχος μας είναι να ακουστεί στις γειτονιές, στους δήμους, μια φωνή αντίστασης στα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.Πίσω από τις πλάτες μας, μας κρύβουν πάρα πολλά σχέδια", μας επισήμανε, μιλώντας μας για την αυριανή κινητοποίηση, η Σούλα Βικτοράτου,από την Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω.

"Τον κόσμο τον απασχολεί η υπόθεση της ειρήνης", θα τονίσει, "άλλωστε έχουν γίνει κι άλλες κινητοποιήσεις πιο πριν και διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος αντιδρά, καταδικάζει όλα αυτά τα σχέδια των μεγάλων συμμάχων. Αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι ο λαός θα βρει το δρόμο του αγώνα. Αντιδρά από τη σκοπιά του ότι αμφισβητεί αυτό που λένε, πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, η Αμερική είναι μεγάλη δύναμη, βλέπει ότι είμαστε ακόμα πιο βαθιά μέσα στους σχεδιασμούς αυτών των... "συμμάχων" και διαφωνεί. Οπωσδήποτε οι αντιδράσεις μετράνε στην κυβέρνηση, ειδικά όταν είναι μαζικές. Εμείς πιστεύουμε ότι την Κυριακή θα υπάρξει συμμετοχή".

Σε ερώτηση μας γιατί χαρακτηρίζουν οι Επιτροπές Ειρήνης τον αγώνα αυτό "πατριωτικό", είναι άμεση η απάντηση της Σούλας Βικτοράτου: "Αγωνίζεσαι για την πατρίδα, ενώ κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν τον κόσμο στα σπίτια του. Ο δικός μας ο πατριωτισμός λέει ότι παλεύουμε ενάντια στα σχέδια των Αμερικανών, αλλά και ενάντια στις κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτά τα σχέδια".

Ντροπή!

Στη ρότα του ραγιαδισμού και της υποτέλειας κινήθηκε, για μια ακόμα φορά, η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση Σημίτη, με αφορμή το Διεθνές Δίκαιο αυτή τη φορά. Οι ...θεωρητικές προσεγγίσεις του "νέου" κυβερνητικού σχήματος, για το δίκιο και τα δικαιώματα των λαών, έδωσαν τη θέση τους στην πρακτική εφαρμογή και τα πράγματα έγιναν λίγο σαφέστερα, σχετικά με τον τύπο πολιτικής που καλλιεργεί η κυβέρνηση του "νέου" ήθους και ύφους. Εγινε περισσότερο αντιληπτό τι εννοεί ο πρωθυπουργός της, όταν λέει ότι "πρέπει να αλλάξει η κοινωνία"... Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του έδωσε σαφή δείγματα πώς τη θέλουν την κοινωνία. Τη θέλουν συνονθύλευμα ατομιστών και υποτακτικών, που θα γυαλίζουν τις μπότες των αφεντικών, ακόμα και όταν τα αφεντικά πατούν επί πτωμάτων. Γιατί; Γιατί, αν υπάρξει ταύτιση με την παλιανθρωπιά των ισχυρών, ίσως κερδηθεί η εύνοιά τους! Βασική αρχή των φορέων αυτής της πανάρχαιας σκουριάς της υποταγής είναι η εξής: Δε με νοιάζει τι γίνεται γύρω μου, αρκεί να μην παίρνουν εμένα τα "σκάγια". Αν, ταυτόχρονα, πρέπει να κλείνω και τα μάτια στις βρωμιές των ιμπεριαλιστών - αφεντικών, τότε είναι χρέος μου ακόμα και να τυφλωθώ!

Χτες, λοιπόν, η κυβέρνηση επέλεξε το ρόλο της "τυφλής" εθελοδουλίας. Ρωτήθηκε για το αν έχει θέση, αν έχει κάποιο σχόλιο, για την απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνουν το "εμπάργκο" κατά της Κούβας και αν θεωρεί ότι τέτοια πρακτική συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Κλήθηκε, δηλαδή, να τοποθετηθεί σε κάτι που η ίδια έχει δηλώσει ότι θεωρεί "αυτονόητο". Να υπεραμυνθεί των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που το κράτος - γκάνγκστερ παραβιάζει κατάφωρα. Κλήθηκε να διαφυλάξει την όποια τιμή της απέμεινε, μετά τα "ευχαριστώ" στους Κλίντον, Κολ και Σιράκ. Και αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στην οσφυοκαμψία της, απάντησε: "Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουν άλλες κυβερνήσεις. Και αυτό το οποίο αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας είναι να επιδιώκει και να επιτυγχάνει, ώστε οι άλλες κυβερνήσεις, στα θέματα που αφορούν τη δική μας χώρα, να έχουν θέσεις, οι οποίες θα είναι κοντά ή απολύτως σύμφωνες με τις θέσεις της δικής μας κυβέρνησης"!

Να, λοιπόν, που η ανύψωση της σημαίας του προτεκτοράτου δε θα αργήσει να αποτελέσει το έμβλημα, που αρμόζει σε μια κυβέρνηση που αποτελεί "συνέχεια" της προηγούμενης. Οπως εκείνη δεν τολμούσε να πει κουβέντα για τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, έτσι η "συνέχειά της" δεν τολμά να ψελλίσει λέξη κατά των στραγγαλιστών και επιβουλέων της κυριαρχίας μιας ανεξάρτητης χώρας. Ούτε καν στις ενστάσεις, που, για εμπορικούς λόγους, πρόβαλε η ΕΕ, δεν τόλμησε να κάνει νύξη η κυβέρνηση. Αντίθετα, αντέταξε τη φιλοσοφία "ο καθένας για την πάρτη του", ώστε να δώσει μια ακόμα παράσταση - διαπίστευση υποταγής στους "συμμάχους" της, γυρεύοντας κάποια ψίχουλα υποστήριξης στα "δικά της" θέματα. Αναγόρευσε τη ζητιανιά σε επίσημη διπλωματική πρακτική και το γλοιώδες ξεσκόνισμα της στολής των Ράμπο σε εξωτερική πολιτική. Ντροπή τους!

Η πορεία ειρήνης

Η διαδρομή, που θα ακολουθήσουν αύριο οι ειρηνοδρόμοι, είναι η εξής: Στις 10 το πρωί θα γίνει η εκκίνηση της πορείας από την πλατεία 17ης Αυγούστου (Οσία Ξένη) στην Κοκκινιά. Μέσω των οδών Κύπρου - Π. Ράλλη - Ζ. Πηγής και Ανωγείων, η πορεία - σύμφωνα με το πρόγραμμα - θα φτάσει στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10.45. Ακολουθώντας τη διαδρομή Δημητρακοπούλου - Ελ. Βενιζέλου, οι ειρηνοδρόμοι θα βρίσκονται στις 11.45 στην Αγ. Βαρβάρα και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγ. Ελεούσας. Στη συνέχεια διά μέσου των οδών Μ. Αλεξάνδρου - Περικλέους και Θηβών, η πορεία θα φτάσει στο Αιγάλεω (πλ. Τρούμαν) και από εκεί θα συνεχιστεί (Αναγεννήσεως - Αγ. Σπυρίδωνος - Ακρίτα) έως και την πλατεία Ηρώων στο Χαϊδάρι, όπου και θα τερματιστεί. Στην πλατεία Ηρώων θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λεωφορεία για τη μεταφορά των φίλων της ειρήνης στο χώρο εκκίνησης, θα βρίσκονται στα εξής σημεία: Δάσος Χαϊδαρίου 8.30, Παλατάκι επίσης στις 8.30 και στην πλ. Αγ. Ελεούσας στο Αιγάλεω στις 9.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ