ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Απεργιακή απάντηση στις απολύσεις

Την κήρυξη τριών 24ωρων απεργιών αποφάσισε η χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων που αρνούνται τη συρρίκνωση και την ανεργία

Την κήρυξη τριών 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα χτες - κατά τη γενική τους συνέλευση - οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής",αντιδρώντας στα σχέδια του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Π. Αγγελόπουλου,να συρρικνώσει την παραγωγή και να απολύσει 250 εργαζόμενους, και απαιτώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής χαλυβουργίας.

"Υποσχέσεις και συμπάθειες πήραμε πολλές, λύση όμως καμία", σημείωσε ο Α. Φλεβαρόπουλος,αντιπρόεδρος του σωματείου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις πολλαπλές συναντήσεις της διοίκησης του σωματείου με τον υπουργό Εργασίας, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και στελέχη των υπουργείων. Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στα αιτήματα των εργαζομένων για έλεγχο των ανεξέλεγκτων εισαγωγών χαλυβουργικών προϊόντων, καθώς και να μπει σαν όρος στις συμβάσεις για τα μεγάλα έργα, ένα ποσοστό σιδήρου να προέρχεται από τις ελληνικές βιομηχανίες.

Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι καθόρισαν την πρώτη 24ωρη απεργία για την επόμενη βδομάδα, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση και πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Επίσης δυο ακόμα 24ωρες απεργίες με ανοιχτή ημερομηνία, ενώ σε περίπτωση αιφνιδιαστικών απολύσεων αποφασίστηκε να σταματήσουν επιτόπου τις μηχανές του εργοστασίου.

"Είναι κοινή διαπίστωση ότι σε οποιαδήποτε απόφαση για συρρίκνωση ή για κλείσιμο εργοστασίων βρίσκουμε μπροστά μας την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, άσχετα από το πώςπροσεγγίζει την ΕΕ καθένας. Τι πρέπει να κάνουμε; Να αντισταθούμε", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Κουμπούρης,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου, συμπληρώνοντας πως την πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης εκμεταλλεύονται οι βιομήχανοι που "αφήνουν πίσω τους ερείπια βιομηχανιών". Εφερε σαν παράδειγμα τη "Χαλυβουργική", όπου ο βιομήχανος αφού εκμεταλλεύτηκε σκληρά τους εργαζόμενους, τους καλεί τώρα να γίνουν "αποδιοπομπαίοι τράγοι". Τόνισε πως στην πολιτική αποβιομηχάνισης της ΕΕ, που ακολουθεί η κυβέρνηση, πρέπει να αντιπαρατεθούν κλαδικές πολιτικές για τη στήριξη της βιομηχανίας. Ειδικά για τη χαλυβουργία πρότεινε "τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα δίπλα στη Λάρκο, που θα αποτελεί βασικό κορμό για τη στήριξη και ανάπτυξη όλης της χαλυβουργίας".

Εν μέσω "συμπαθειών" ο Ν. Βρεττός,πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας, απέκλεισε ουσιαστικά κάθε μέτρο στήριξης της χαλυβουργίας.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, ο Δ. Τσιουμπρής,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ, ο Π. Λαζάρου,πρόεδρος του ΕΚ Ελευσίνας κ.ά. Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους εξέφρασαν ο αντινομάρχης, Α. Αρκουδάρης,οι δήμαρχοι, Ελευσίνας, Γ. Γεωργόπουλος,Ασπροπύργου, Γ. Λιάγκος,Μάνδρας, Α. Μαραγκός και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαγούλας, Κ. Μίχας.

Οι δήμαρχοι συναντήθηκαν μετά τη συνέλευση με τον πρόεδρο της εταιρίας, Β. Βάββα,ο οποίος εμφανίστηκε ανένδοτος στην απόφαση για κλείσιμο τμημάτων παραγωγής και ομαδικές απολύσεις.

Ψηφίζουν από αύριο οι μεταλλεργάτες

Ανοίγουν από αύριο Παρασκευή οι κάλπες στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, ο "Προμηθέας" για την εκλογή νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Με την εγγραφή πάνω από 100 νέων μελών στο συνδικάτο τις τελευταίες μέρες, "σφραγίστηκε" η πανεξόρμηση των στελεχών του συνδικάτου, με στόχο την ισχυροποίησή του.

"Κάθε ψήφος είναι ενίσχυση της δύναμης του συνδικάτου για λύση των προβλημάτων",τονίζει - σε ανακοίνωσή του - "ο Προμηθέας", καλώντας τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες. Οι εκλογές θα διεξάγονται έως και την Τρίτη 19 Μάρτη, στα γραφεία του συνδικάτου στο ΕΚΑ, καθημερινά από τις 3μμ έως τις 8μμ και το Σαββατοκύριακο από τις 9πμ έως τις 3μμ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς από τα στελέχη του συνδικάτου, όπου καλούνται οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν γύρω απ' το συνδικάτο και τη δράση του. Οπως θα πει ο Δ. Κυπραίος,μέλος του ΔΣ και στέλεχος της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας","τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν περιοδείες σε μια σειρά εργοστάσια, όπως στη ΓΙΟΥΛΑ, στη MEVACO, στη ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, στη ΒΙΜΕΚΑΤ, στον ΚΑΛΗ, στον ΚΑΝΑΔΑ, αλλά και σε δεκάδες βιοτεχνίες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταλλεργάτες ολοένα και οξύνονται, ως αποτέλεσμα των πολιτικών αποβιομηχάνισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτό το διάστημα έχουμε και αρκετές απολύσεις. Η παρέμβαση του συνδικάτου ήταν άμεση και σε αρκετές περιπτώσεις θετική. Η επαφή και η συζήτηση με τους εργαζόμενους ανέδειξε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και μέσα απ' αυτές και τη δράση του συνδικάτου, πείθονται για την ανάγκη συσπείρωσης γύρω απ' αυτό, για την ανάγκη αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια βιομηχάνων και κυβέρνησης, για την ανάγκη ισχυροποίησης των ταξικών δυνάμεων. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δεκάδες νέες εγγραφές μελών, μόνο τις τελευταίες μέρες".

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπέρ της συμφωνίας της ντροπής

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την απόφαση της πλειοψηφίας οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ

Την επαίσχυντη συμφωνία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που, με ψήφους της ΠΑΣΚΕ, ενέκρινε η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, επικρότησε η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στην προχτεσινή του συνεδρίαση. Την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι έξι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στο ΕΚΠ και αναφέρουν ότι η απόφαση πάρθηκε με οχτώ ψήφους υπέρ (ΠΑΣΚΕ), επτά κατά και ένα λευκό, απουσίαζαν δυο σύμβουλοι του "ΣΥΝ" και ένας της ΔΑΚΕ.

Στην ανακοίνωσή τους οι έξι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ τονίζουν ότι η απόφαση αυτή έρχεται να αναιρέσει προηγούμενες αποφάσεις του ΕΚΠ, που καλούσαν τους εργαζόμενους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, απώλειες εισοδήματος των τελευταίων ετών και την αναδιανομή του ΑΕΠ.

"Η λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εργοδοσίας και της ΕΕ, που εκφράζουν αυτές οι παρατάξεις και οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, απορρίπτονται από όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Εμείς μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικών και διμερών συλλογικών συμβάσεων που να διασφαλίζουν πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις των εργαζομένων, να αντιμετωπίζουν το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας και να προωθούν τη διεκδίκηση των θεσμικών αιτημάτων τους".

"Αέρας κοπανιστός" η νομιμοποίηση των αλλοδαπών

Δεν υπάρχει νομοσχέδιο, δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας! Μετά τις 19 του Μάρτη λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο "καταπολέμησης της ανεργίας"...

Παρά τις αντίθετες δηλώσεις και δεσμεύσεις του προηγούμενου υπουργού Εργασίας Στ. Τζουμάκα,ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, ούτε κάποια σχετική πρόταση, αν και υπήρχαν αναφορές και σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα με τη μορφή σχετικών προτάσεων!

Σχετικά με το νομοσχέδιο "καταπολέμησης της ανεργίας", το οποίο καταρτίζεται από τον ΟΑΕΔ και συμπυκνώνει - σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα - όλη την αντεργατική φιλοσοφία της "Λευκής Βίβλου",ο υπουργός είπε ότι θα δοθούν λεπτομέρειες μετά τις 19 του Μάρτη.

Σχετικά με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας,που όπως παραδέχτηκε έχουν διαλυθεί, δήλωσε ότι ζήτησε την επαναφορά τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας με επιστολή του στον κ. Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα γι' αυτό το σκοπό πρότεινε και ένα είδος... ανταλλαγής, με την επαναφορά στην αρμοδιότητα των Νομαρχιών της τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες - διαδικασία στην οποία αναφέρεται ο νόμος 1648.

Για τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που είχαν "παγώσει" το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι "έβαλα 428 υπογραφές όταν ήρθα. Τα πήραμε τα λεφτά, κάπου 50 δισ. δραχμές".

Απεργία την Πρωτομαγιά
  • Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για τη 1 Μάη, με συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως. Παράλληλα καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να συνδιοργανώσουν με το ΕΚΑ τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά και θέτει ως σημεία αιχμής των διεκδικήσεων την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, τη φορολογική μεταρρύθμιση, το εισόδημα και άλλα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων και συνταξιούχων.
Μέχρι 30 του Απρίλη η προθεσμία για τον ΟΕΚ

Μέχρι τις 30 Απρίλη 1996 θα μπορούν οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, για να δανειοδοτηθούν στα πλαίσια των προγραμμάτων απογραφής του 1983 και του ειδικού προγράμματος εξαιρετικών περιπτώσεων.

Από τη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής

Από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων της "Χαλυβουργικής"

Συνέλευση τεχνικών υπαλλήλων

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί, την Κυριακή 17 Μάρτη, 11 π.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ). Θα συζητηθεί η πορεία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θα αναδειχτεί εφορευτική επιτροπή, που θα αναλάβει τη διενέργεια των αρχαιρεσιών στις αρχές του Μάη.

  • Για την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, την ερχόμενη Τετάρτη, αναβλήθηκε η συζήτηση για την κατανομή της επιδότησης της Εστίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων. Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ